Naslovna / Zdravlje

Loša cirkulacija može da se reši na nekoliko prirodnih načina

Priredio/la: I. N.|13:00 - 24. 04. 2021.

Kad je cirkulacija slaba, protok krvi je usporen, što znači da ćelije ne mogu da dobiju sav potreban kiseonik i hranljive materije

Loša cirkulacija Loša cirkulacija nekad je posledica dugog sedenja Foto: Canva

Ljudsko telo sadrži mrežu kapilara i krvnih sudova ukupne dužine čak 100.000 kilometara. Zajedno sa srcem i ostalim mišićima, čine kardiovaskularni sistem. Ova mreža puteva prenosi krv u sve delove tela. Kad je cirkulacija slaba, protok krvi je usporen, što znači da ćelije ne mogu da dobiju sav potreban kiseonik i hranljive materije.

Šta je loša cirkulacija

Kad udovi ne dobijaju dovoljno krvi, mogu da budu hladni ili da trnu. Ako ste svetle puti, noge mogu čak da poplave. Loša cirkulacija takođe može da isuši kožu, učini nokte krhkim, pa i da prouzrokuje opadanje dlaka, posebno na nogama. Neki muškarci mogu da imaju problem i sa postizanjem ili održavanjem erekcije, kad je cirkulacija loša. A ako imate dijabetes, ogrebotine ili rane zarastaju sporije.

Nikotin nije prijatelj

Nikotin je aktivni sastojak cigareta, elektronskih, kao i cigareta bez duvanskog dima. Šteti zidovima arterija i ubrzaba zgrušavanje krvi. Ako pušite, a cirkulacija je loša, prestanite. Može da bude teško odreći se cigareta, ali se možete poslužiti preparatima za odvikavanje i primeniti druga sredstva i metode koje preporuči lekar.

Kontrolišite krvni pritisak

Ako je krvni pritisak previsok, a patite od arterioskleroze, stanja koje dovodi do krutosti arterija, imate smanjen potok krvi. Proverite svoj krvni pritisak najmanje jednom mesečno. Možete da nabavite kućni uređaj za merenje ili da se poslužite uslužnim, u apoteci.

Hidratacija i cirkulacija

Oko polovine zapremine krvi čini voda. Iz tog razloga je potrebno da ostanete hidrirani. Idealnim unosom smatra se 8 čaša vode dnevno. Ako vežbate, kao i po toplom vremenu, preporučuje se i veći unos.

Sedenje usporava protok krvi

Sedenje po nekoliko sati u kontinuitetu nije sjajno za cirkulaciju, kao ni za leđa. Slabi mišiće nogu i usporava protok krvi u donjim ekstremitetima, što može da dovede do stvaranja ugruška. Ako sedite tokom radnog vremena, napravite pauze na svakih sat do sat i po, i kratko prošetajte.

Joga i cirkulacija

Opustite se i uživajte u vežbama bez opterećenja, koje mogu da pokrenu protok krvi. Kada se krećete, krvotok bolje prenosi kiseonik u ćelije. Dok ste u savijenom položaju, krv struji ka organima, a dok su noge podignute, ona struji ka gornjem delu tela, što je odličan način da je preusmerite iz donjih ekstremiteta. Promena položaja tela deluje povoljno, kad je u pitanju cirkulacija.

Aerobne vežbe

Dok trčite, vozite bicikl, hodate, plivate i radite druge aerobne vežbe, unosite više kiseonika i pomažete organizmu da dospe do mišića. Ove vežbe pomažu „pumpanju krvi“, čine srce jačim i snižavaju krvni pritisak. Postavite sebi cilj i vežbajte 30 minuta, 5 do 7 dana u nedelji. Ako je potrebno, podelite trening, pa vežbajte kraće u više navrata. Ako hodate, znajte da umerena do intenzivne brzine nudi najbolje zdravstvene beneficije.

Čučanj

Ovaj oblik treninga snage ne samo da pumpa krv, već pomaže u smanjenju šećera u krvi, kao i kod bolova u leđima. Postavite stopala u širinu ramena, a ruke opustite pored tela ili ih savijte u laktovima, a šake prislonite uz kukove. Dok se savijate u bokovima i kolenima, leđa držite uspravno, kao da sedite na stolici.

Biljna hrana umesto mesa

Jedite više svežih i namirnica na bazi biljaka, a manje mesa. Uravnotežena ishrana je ključ za mnoge zdravstvene probleme, pa i kad je cirkulacija u pitanju. Unosite puno voća i povrća. Klonite se zasićenih masti koje se mogu naći u crvenom mesu, piletini, siru i drugim životinjskim proizvodima. Takođe, smanjite unos soli. To će pomoći da težinu zadržite u zdravom rasponu, holesterol i krvni pritisak pod kontrolom, a arterije zdrave i prohodne.

Četkajte i telo, a ne samo kosu

Pokrenite krvotok pomoću četke za telo sa krutim, ravnim čekinjama. Koristite je na suvoj koži. Četkajte kožu tela dugim pokretima od nogu ka gore, a koristite kružne pokrete za stomak i donji deo leđa. Suvim četkanjem će se pobojšati cirkulacija, a ono će vas rešiti i suve kože. Činite ovo redovno, pre tuširanja i poboljšajte cirkulaciju.

Kupanje i cirkulacija

Kupka je odličan način da pokrenete cirkulaciju. Topla voda širi krvne sudove. Ako niste ljubitelj dugog boravka u kadi, brzo tuširanje će imati sličan efekat. Čak i hladnija voda pokreće cirkulaciju, jer ubrzava cirkulaciju kako bi se telo zagrejalo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo