Naslovna / Zdravlje

Da li je razlog za zabrinutost kad puna bešika budi u toku noći

Piše: Iva Nenezić|8:00 - 12. 04. 2021.

Potreba za mokrenjem često probudi, nekad i više puta tokom jedne noći. Ovo je normalna pojava, ako ste pred spavanje popili dosta tečnosti, ali ako je uzrok druge prirode, ova pojava može da ukaže na zdravstveni problem

Da li je opasno kad bešika budi noću Ne ignorišite potrebu za pražnjenjem bešike tokom noći koja nije opravdana Foto: Shutterstock

Buđenje u toku noći iz potrebe za mokrenjem ne mora nužno da ukazuje na postojanje problema. Ukoliko je bešika puna, razloga za zabrinutost nema. Ako ovo nije slučaj, a javlja se jaka potreba, potrebno je ispitati uzroke ove pojave.

Bešika daje signal i kad nije puna

– Kod zdravih ljudi, koji posle večere popiju 300 do 400 mililitara tečnosti, uobičajeno je da bar jednom do jutra osete potrebu za mokrenjem. Kad potreba za mokrenjem probudi, međutim, ne mora da znači da je bešika puna. Ona može da bude i poluprazna, ali zbog nadraživosti, daje signal da joj je potrebno pražnjenje – kaže za eKliniku urolog dr Zoran Brkić.

Koji kapacitet se smatra normalnim

Do ove pojave dolazi zato što se bešika napela do svoje granice i dala signal da je vreme za njeno pražnjenje. Kapacitet koji se smatra normalnim da bi se osetio pritisak jeste od 250, odnosno 300 do 400 mililtara urina. Usled nekih stanja, dešava se da po odlasku u toalet osoba primeti da nije izlučila urina koliko je očekivano, već da samo mala količina biva ispražnjena, iako je potreba bila snažna. Prema rečima dr Brkića, ova pojava, kao i prečesta potreba za uriniranjem, jeste signal da nešto nije uredu.

Kad postoji razlog za zabrinutost

– Bešika ne mora da bude puna, može i poluprazna i nije samo buđenje razlog za zabrinutost. Kad ona daje signale ne na 250 mililitara zapremine urina, već na 50 do 60 mililitara, i kad se potreba učestalo ponavlja, to je znak da nešto nije uredu – kaže dr Brkić.

Osetljive osobe na ovaj način reaguju na stres koji nisu današnjica, užurbana svakodnevnica. Pojava učestalog mokrenja, ipak, može da ukaže na određene zdravstvene poteškoće, a, kako kaže dr Brkić, sve što traje dugo nije uredu i iziskuje urološku obradu.

Prostata i bakterijske infekcije

– Kod muškaraca je pojava česte potrebe za mokrenjem izazvana najčešće uvećanom prostatom, dok kod žena uzrok može da predstavlja postojanje infekcije u bešici ili u mokraćnoj cevi. Da bi se utvrdio uzrok, potrebno je uraditi bris uretre. Infekcija bakterijom ureaplazmom je, recimo, česta infekcija. Ona može da bude uzročnik buđenja usled potrebe za mokrenjem i 7-8 puta tokom noći. Takođe, upala mokraćne cevi, kao i OAB, ranije nazivan neurogenom disfunkcijom mokraćne bešike, a danas sindromom preterano aktivne mokraćne bešike, dovodi do česte potrebe za mokrenjem – kaže urolog.

Šta je rešenje

Učestala potreba za pražnjenjem bešile leči se etiološki.

– Ukoliko se radi o infekcijama, potrebno je uključiti antibiotsku terapiju. Ako je reč o sindromu preterano aktivne mokraćne bešike, daje se terapija koja inhibira kontrakcije – objašnjava dr Brkić.

Kako kaže, da bi se ova pojava sprečila, potrebno je, između ostalog, voditi računa o ishrani, odnosno hraniti se zdravo i izbalansirano, i, uopšte, voditi zdrav život. Ako do problema ipak dođe, neophodno je obratiti se lekaru opšte prakse, koji će dalje uputiti na urološki pregled. Jedino je, savetuje specijalista, na ovaj način moguće utvrditi uzroke, što je pretpostavka za određivanje adekvatke terapije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo