Naslovna / Zdravlje

Endometrioza je benigno stanje, ali može biti uzrok ozbiljnih tegoba

Priredio/la: D.T.|17:00 - 14. 07. 2021.

Dijagnostika endometrioze je vrlo komplikovana jer je potrebno, u proseku, između 7 do 10 godina kako bi se ustanovilo stanje

endometrioza- simptomi- lečenje Endometrioza pogađa oko 10 odsto žena u svetu ili oko 176 miliona žena u reproduktivnom dobu Foto: Shuttesrtock

Pretpostavka je da su žene, koje pate od endometrioze, bile izložene manjku muških polnih hormona još dok su bile u materici, ukazuje da prenatalna izloženost hormonima može da ima jak uticaj na pojavu bolne endometrioze u reproduktivnom periodu. Smatra se, da manja izloženost muškom polnom hormonu, testosteronu u materici, uslovljava endometriozu, bolest, koja pogađa oko 10 odsto žena u svetu ili oko 176 miliona žena u reproduktivnom dobu. Nova studija, objavljena u martu 2021. godine u časopisu Evolution, Medicine i Public Health nagoveštava mogućnost brže dijagnostike i lečenja pomoću testosterona.

Veoma komplikovana dijagnoza

Endometrioza je nastanak tkiva endometrijuma (sluznice materice) izvan materice. Reč je o benignom stanju koje nekad može biti uzrok ozbiljnih tegoba i komplikacija, u zavisnosti od lokalizacije endometriotičnog tkiva, koje se može širiti na jajnike, jajovode, creva i spoljne zidove materice. Dijagnostika je komplikovana jer je potrebno, u proseku, između 7 i 10 godina, kako bi se ustanovilo stanje.

Šta izaziva manjak, a šta višak muških polnih hormona?

Postoje dve studije, prema kojima sve nastaje u prenatalnom periodu. Prva koja povezuje endometriozu sa posledicom manjka testosterona kod majki, i druga ,koja primećuje da je sindrom policističnih jajnika povezan sa viškom testosterona u materici. Postoji pretpostavka da su žene, koje pate od endometrioze, bile izložene manjku muških polnih hormona, još dok su bile u materici. Izgleda da niska izloženost testosteronu u materici majke kasnije uslovljava stalni niski nivo testosterona u jajnicima u odnosu na nivo estradiola, smatraju stručnjaci. Ova neravnoteža ima niz efekata koji favorizuju rast lezija sličnih endometriozi.

Testosteron, muški polni hormon, generalno je supresor imunološkog sistema i inhibitor upale. Imuni sistem i njegov inflamatorni odgovor su, sa druge strane, veoma aktivni u endometriozi, naglašavaju lekari.

Anogenitalna udaljenost i endometrioza

Istraživači su pratili ulogu testosterona, pošto su objavljivane analize duboke infiltrirajuće endometrioze u oktobru 2016. godine u časopisu Human Reproduction. Ta studija je ukazivala na vezu između bolesti, prenatalne izloženosti hormonima i kratke anogenitalne udaljenosti, to jest, kraće udaljenosti od središnje tačke anusa do genitalija. U drugoj studiji, objavljenoj u junu 2020. u časopisu „Ljudska reprodukcija“, takođe je zabeležena snažna povezanost sa kratkom anogenitalnom udaljenošću i endometriozom.

– Dokazano je da je anogenitalna udaljenost usko povezana sa prenatalnim nivoom testosterona. Studije su pokazale da su žene sa endometriozom imale kratku anogenitalnu udaljenost, što je pokazatelj niskog prenatalnog testosterona – kaže koautor studije dr Bernard Krespi, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Simon Freser u Kanadi.

Testosteron smanjuje percepciju bola

Jedan od primarnih simptoma endometrioze je jak bol, koji se može objasniti niskim nivoom testosterona u materici. Istraživači su u svom radu Evolution, Medicine i Public Health istakli i da nivo izloženosti prenatalnim hormonima može uticati na osetljivost na bol.

Kod žena testosteron smanjuje percepciju bola, a estradiol ga povećava, a kod pacova testosteron povećava pragove bola i androgeni receptor, kažu istraživači. Naglašava se, ipak, da ovi podaci nisu dovoljni kako bi se donosili konačni zaključci. Ipak, kako se smatra, mogu biti jedan od pokazatelja, koji će omogućiti ranije uspostavljanje dijagnoze.

Brže starenje jajnika, odnos struka i kuka

Uočeno je i da žene sa relativno nižim nivoom testosteronom u odnosu na estrogen, ispoljavaju i druga stanja kao što su brže starenje jajnika, niži odnos struka i kuka, niži indeks telesne mase i rana menopauza.

Žene su se i ranije lečile od endometrioze sintetičkim testosteronskim proizvodima, koji se često koriste kod muškaraca koji nemaju dovoljne količine testosterona. Problem je što je ova terapija imala mnogo neželjenih efekata kod žena, kao što je pojava malja na licu, grublji glas, smanjenje dojki. Istraživači, trenutno, rade na razvoju novih načina ove terapije, koja bi i pored višeg nivoa testosterona, poštedela pacijente, neželjenih androgenih efekata.

Sindrom policističnih jajnika

Zanimljiv ishod studije je i otkriće da je sindrom policističnih jajnika suprotan poremećaju endometrioze, jer se čini da su ova stanja uglavnom uzrokovana suprotnim nivoima prenatalnog i postnatalnog testosterona.  Žene koje su patile od sindroma policističnih jajnika bile su u prenatalnom dobu izložene većim nivoima testosterona. .

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna Zivkovic
22:59, 22. 07. 2021.
Odgovori

Sve je ovo istina. Ima li spasa. Postoji li nesto sto moze pomoci. Ovo je neizdrzivo. Hvala.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo