Naslovna / Zdravlje

Godinu dana poverenje ukazujemo stručnjacima, a oni su nas ohrabrili i uzvratili

Priredio/la: eKlinika redakcija|8:49 - 18. 10. 2021.

Šta o portalu koji se bavi medicinom misle stručnjaci koji su ovu nauku izabrali za svoj životni poziv

eKlinika-prvi-rodjendan-cestitke-doktora

Medicina i naučna dostignuća na svojim leđima „vuku“ čitav svet, evo već dve godine. Jedna je bila, druga je još uvek u „crvenoj zoni“. I niko tačno ne zna kada ćemo iz te opasne zone izaći. Čak i ako neke mudre glave imaju pametne ideje kako da okončamo pošast zvanu pandemija covid 19, dobra polovina brojnih nacija širom sveta ipak misli da je pametnija od njih. Zato sada polako počinju da završavaju u statistici „do 15 časova preminulo je…“.

Podsetnik za humanost, altruizam, ljudski interes…

Bele mantile ove dve godine skoro da nismo ni viđali. Zamenili su ih skafanderi. I na ovaj slavljenički dan Medicinsko-informativnog portala eKlinika, na dan kada obeležavamo godinu dana postojanja, uopšte nećemo pričati kako izgleda raditi i spašavati živote u tako nepodnošljivim uslovima. Ne, nećemo o tome. Jer, ni nekoliko milijardi puta izrečeno Hvala nije dovoljno za zahvalnost doktorima što su čitav svet podsetili šta je to humanost, saosećanje, dostojanstvo, ljudski interes, empatija, altruizam…

I posle celonoćne smene u intenzivnoj, spremni da pomognu

Imali smo sreću da su nam sagovornici na brojne važne teme bili upravo lekari iz tih „crvenih zona“. Na naše poruke da su nam potrebni, često je odgovor glasio „celu noć sam bio/bila u intenzivnoj, malo da odspavam, čujemo se kasnije“. I čuli smo se. I o raznim zdravstvenim problemima pričali i pisali – kako se neka bolest prepoznaje, odnosno koji su njeni simptomi, šta preduzima lekar a šta pacijent, kakve su mogućnosti lečenja… Za uzvrat, na objavljene tekstove sa objašnjenjima i savetima lekara, dobili smo pregršt komentara – „Svaka vam čast! Vrlo lepo i stručno i razumno objašnjenje do sada koje sam pročitala“, „Bravo za profesora, najzad neko kompetentan da kaže nešto o vakcinama“, „Jako mi je drago kad vidim klinički veoma kompetentne kolege koji ovako koncizno i precizno pišu o oboljenjima kojima se i u svakodnevnoj praksi bave već dugi niz godina„… Zato smo, povodom godinu dana postojanja eKlinika portala, naše sagovornike, kojima je medicina struka, pitali kako oni vide i ocenjuju rad portala koji se bavi medicinskim temama. Evo šta su nam rekli.

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

„Povodom vašeg 1. rođendana i jubileja, primite moje čestitke sa željom da i nadalje izveštavate naše građane profesionalno, pravovremeno i sa osećajem najveće odgovornosti“.

 

Profesor dr Slavica Đukić Dejanović, neuropsihijatar

„Mediji imaju nezamenljivu ulogu u podizanju zdravstvene pismenosti, koja je, nažalost, u našoj sredini na prilično niskom nivou, posebno kada je u pitanju mentalno zdravlje. To je oblast koja je i dalje stigmatizovana, prisutne su brojne predrasude, i prave informacije o problemima mentalnog, kao i zdravlja uopšte, izuzetno su dragocene. Neophodan uslov je da mediji angažuju kompetentne stručnjake koji će na jednostavan način teme približiti medijskoj publici, i onda zajednički radimo na jednom od najznačajnijih zadataka. To su pokazali i pandemija covid 19, kao i pitanje odnosa prema vakcinaciji, uz potrebu podizanja kompletne zdravstvene pismenosti.

Naša saradnja je bila krajnje profesionalna. Bilo mi je zadovoljstvo što ste na jedan kompetentni način koncipirali moje učešće i što sam jedna mala karika u lancu vrlo bitnih događanja vezanih za prenošenje pravih informacija građanima“.

 

Dr Bojan Perišić, specijalista otorinolaringologije

„U vremenu dezinformacija, lažnih proroka i vračeva, portali poput eKlinike, davanjem prostora pravim lekarima, odanim struci i nauci, čine uslugu i nama lekarima, i svojim čitaocima„.

 

Dr sci. med Svetlana Vrzić Petronijević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Poliklinike za Perinatologiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije i dr sci. med Miloš Petronijević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik odeljenja Visokorizičnih trudnoća Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije

„Saradnja sa vama i krajnji rezultat našeg zajedničkog rada su bili divno iskustvo za nas. Upravo onako kako ste i rekli: portal je osmišljen, ali i organizovan tako da pruzi važnu informaciju iz pouzdanih izvora, a da ona bude prikazana razumljivo. To znači da portal organizuju vrhunski profesionalci koji znaju kako da odaberu prave sagovornike i da ih navedu da suvoparne medicinske činjenice pretoče u razgovor preko ekrana. Baš onako kako zamišljamo da medicina treba da izgleda. Visokostručna, ali bliska onima koji pomoć traže.

Čestitamo vam na jubileju i želimo da i dalje razvijate i negujete ovaj delikatni odnos koji uvek vlada između lekara i pacijenata“.

 

Profesor dr Radan Stojanović, specijalista kliničke farmakologije i redovni profesor na Katedri za kliničku farmakologiju, farmakologiju i toksikologijju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

„U borbi sa pandemijom covid 19, pored lekara, veliku ulogu imaju i mediji. Zahvaljujući portalu eKlinika, građani mogu saznati nove, i što je posebno važno, tačne informacije vezane za epidemiloške i terapijske mere. Novinari ovog portala na jasan i razumljiv način uspeli su da dođu do čitalaca, a portal je izrastao u relevantan izvor informacija, stoga nije čudo što se informacije sa portala eKlinika prenose dalje“.

 

Dr Anđela Gavrilović, specijalista neurologije

Zapravo sam za vaš portal saznala upravo od pacijenata, i pre nego što smo ostvarili divnu saradnju. U vremenu preplavljenom antinaučnim, nenaučnim i neutemeljenim informacijama vezanim za zdravlje, značaj rada i doprinosa poput vašeg je nepocenjiv. Uspeli ste da povežete lekare i pacijente na pitak, prisupačan a opet profesionalan i odmeren način, i to u trenutku kada je svima neophodna podrška, relevantna informacija, rasvetljavanje nedoumica, pa i uteha, i to sa pravom merom, ukusom, etikom i velikim entuzijazmom i predznanjem kako bi teme bile aktuelne, razumljive i prezentovane na najvišem nivou. Zahvaljujem od srca na prilici da budem deo eKlinika priče“.

 

Profesor dr Aleksandar P. Simić, hirurg, šef Katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Koliko sam uspeo da pratim, vaš portal je izrastao u jedan od retkih relevantanih izvora informacija u ovim veoma nesvakidašnjim vremenima. S obzirom na to da zdravlje postaje dominantna i izuzetno osetljiva tema i u našoj zemlji i u svetu, u opštoj populaciji, od imperativa i izrazite etičke važnosti je da iste budu apsolutno verodostojne i tačne. Iskreno, mislim da ste vašim pružanjem informacija u tome za sada uspeli, iako ste bili okruženi izrazitom hiperprodukcijom i značajnim dezinformacijama koje su nedvosmisleno, na žalost, ostavile značajnog traga. U nadi da ćete nastaviti sa dosadašnjim radom u pribavljanju i adekvatnom plasiranju tačnih, proverenih i relevantnih medicinskih činjenica, srdačno vas pozdravljam i iskreno vam čestitam prvu godinu postojanja“.

 

Dr Olga Osipov, specijalista dermatoneverologije

„Čestitam prvu godišnjicu uspešnog rada! Za mene je bila čast kada ste me kontaktirali da predstavim neke teme iz oblasti dermatologije. Rad na eKlinici vidim kao staro dobro zdravstveno prosvećivanje, ali na savremeni način! Portali i društvene mreže daju mogućnost da se informacije o zdravlju, ali i ostalim komponentama zdravog i srećnog življenja šire na dobrobit svih nas (i lekari su pacijenti ponekad, mene interesuje sve i sa ličnog aspekta). Zdravstvene informacije koje su predstavljene na pravi način treba da doprinesu donošenju zajedničkih planova lekara i pacijenata o mogućim dijagnostičkim procedurama, kao i odluka o vrsti lečenja koju treba sprovesti. Sagovornici bi trebalo da iz naučnih izvora ali i iz spostvenog iskustva kao lekara, daju najbolji doprinos temi u našoj populaciji (nije isto lečiti ovde i u SAD ili u Africi). Teme koje obrađujete su dosta široke, i to je super. Čovek je jedan, jedinstvo tela i duha, ne treba da bude rasparčan i rastrzan između mišljenja raznih specijalnosti. Holistički pristup mi se sviđa, a na eKlinici je zaista zastupljen“.

 

Dr Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije

„Nekad snažna tradicija popularizacije medicine, koja je opštom tabloidizacijom medija gotovo nestala, vaskrsla je sa vašim portalom. Bez senzacionalizma, lažnih informacija, pismeno, koncizno i svima razumljivo, uz sjajan izbor sagovornika, koji su zaista pravi predstavnici struke, portal eKlinika je svetlo na kraju medijskog mračnog tunela u kome smo se nasli. Želim vam puno uspeha u daljem radu, da rastete i osvojite i druge formate, jer – pamet mora da pobedi!“

 

Biljana Ćulafić, psihoterapeut

„Kao pedagog i terapeut za traume, angažovana sam medijski u borbi protiv nasilja u porodici i širenja svesti o značaju psihoterapije. Izbor tema i pitanja poput tugovanja i suočavanja sa energetskim vampirizmom bio je veoma zanimljiv i pružio priliku da se o ovim temama izrazim na najdublji mogući način. Tako sam se i upoznala sa eKlinikom, koja sadrži značajne i naučno zasnovane podatke, priče, reportaže i intervjue o zdravlju generalno, a posebno o mentalnom zdravlju. Danas su takve, ozbiljne vesti u oblasti zdravstva, neophodne u moru različitih medijskih portala, koji nude senzacionalizam i problematična “istraživanja” preuzeta sa neproverenih sajtova iz inostranstva. Portal eKlinika je svojim radom pokazao da daje poverenje samo stručnjacima, koji su u praksi pokazali koliko njihovo znanje i veština vredi. Novinari koji sastavljaju priloge i vesti – čine to vrlo ozbiljno, ali na način koji je razumljiv širokoj populaciji stanovništva našeg regiona.

 

Profesor dr Dragan Delić, infektolog, profesor u penziji Medinskog fakulteta u Beogradu

„Moderna medicina kreće prema personalizovanoj medicini, gde je svaki bolesnik priča za sebe, jer se svi mi razlikujemo. Ne volim da iznosim sudove i ocene, ali i podržavam svaki rad koji ide ka obrazovanju. Plašim se voluntarizma, koji je ušao i u medicinu, koja se uči pored bolesnika. Ja sam uz vas. Promovišite nauku i struku, birajte lekare, ne znaju svi sve. O covid 19 mogu da pričaju infektolog, pedijatar, imunolog, virusolog, epidemiolog. Ja kao infektolog nikada neću govoriti o lečenju depresije ili hirurškim intervencijama. Ne može neko da priča ne neku temu, a da nije edukovan iz te oblasti i da nema iskustva. Primećujem da ima dosta samopromocije, marketinga lekara, a neki su se nažalost komercijalizovali. Mnogi lekari u ovom trenutku rade samo za sebe. Radite na edukaciji javnog mnjenja, ali i pažljivo birajte sagovornike„.

eKlinika-prvi-rodjendan-cestitke-doktora

Primarijus dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva

Kruna odnosa pacijenta i lekara je da čujemo jedni druge, kako pacijenti nas, tako i mi pacijente.
Saradnja sa portalom eKlinika je obezbedila tu interakciju između pacijenata, odnosno ljudi kojima je potrebna informacija i nas lekara. U današnje vreme, kada je internet preplavljen sajtovima i savetima ljudi koji nisu iz struke, vaš portal pomaže u širenju tačnih informacija, ali na jedan razumljiv, pitak način, bez gubitka na stručnosti i kvaliteta informacija.
Ceo koncept i sama saradnja sa timom portala predstavljali su pravo zadovoljstvo, obrađene su veoma važne teme, čak i one koje bez razloga ponekad pobude stid kod pacijenata da pitaju, ali i kod lekara da daju odgovore. Medicina, osim našeg rada u ordinacijama, klinikama, operacionim i porođajnim salama, svakako obuhvata i rad na zdravstvenom prosvećivanju. Čestitam vam jubilej i radujem se našoj daljoj saradnji“.

 

Dr Marija Matić, vanredni profesor Medicinske biohemije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, specijalista kliničke biohemije

„Redakciji eKlinike najsrdačnije i najiskrenije čestitke povodom prvog rođendana! Hvala vam na pruženoj šansi i prilici da budem deo vaše velike porodice. Neizmerna mi je čast i ogromno zadovoljstvo što sam u društvu vrsnih kolega i eminentnih stručnjaka. Čestitam vam i što ste uspeli da, za veoma kratko vreme, nađete svoje mesto u domaćem medijskom prostoru. Vaš veliki kvalitet leži u tome što čitaocima pružate prave, tačne i jasne informacije o svim aktuelnim temama iz oblasti medicine, zdravlja i nauke. Želim vam još mnogo uspešnih godina, da rastete još više i da zajedno savladamo sve nove izazove!“

 

Primarijus dr Vesna Vuletin Lekić, neurolog

Čestitam prvi rođendan portalu eKlinika. Podržavam rad vašeg portala koji se trudi da na pravi način informiše javno mnjenje. Portal eKlinika teme iz medicine predstavlja ne jedan veoma razumljiv način običnim ljudima kojima medicina nije profesija. Autori napisa pokazuju visok nivo kompetentnosti iz odabranih tema koje na veoma popularan način prezentuju“.

 

Profesor dr Slobodan Slavković, ortopedski hirurg i član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva

„Želim vam uspešan rad i da, kao i do sada, pažljivo birate sagovornike. Ima lekara koji hoće sve na brzinu. Ali, neophodno je da lekar, pogleda, pregleda i porazgovara obavezno s bolesnikom. Lečili smo ljude i kada nije bilo magnetne rezonance. Mediji su danas mnogo angažovani, ali bez bilo kakvog reda, razni opsenari govore, narod to čita, sluša i gleda, ne prepoznaje materiju i ljudima se uglavnom šalju dezinformacije. Toga ima posebno na internetu, objavljuje se sve i svašta bez kontrole, ljudi dođu, kažu „Video sam nešto na internetu“, a na mrežama usko stručne stvari nisu lako dostupne, mora da se plati da bi se pročitalo ono što vredi. Na medicinske teme moraju da govore kompetentni i ozbiljni ljudi, čuvajte se mutikaša i nekompetentnih ljudi. Bitno je da mediji biraju kompetentne ljude, kako bi sve imalo svrhu i težinu. Dobro je da postoje i mediji koji vode računa o tome, jer neki ljudi danas sve znaju, a samo idiot sve zna!“

 

Dr Sergej Tomić, diplomirani biolog, naučni saradnik INEP, Odeljenje za imunologiju i imunoparazitologiju

„Želim sve najbolje timu eKlinike u predstojećem periodu i srećan rođendan! Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa vama na temu imunskog odgovora i imunske memorije, kako bi razrešili nedoumice, i uveren sam da će biti još odličnih članaka na vašem portalu. Oni su neophodni u današnje vreme kada su dezinformacije i poluinformacije od strane nestručnih lica, ili stručnih lica, ali iz druge oblasti, dostupni na svakom mestu i kada retko postoji volja i način da se one i njihov uticaj maksimalno umanji. Video sam da se tekst sa eKlinika portala objavljuje i od strane drugih portala (npr. https://www.espreso.co.rs/vesti/drustvo/752165/doktor-tomic-tvrdnjom-pokrenuo-lavinu-imunska-memorija-stiti-nas-i-od-korona-virusa-otkriven-nacin ) bez preciznog navođenja izvora. Ovo može biti opasno, jer ne postoji kontrola nad ovakvim izjavama. Možda da u buduće zaštitite svoj sadržaj i način njegovog korišćenja“.

 

Dr Jelica Bjekić Macut, specijalista interne medicine, endokrinolog i načelnica endokrinologije KBC „Bežanijska kosa“ 

„Vaš portal je zaista dobar izvor informacija. Mnogo znači da takav portal postoji, naročito u današnje vreme, kada pacijenti veoma teško ili nikako ne mogu da dopru do pravih informacija ili lekara“.

 

Dr Dejan Hristov, internista kardiolog

„Odavno je bitka sa neznanjem i neprosvećenošću prebačena u digitalni svet, gde smo mi dugo bili hendikepirani. Lekari su navikli da govore eks katedra, što u 21. veku jednostavno nije dovoljno. Neprijatelj je organizovan, ima fejsbuk grupe, svoje portale, odakle poput virusa širi zablude, truje i urušava javno i mentalno zdravlje. Tako da vaš portal posmatram kao jednu vrstu antiteže, Gandalfa na belom konju koji jaše u susret mračnim silama. I počastvovan sam što sam deo takve ekipe, koja je spremna da izađe van ustaljenih normi i na jedan moderan način približi informacije pacijentima i edukuje ih, zadržavajući princip stručnosti i integriteta. Sa željom da budete još uspešniji i da i dalje napredujete, želim vam srećan rođendan!“

 

Profesor dr Aleksandar Milošević, specijalista urolog i seksolog

„Prezadovoljan sam kako je svaka tema obrađena na portalu eKlinika. Imate pametna pitanja, pametne teme. Želim vam da i dalje kod vas na portalu rade pametni novinari, koji prepoznaju upravo te pametne teme i prave lekare, jer ćete onda imati pravilne, istinite i tačne savete, a to je u današnje vreme ljudima preko potrebno“.

 

Profesor dr Nada Pejnović, Predsednik Društva imunologa Srbije

„Portal eKlinika obrađuje teme iz oblasti medicinskih stanja i bolesti, ali obuhvata i šire teme koje doprinose unapređenju i očuvanju zdravlja i sprečavanju bolesti. Na pristupačan način prenosi nova saznanja u dijagnostici i lečenju različitih bolesti koja su bazirana na naučno utvrđenim podacima ili rezultatima studija u renomiranim časopisima. Članci na ovom portalu su utemeljeni na principima “medicine zasnovane na dokazima” što podrazumeva objedinjavanje postojećih najboljih naučnih informacija i iskustva kliničkih lekara u donošenju odluka o lečenju. Posebno je važno da su sagovornici istaknuti stručnjaci u svojim oblastima ili užim specijalizacijama, što će značajno doprineti povećanju poverenja građana u lekare. Ovaj aspekt je izrazito važan u doba pandemije SARS-CoV-2 virusom tokom koje se na internetu i društvenim mrežama nalazi more netačnih informacija, namernih dezinformacija, suludih teorija i slično, što sve direktno ugrožava zdravlje nacije.

 

Dr Tomislav Režić, klinički toksikolog, načelnik Toksikološko-informacionog odseka Vojno-medicinske akademije 

„U proteklih godinu dana imao sam lepu saradnju sa portalom eKilinka. O medicini pišu brojni časopisi koji imaju veliki tiraž, mnogo je svakakvih informacija, a treba insistirati na kvalitetu. Ljudi se leče preko interneta i neće se to promeniti, ima dosta paramedicine koja je čitana, kao na primer sa pandemijom. Ne treba ići na čitanost i pažnju na uštrb kvaliteta. Kada je u pitanju vaš portal otvoreni smo kao i do sada za nove teme“.

 

Profesor dr Georgios Konstantinidis, pedijatar neonatolog, Predsednik Udruženja pedijatara Srbije

„Posebno me raduje činjenica da na portalu eKlinika, postoji rubrika posvećena zdravlju dece. Smatram da je u današnje vreme mnogo dezinformacija vezanih za medicinsku delatnost i veoma je bitno da postoji portal poput vašeg, koji na jednostavan, široko prihvatljiv, ali i na način u skladu sa strukom baštini informacije. Sa ponekim od sadržaja tekstova se ne slažem, ali svi tekstovi su 100 odsto u skladu sa strukom. Apsolutno odgovaraju stavovima savremene medicine koja nije „jednoumlje“. Ilustracije i fotografije su prilagođene tekstu i doprinose dodatnoj pažnji. Sa željom da nastavite sa istim entuzijazmom i u vremenu pred nama!“

 

Dr Svetislav Mališić, kardiolog, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije

„Uz zahvlanost na pozivu za intervju za vaš portal, čestitam vam prvi rođendan, sa željom da ova sjajna ideja koju ste započeli bude jednog dana lider na polju medicinskih informacija!“

 

Dr Lidija Cvetković Jordanov, dermatovenerolog

„Portal eKlinika pruža pacijentima, ali i stručnoj javnosti, pouzdane i zanimljive informacije o bolestima, ali i načinima očuvanja i unapređenja zdravlja. Drago mi je što su saradnici eksperti u svojim oblastima i što, u vremenu u kome smo zatrpani informacijama neproverenog sadržaja, vama mogu da verujem i rado preporučim svojim pacijentima i prijateljima„.

 

Dušan Trbojević, logoped

Portal eKlinika omogućava posetiocima istog da na jednom mestu saznaju što više informacija koje su relevantne, a pruža i obilje informacija koje se tiču zdravlja. Smatram da ovakav način prezentovanja informacija vezanih za moju struku može da bude od ključnog značaja kada je u pitanju prevencija govorno-jezičkih problema kod dece“.

 

Dr Bojan Trkulja, Udruženja proizvođača inovativnih lekova

Prijatno sam iznenađen kvalitetom tekstova, odličnim izborom tema i osoba koje su intervjuisane. Za jedan portal je prevashodno važno da bude sadržajno bogat i redovno obnavljan novim materijalima i smatram da vaša internet stranica oba zadatka izvanredno obavlja. Sa lakoćom sam pronašao nekoliko tema koje i mene lično interesuju i sa zadovoljstvom pročitao tekstove koji su veoma informativni i rekao bih – prave dužine“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana Zeković
21:25, 20. 10. 2021.
Odgovori

Izvanredan portal za sve ciljne grupe:informativan,pouzdan i edukativan.Različite teme i izvanredni stručnjaci.Čestitke redakcijskom timu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo