Naslovna / Zdravlje

Eozinofilija – povećan broj belih krvnih zrnaca ukazuje na ozbiljne bolesti

Priredio/la: J. M.|10:30 - 08. 12. 2021.

Eozinofilija se može naći u krvi ili u tkivima, na mestu infekcije ili upale i to je tkivna eozinofilija

Eozinofilija Parazitske bolesti i alergijske reakcije na lekove su među najčešćim uzrocima eozinofilije Foto: Shutterstock

Eozinofili su vrsta belih krvnih zrnaca koja se bore protiv bolesti, a povećan broj belih krvnih zrnaca – eozinofila najčešće ukazuje na parazitsku infekciju, alergijsku reakciju ili rak. Visok nivo eozinofila može se naći u krvi (eozinofilija u krvi) ili u tkivima na mestu infekcije ili upale (tkivna eozinofilija). Ovaj poremećaj, kada je nivo eozinofila mnogo viši od normalnog, naziva se eozinofilija.

Eozinofilija u tkivu ili u krvi

Tkivna eozinofilija se može naći u uzorcima uzetim tokom eksplorativne procedure ili u uzorcima određenih tečnosti, kao što je sluz oslobođena iz nazalnih tkiva. Ako je posredi eozinofilija tkiva, nivo eozinofila u krvotoku je normalan.
Eozinofilija u krvi može se otkriti testom krvi, obično kao deo kompletne krvne slike. Broj od više od 500 eozinofila po mikrolitru krvi se generalno smatra eozinofilijom kod odraslih. Broj više od 1.500 eozinofila po mikrolitru krvi koji traje nekoliko meseci naziva se hipereozinofilija.

Kako deluju eozinofili

Eozinofili igraju dve uloge u imunološkom sistemu – uništavanje stranih materija i regulisanje upale. Eozinofili mogu da „konzumiraju“ strane supstance. Na primer, oni se bore protiv supstanci povezanih sa parazitskom infekcijom koje je naš imuni sistem označio za uništenje. Kada je reč o regulisanju upale, eozinofili pomažu u promovisanju upale, koja igra korisnu ulogu u izolovanju i kontroli mesta bolesti. Ali, ponekad zapaljenje može biti veće nego što je potrebno, što može dovesti do problematičnih simptoma ili čak oštećenja tkiva. Tako, na primer, eozinofili igraju ključnu ulogu u simptomima astme i alergija. Drugi poremećaji imunog sistema takođe mogu doprineti stalnoj (hroničnoj) upali.

Šta su uzroci eozinofilije ili povećanog broja belih krvnih zrnaca

Eozinofilija se javlja kada se veliki broj eozinofila regrutuje na određeno mesto u našem telu ili kada koštana srž proizvodi previše eozinofila. Ovaj povećan broj belih krvnih zrnaca može biti uzrokovan raznim faktorima kao što su: parazitske i gljivične infekcije alergijske reakcije, poremećaj rada nadbubrežne žlezde, bolesti kože, toksini u organizmu, autoimuni poremećaji, endokrini poremećaji, tumori…

Specifične bolesti i stanja koja mogu dovesti do eozinofilije krvi ili tkiva uključuju: akutna mijelogena leukemija, alergije, askarijaza (infekcija glistama), astma, atopijski dermatitis (ekcem), rak, Čarg-Štrausov sindrom (ili eozinofilna granulomatoza, jedan od oblika vaskulitisa), Kronova bolest (vrsta inflamatorne bolesti creva), alergija na lekove, eozinofilni ezofagitis, eozinofilna leukemija, alergijski rinitis, Hočkinov limfom, hipereozinofilni sindrom, idiopatski hipereozinofilni sindrom (izuzetno visok broj eozinofila nepoznatog porekla), limfna filarijaza (parazitska infekcija), rak jajnika, primarna imunodeficijencija, trihineloza, ulcerozni kolitis.

Parazitske bolesti i alergijske reakcije na lekove su među najčešćim uzrocima eozinofilije. Hipereozinofila koja uzrokuje oštećenje organa naziva se hipereozinofilni sindrom. Ovaj sindrom ima tendenciju da ima nepoznat uzrok ili je rezultat određenih vrsta raka, kao što je leukemija, rak limfnih čvorova, objašnjavaju stručnjaci sa američke Mayo klinike.

Eozinofilija ima simptome koji zavise od uzroka 

Povećan broj belih krvnih zrnaca ili eozinofilija se manifestuje različitim simptomima, a on i zavise od uzroka eozinofilije. Neki od simptoma eozinofilije su: otežano disanje, bol u stomaku, dijareja, osip na koži, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak ežine, uvećani limfni čvorovi, oštećenje nerava koje se manifestoje ukočenošću ili  „peckanjem“, srćani problemi, kratak dah, oticanje zglobova, uvaćana slezina, uvećana jetra, oticanje stomaka…

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sonja
11:52, 10. 05. 2023.
Odgovori

POŠTOVANI, IMAM POVEĆAN BROJ EOZINOFILNIH LEUKOCITA /6/ A REF VREDNOST JE MANJE OD 5. KAKO MOGU DA UTVRDIM UZROK I KAKO SE LEČI I DA LI JE OVO VELIKO ODSTUPANJE OD REFERENTNIH VREDNOSTI?
HVALA UNAPRED
SONJA

Slavica
15:33, 10. 11. 2023.
Odgovori

Postovani, imam uvecane eozinovilne granulocite 9,0 a zadnja 3 meseca sam koristila lek Jardiance pa da li moze da to bude uzrok uvecanih parametara ili je neki drugi uzrok u organizmu. Unapred hvala.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo