Naslovna / Zdravlje

Previše noćnog svetla može da poveća šanse za pojavu raka štitne žlezde

Priredio/la: I. V.|10:30 - 12. 02. 2021.

Previše veštačkog noćnog svetla u urbanim sredinama dovedeno u vezu sa pojavom karcinoma štitne žlezde

Sva ta noćna svetla mogla bi da nas koštaju zdravlja Foto: Shutterstock

Život u užurbanom urbanom okruženju može imati svoje negativne efekte, jer sva ta noćna svetla mogla bi nas koštati zdravlja, pokazuje novo istraživanje. Naučna studija, nedavno objavljena u časopisu Cancer Američkog udruženja za rak, povezuje obilje noćnog veštačkog svetla sa povećanim rizikom od raka štitne žlezde. Ovo istraživanje bilo je nastavak na ranije studije koje su našle vezu između većih satelitskih merenja nivoa noćne svetlosti i povišenog rizika od raka dojke.

Otkrivena bliska veza

Istraživači su primetili da neki karcinomi dojke dele zajednički, hormonski zavisni mehanizam sa rakom štitne žlezde. Naglasili su da njihovi nalazi ne mogu da dokažu da noćno svetlo uzrokuje rak štitne žlezde, ali da su otkrili blisku povezanost. Analize su rađene na osnovu dokaza da su poremećaji u ljudskim hormonima i prirodni cirkadijski (dnevni/noćni) ritam zasnovani na svetlosti.

Uloga svetlosti na pojavu karcinoma

U svojoj studiji, naučnici su pokušali da vide da li i kakvu ulogu svetlost može da igra. Oni su analizirali studije o ishrani i zdravlju odraslih Amerikanaca starosti od 50 do 71 godine, u periodu od 1995. do 1996. godine. Zatim su upoređivali podatke satelitskih slika kako bi procenili nivoe noćnog svetla na adresi svakog učesnika sa podacima iz državnih registara za rak do 2011. godine. Pronašli su 856 slučajeva karcinoma štitne žlezde, među više od 464.000 učesnika, koji su svi praćeni u proseku oko 13 godina. Među ispitanicima je bilo 384 muškaraca i 472 žene.

Veza jača kod žena nego kod muškaraca

Naučni tim je došao do zaključaka da su ljudi koji su živeli u oblastima sa najvišom kategorijom noćnog osvetljenja imali 55 procenata veći rizik od razvoja karcinoma štitne žlezde, u poređenju sa onima koji su živeli u najnižoj kategoriji. Rizik je prvenstveno uočen za pojavu najčešćeg oblika  karcinoma štitne žlezde, nazvan papilarni rak štitaste žlezde. Takođe, otkrili su da je povezanost jača kod žena nego kod muškaraca, a posebno je uočeno da je kod žena bila reč o pojavi lokalizovanih karcinoma koji nisu imali znakova širenja na druge delove tela.

Kako svetlost noću može da podstakne rak štitaste žlezde?

Prema analizama naučnika, noćno svetlo potiskuje prirodni melatonin, modulator aktivnosti estrogena. Premalo aktivnosti melatonina, kako objašnjavaju, može pomoći u smanjenju sposobnosti tela da se bori protiv tumora. Svetlost noću takođe može poremetiti telesni cirkadijalni ritam, koji je takođe faktor rizika od raka, smatraju istraživači.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo