Naslovna / Zdravlje

Prebiotici čuvaju zdravlje organa za varenje, probiotici jačaju imunitet. A čemu služe SIMBIOTICI

5:00 - 17. 09. 2020.

Iako je objedinjavanje probiotika i prebiotika u jedan proizvod nazvan sinbiotik započeto još pre 25 godina, čak i među naučnicima postoje velike nesuglasice i oko naziva i oko njihovog dejstva

devojka sa crtežom

Creva su najvažniji organi imunološkog sistema Foto: Shutterstock

Da zdrava i snažna zajednica crevnih bakterija pomaže u zaštiti od mikroorganizama koji uzrokuju bolesti, a samim tim doprinosi i jačanju imuniteta, poznato je već dugo. Iz tog razloga lekari savetuju da se zdravlju gastrointestinalnog trakta poklanja posebna pažnja i da se crevna flora zaštiti od štetnog dejstva antibiotika, promena u ishrani i infekcija.

Zdrava creva, jak imunitet, jak organizam

Kada pod dejstvom ovih faktora, ali i nekih drugih, dođe do narušavanja zdravlja creva, raste rizik od razvoja brojnih stanja i oboljenja. Među njima su i trenutne tegobe, poput dijajere, ali i teška oboljenja creva i metabolički sindrom koji je predvorje srčanih bolesti i dijabetesa.

Jedan od načina da se uspostavi zdrava ravnoteža mikroorganizama u crevima je uzimanje probiotika i prebiotika. Probiotici su žive, korisne bakterije, a prebiotici su neprobavljiva podloga, poput vlakana, kojima se hrane dobre bakterije. Kada se iskombinuju probiotici i prebiotici, dobija se jedan proizvod koji je još pre 25 godina nazvan sinbiotik.

Benefit pruža samo kombinacija probiotika i prebiotika

„Puko definisanje sinbiotika kao mešavine probiotika i prebiotika nije tačno i potencijalno je veoma štetno“, kaže prof. dr Kelli Svanson, profesor na Univerzitetu u Ilinoisu.
On objašnjava da, kada se daju odvojeno, dve komponente ne ispunjavaju standardnu definiciju probiotika ili prebiotika i pružaju zdravstvenu korist samo kada se kombinuju.

Dobre bakterije u crevima moraju da budu zaštićene

U skladu s tim, sinbiotik je na definisan kao smeša koja sadrži veću količinu sojeva probiotskih bakterija i prebiotik. Sinbiotske kapsule imaju dupli protektivni sloj koji štiti dobre, korisne bakterije. One su, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja se primenjuje, zaštićene od destruktivne aktivnosti želudačnog soka i digestivnih enzima.

Probiotik i prebiotik u proizvodu mogu da pruže odvojene, nepovezane zdravstvene benefite, a mikroorganizmi u sinbiotičkom proizvodu ne moraju nužno da konzumiraju supstrat u tom proizvodu. Umesto toga, supstrat bi mogao da pospeši rast drugih vrsta dobrih bakterija koje već žive u crevima domaćina.

Svaki preparat ima svoju specifičnu i važnu ulogu

„Na primer, prebiotik može da čuva zdravlje organa za varenje, dok probiotik jača imunitet. Međutim, istraživači bi i dalje morali da testiraju dve komponente u kombinaciji kako bi osigurali njihovu sigurnost i efikasnost“, kaže prof. dr Svanson i naglašava da nas od konačnih zaključaka dele još mnoge studije i eksperimenti koje treba obaviti.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend