Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kolonoskopija – kada se radi ovaj pregled, kako izgleda i kako se pripremiti za njega

Priredio/la: D.T.
10:00 - 20. 05. 2021.

Iako spada u vrlo neprijatan pregled, kolonoskopija je u nekim slučajevima, intervencija koja spašava život

kolonoskopija-creva-rak debelog creva Kolonoskop mini kamerom snima unutrašnjost creva Foto: Shutterstock

Kolonoskopija je važan dijagnostički postupak koji omogućava lekaru da pregleda unutrašnjost debelog creva. Često se radi kao preventivni pregled zbog raka debelog creva, ili kada se sumnja da polipi mogu biti opasni i prerasti u karcinom creva. Krvava stolica i gastrointestinalni simptomi, kao što su bol ili poremećaj rada creva u vidu čestih dijareja ili konstipacija, uglavnom su znaci koji ukazuju da je ovakav pregled neophodan. Do nedavno se preporučivalo da ovaj pregled rade osobe starije od 50. godina, ali, prema poslednjim preporukama, zbog porasta broja obolelih od raka debelog creva, kolonoskopiju bi trebalo obaviti u 45 godini života.

Od raka debelog creva u Srbiji godišnje umre više od 3.000 ljudi

Lekari navode da kolonoskopija ume da bude neprijatna procedura, ali nekada i neophodna. Rana dijagnostika i dalje je najbolja prevencija od opasnih bolesti kao što je rak debelog creva. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Svake godine u Srbiji od ovog raka oboli približno 4.500, a umre više od 3.000 ljudi.

Ko je kandidat za kolonoskopiju

Mnoga uputstva savetuju kolonoskopiju kao obavezan preventivni pregled odrsalih osoba u periodu od 45. do 50. godine, i onda na svakih 10 godina, ako je sve u redu. Ukoliko imate u porodicu osobe koje boluju od karcinoma  debelog creva, polipa ili drugih gastrointestinalnih bolesti, savetuje se kao preventivni pregled i u mlađem životnom dobu. Kolonoskopija se kod nas radi u anesteziji, ali i bez nje.

Pripreme za kolonoskopski pregled

Pre kolonoskopije svaka osoba od lekara dobija uputstvo kako da se pripremi. Moguće je da ćete morati da se pridržavate određenih dijeta dan ili dva pre intervencije. Noć pre kolonoskopije, verovatno ćete morati da koristite  laksativ, klistir i/ili supozitorije kako bi se sadržaj creva što više ispraznio. U slučaju da koristite neke lekove, vitamine ili suplemente, pitajte doktora da li da preskočite primenu jedan dan pre kolonoskopije. Moguće je da ćete biti malo ošamućeni posle tretmana, pa je dobro da unapred obezbedite prevoz do kuće.  Na dan pregleda ne smete uzimati hranu. Od pića je najčešće dozvoljen sok od jabuke, voda i bistra supa.

Kako izgleda pregled kolonoskopom

Bićete zamoljeni da legnete na bok i dobićete sedativ pre procedure. Kolonoskop je dugačka, fleksibilna cev sa sitnom kamerom na jednom kraju, koji će vam specijalista ubaciti u rektum kako bi pogledom utvrdio da li ima nekih netipičnih promena. Kamera na kraju kolonoskopa će proslediti snimak u video na monitor kako bi lekar što bolje mogao da pregleda tkivo. Lekar će pregledati debelo crevo i kada dođe do tankog creva počeće lagano da izvlači kolonoskop. Tokom procedure, ako je potrebno, lekar će uzeti uzorke tikva, koje će poslati u laboratoriju kako bi bio siguran o kakvoj vrsti bolesti se radi.

Šta se dešava posle pregleda

Neke osobe se nakon intervencije osećaju pospano, naduto, imaju gasove. Nekada se može javiti u stolici mala količina krvi. Ipak, ako osetite ove simptome – temperaturu, jak bol, slabost, izbacivanje većih količina krvi ili krvnih ugrušaka, obavezno se javite lekaru. Iako je to veoma retko, tokom same intervencije se može javiti krvarenje, reakcija na sedative ili povreda tkiva creva.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend