Naslovna / Zdravlje

Ciljanje važnih proteina može da dovede do novih tretmana za lečenje raka dojke

Priredio/la: I. V.|12:30 - 05. 04. 2021.

Nova naučna studija potvrđuje da protein MCL-1 pomaže ćelijama raka dojke da prežive, rastu i šire se, a mogao bi da bude ciljan i uništen novom vrstom lekova, koji se već testiraju na drugim karcinomima

Tumori raka dojke oslanjaju se na određeni protein Foto: Shutterstock

Protein, koji se često nalazi u visokim koncentracijama u ćelijama raka dojke, pomaže tumorima da prežive i rastu, a mogao bi da bude ciljan novom vrstom lekova, koji se već testiraju na drugim karcinomima, otkriva novo istraživanje. Objavljeno u Cell Death & Differentiation, a vodili su ga profesori Stephen Tait i dr Kirsteen Campbell sa Instituta za nauke o raku na University of Glasgow, u saradnji sa profesorkom Karen Blith sa Beatson Institute for Cancer Research u Glazgovu.

MCL-1 protein pomaže ćelijama raka da prežive

Nova studija potvrđuje da protein nazvan MCL-1 pomaže ćelijama raka dojke da prežive, ometajući prirodnu sposobnost ćelija da umru kroz proces nazvan apoptoza. Istraživanje takođe dokazuje da se tumori raka dojke zapravo oslanjaju na ovaj protein kako bi im pomogli da agresivnije rastu blokiranjem ove prirodne ćelijske funkcije samouništavanja. Istraživanje je finansirao Breast Cancer Now, u saradnji sa Scottish Government’s Chief Scientist Office, a sprovedeno je na University of Glasgow.

Otkriveno da su ćelije raka posebno zavisne od MCL-1

Apoptoza je prirodni proces kojim se neželjene, štetne ili oštećene ćelije uklanjaju iz našeg tela i igra važnu ulogu u našem rastu i razvoju. Pored toga, ovaj proces može da igra ključnu ulogu u prevenciji raka. Međutim, ćelije karcinoma često evoluiraju kako bi izbegle apoptozu. Trenutni tretmani raka dojke ciljaju na čitav niz proteina, ali ova studija mogla bi da bude važan korak ka targetiranju MCL-1 kao načina lečenja žena sa rakom dojke i hitnog razvoja novih tretmana za ovu bolest. Studija je takođe otkrila da su matične ćelije raka dojke, za koje se smatra da su odgovorne za širenje bolesti i otpornost na lečenje, posebno zavisne od MCL-1 za rast i preživljavanje.

Lekovi mogu da se koriste za „pokretanje“ apoptoze u ćelijama karcinoma dojke

Najuzbudljiviji deo ove studije je što ona ukazuje da bi se nova vrsta lekova – BH3 mimetici, koji ciljaju na protein MCL-1, mogla koristiti za „pokretanje“ apoptoze u ćelijama karcinoma dojke, kako bi se pomoglo u lečenju žena sa  rakom dojke i usporio rast tumora. BH3 mimetici, na primer, već prolaze klinička ispitivanja nekih karcinoma krvi. Iako su potrebna dalja ispitivanja, ova studija predstavlja snažan podsticaj za testiranje ove nove terapije kod raka dojke. U eksperimentima sa miševima, naučni tim je pokazao da je MCL-1 presudan za rast i preživljavanje raka dojke. Kada je MCL-1 uklonjen sa postojećih tumora dojke kod miševa, došlo je do smanjenja tumora. Ti rezultati ukazuju da bi ciljanje MCL-1 lekovima moglo da deluje kao strategija lečenja raka dojke.

Rast tumora bio značajno usporen, pokazala studija

Tim je zatim testirao da li mimetički lekovi BH3, koji ciljaju protein MCL-1, mogu da zaustave rast karcinoma dojke kod miševa. Rezultati su pokazali da je rast tumora bio značajno usporen i sugerišu da daljim testiranjem mimetički lekovi BH3 imaju potencijal za lečenje žena obolelih od raka dojke. Studija je takođe otkrila da u odsustvu BAX i BAK proteina – koji su od suštinske važnosti za apoptozu – ciljanje MCL-1 nije usporilo rast tumora. Ovo pokazuje da MCL-1, koji ima više od jedne funkcije, pomaže raku dojke da opstane zaustavljanjem apoptoze.

Moguće ciljanje proteina lekovima koji su već testirani

– Naša studija dalje naglašava značaj proteina MCL-1 u raku dojke. Demonstracija da MCL-1 deluje na rak dojke održavajući ćelije u životu (za razliku od druge funkcije MCL-1) je veoma važno, jer su lekovi koji ciljaju funkciju preživljavanja MCL-1 sada u kliničkom razvoju – istakao je Profesor Stephen Tait i najavio da će sledeći koraci biti  utvrđivanje efikasnosti lekova koji ciljaju MCL-1, a koji su u kliničkom razvoju, za lečenje raka dojke u kombinaciji sa postojećim terapijama. Dr Simon Vincent, direktor istraživanja Breast Cancer Now rekao je da je izuzetno  uzbudljivo što bi ova studija mogla da potvrdi ulogu koju protein MCL-1 igra u omogućavanju ćelijama raka dojke da prežive i dalje rastu. Sa ovim saznanjima do kojih se sada došlo, kako je naglasio, moguće istražiti ciljanje proteina lekovima koji su već testirani za lečenje drugih vrsta karcinoma.

Što pre sprečiti smrt od ove razorne bolesti

– S obzirom na to da se u Velikoj Britaniji godišnje oko 55.000 žena oboli od raka dojke, hitno moramo da pronađemo nove načine za njihovo lečenje i sprečavanje smrti od ove razorne bolesti. Iako su potrebna dalja istraživanja, nadamo se da će ova studija dovesti do novih i efikasni tretmana koji su dostupni za žene sa rakom dojke – ocenio je dr Simon Vincent. Naučnici su ponosni što je finansirano ovo uzbudljivo otkriće, posebno u vreme kada smo svi previše svesni dubokih posledica koje je donela pandemija covid 19. Iako je naučni svet sada manje u mogućnosti da finansira nova istraživanja koja bi mogla da transformišu život žena pogođenih rakom dojke, ipak se gaji nada za pružanje podrške kako bi mogli da nastave da donose nadu u budućnost, kroz svoja istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo