Naslovna / Zdravlje

Škljocajući prst – dijagnoza koja se rešava zahvatom bez rezova

Piše: I.V.
19:00 - 09. 10. 2020.

Kada se prst zakoči prilikom savijanja u dlan i pri tome se čuje zvuk sličan škljocanju, vaša dijagnoza glasi „škljocajući prst“

oboljenje škljocajući prst Dr Mladen Damnjanović: Škljocajući prst je oboljenje tetiva fleksora šake Foto: Ordinacija MD Damnjanović

Kada dobijete dijagnozu „škljocajući prst“ to znači da imate problem sa prstom koji nakon savijanja često ume da se zakoči u šaci. Fenomen škljocajućeg prsta obično se javlja pri naglom pokretu, kada ispruženi prst prilikom savijanja ostane nepokretan, kao da je „zaključan“. Da biste ga vratili u normalan položaj potreban je priličan napor –  ili pomoć druge šake, a nekad čak i pomoć druge osobe. Iako je dijagnoza u jednini, škljocajući prst može da zahvati jedan ili više prstiju.

Uzrok nepoznat nauci

– Škljocajući prst je oboljenje tetiva fleksora šake kod kojeg, kada se prst savije, on ostaje u savijenom položaju, ili prilikom ispravljanja dolazi do preskakanja tetive, gde postoji i škljocajući zvuk po kome je fenomen dobio naziv – objašnjava za portal eKlinika dr Mladen Damnjanović, specijalista ortopedije. Zašto se ovaj problem, u medicini poznat kao stenozantni tendosinovitis, uopšte javlja, za nauku je još uvek nepoznanica, a kako ističe dr Damnjanović, kod škljocajućeg prsta dolazi do zadebljanja tetive i, kada prilikom savijanja prst prođe ispod ligamenta (koji se naziva A1 pulley) ona se zaglavi i ne može da klizi.

Operacija trajno rešava problem

– Oboljenje prsta u početku može biti bolno, posle par meseci prst ostaje da škljoca i blokiran je, ali bol nije više tako izražen. Škljocajući prst ne utiče na okolna tkiva, samo izaziva škljocanje, što obično smeta pacijentu – naglašava dr Mladen Damnjanović i dodaje da se neoperativni tretman preporučuje samo ako nije izraženo škljocanje, inače nema toliko efekta.

– Operacijom se tetiva trajno oslobađa, ali oporavak posle operacije i bolni ožiljak su česti problemi. Tretman škljocajućeg prsta bez operacije, koji je pokazao najbolje rezultate, a najmanje je invazivan stručno se zove perkutano oslobađanje tetive iglom. To je nehirurška procedura gde se u lokalnoj anesteziji, sa više uboda sterilnom iglom preseca ligament koji blokira tetivu. Odmah posle procedure prst prestaje da škljoca. Kod ovog tretmana nema rezova i oporavak traje nekoliko dana, a prst ili više njih, odmah se ispravljaju – kaže specijalista ortopedije dr Damnjanović, napominjući da posle ovog zahvata pacijenti dobijaju preporuke za vežbe koje će raditi kod kuće, nekoliko nedelje nakon operacije.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend