Naslovna / Zdravlje

Dr Mima Fazlagić: Zašto je važno da tinejdžeri prime HPV vakcinu

Piše: J. Tomić|7:00 - 18. 10. 2020.

HP virus izaziva rak grlića materice, rak anusa, penisa i glasnih žica. Ali postoji vakcina kojom na vreme možete da zaštitite decu od ovih oboljenja

hpv vkacina Vakcinu treba primiti još u tinejdžerskom dobu Foto: Shutterstock

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 tipova virusa iz te grupe koji mogu da inficiraju ljude, a od toga je 13 onkogeno i izaziva maligne bolesti.

Karcinom grlića materice razvija se pod uticajem HPV-a, ali prisustvo tog virusa ne mora usloviti pojavu karcinoma. Kada neko ima HP virus, ne mora imati nikakve simptome i najveći broj zaraženih nije svesno da infekcije prenosi dalje. Od HPV infekcije obolevaju seksualno aktivne osobe, jednako i muškarci i žene. Najteže bolesti koje se razvijaju usled prisustva HP virusa jesu rak grlića materice, rak anusa, penisa i glasnih žica, polne bradavice. Najvažnija je prevencija, važno je znati da postoji vakcina koja uspešno sprečava oboljenje.  U Srbiji, ova vakcina nije obavezna, ali postoji na tržištu.
Međutim problem je što je obavešetenost mala, a potom i svest o tome da ovu vakcinu treba primiti još u tinejdžerskom dobu, kako bi smo sprečili pojavu raka grlića materice i ostalih vrsta karcinoma koje izrokuju HP virusi. O tome zašto je ova vakcina važna, kako se i kada prima i kakav je njen značaj, za E-kliniku govori ginekolog Mima Fazlagić.

Kada mlada osoba treba se vakciniše protiv HP virusa? Koji su to godine?
– Vakcina je namenjena uzrastu dece od devet do 12 godina u idealnim uslovima. Može se primati i kasnije, ali bi bilo važno da se primi pre prvog seksualnog odnosa. To je bitno jer se HPV virusom bilo ko može zaraziti i prilikom prvog odnosa u životu i ako postoji već infekcija vakcina nema pun učinak.

A šta ako je već došlo do prvog seksulanog odnosa?
– Ukoliko je mlada osoba već imala seksualne odnose trebalo bi izvršiti testiranje na HPV viruse, ali uvek postoji mogućnost i da se osoba zarazi u periodu dok se čeka test ili neposredno pre testa, pa da rezultat bude negativan iako postoji infekcija. Zbog toga je važno znati da u ovim slučajevima vakcina ne štiti potpuno.

Kako izgleda imunizacija, koliko vakcina treba da se primi, u kom vremenskom razmaku?
– Vakcina se prima u dve ili tri doze, zavisi od vrste i uzrasta pacijenta. Druga doza se prima dva meseca posle prve, a treća šest meseci posle prve doze. Sve doze trebalo bi trebalo primiti u okviru godinu dana, najkasnije. Vakcina štiti od onih tipova virusa za koje je napravljena. Vakcine se zovu dvovalentne , trovalentne ili četvorovalentne po tome za koliko vrsta virusa daju imunizaciju.

Da li je odziv roditelja i mladih zadovoljavujući otkako se vakcina pojavila na našem tržištu?
– Odziv je je veoma mali i jako malo dece u Srbiji je vakcinisano. Iako su postojale kampanje i informisanje roditelja  i preporuke državnih zdravstenih ustanova , preporuke ni kampanje nisu urodile plodom. Ova imunizacija je jako važna, jer zemlje kao što je Australija, koje primenjuju ovu vakcinu kao obaveznu u poslednjih petnaest godina skoro su u potpunosti iskorenili pojavu karcinoma grlića materice. Ali, obaveštenost o tome među tinejdžerima i roditeljima je veoma mala i nema puno interesovanja za vakcinu. Verovatno je nepohodno raditi u kontinuitetu na ovom problemu. Pojedinačne akcije nisu urodile plodom. Informaciju o broju vakcinisane dece kod nas ima Institut za javno zdravlje, jer je obaveza prijaviti svako vacinisanje i upisati  ga u posebne protokole vakcinacije.

Da li je vakcina namenjena i dečacima?
– Važno je da dečaci prime vakcinu jer oni prenose virus  i vrlo često nemaju simptome, a to je  najopasnije za širenje bolesti. Takođe, osim raka grlića materice postoje I druge karcinomi kao što su karcinomi penisa, anusa, usne duplje i grla, a koji su povezani sa HP virusima, a vakcina štiti i od ovih oboljenja.

Kolika je cena vakcine?
– Cena vakcine je promenljiva, poslednji podatak koji imam je da košta oko 15.000 dinara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo