Naslovna / Vesti

Ako stalno nešto grickate, to vam je u genima. A ima li tada pomoći?

Piše: P. Živković
9:00 - 09. 10. 2020.

Na telesnu težinu utiču genetski faktori tako što „upravljaju“ načinom ishrane, pokazuje istraživanje bečkih naučnika

Grickanje je u genima

Nedostatak sna dovodi do hormonske promene u organizmu koja podstiče apetit Foto: Shutterstock

Svakodnevno primamo savete stručnjaka u vezi sa ishranom, dijetama, zdravim i nezdravim navikama, međutim, za stručnjake u toj oblasti je od velike važnosti i da li su ponašanja u ishrani stečena ili u njihovom formiranju igra ulogu genetska predispozicija? Na ovo pitanje pokušao je da odgovori naučni tim sa Odeljenja za epidemiologiju Medicinskog univerziteta u Beču.

Bečki naučnici su, naime, identifikovali četiri vrste ponašanja u ishrani koje su delimično nasledne. Nazvali su ih „grickanje“, „neredovna i nezdrava ishrana“, „restriktivna ishrana“ i „emocinalna ishrana“.

To posebno važi za „grickanje“ između obroka koje karakteriše prejedanje, odnosno nemogućnost da se prestane sa jelom, što je većina nas nekada iskusila, a ustanovljeno je da na telesnu težinu utiču genetski faktori tako što „upravljaju“ načinom ishrane.

Analizirani su podaci o genetskoj sklonosti, ponašanju u ishrani, indeksu telesne težine i obimu struka koji su dobijeni  posmatranjem 4.036 finskih blizanaca starosti između 31 i 37 godina. Istraživanje sprovedeno u saradnji sa Univerzitetom Helsinki, pokazalo je da je ishrana jednojajčanih mnogo sličnija nego ishrana dvojajčanih blizanaca.

U studiji su primenjene dve metode. Klasična metoda ispitivanja blizanaca u okviru koje se empirijska istraživanja koriste da bi se utvrdilo koje ponašanje je nasledno, a koje je posledica uticaja sredine.

Druga metoda se zasniva na novoj studiji genoma koja podrazumeva upoređivanje kompletnog genoma više hiljada ljudi u potrazi za genetičkim varijacijama koje su povezane sa određenim bolestima, što je važno budući da je danas poznato tačno milion različitih genetičkih varijacija koje uslovljavaju prekomernu težinu.

Rezultati studije ne treba da obeshrabre, nego da objasne zašto je nekim ljudima teže da održavaju svoju telesnu težinu. Generacijama unazad naši geni su se vrlo malo ili nimalo izmenili, a ipak u Evropi ima sve više ljudi koji pate od prekomerne težine i gojaznosti. Izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i dovoljno sna su načini na koje se borimo protiv genetike.

Postoje i istraživanja koja su pokazala da nedostatak sna dovodi do hormonske promene u organizmu koja podstiče apetit – izjavila je dr Bogl koja je na čelu bečkog naučnog tima.

Na osnovu ovih saznanja proisteklih iz istraživanja, objavljenog u „Američkom žurnalu za kliničku ishranu (American Journal of Clinical Nutrition), terapijski pristup u prevenciji prekomerne težine i gojaznosti može se fokusirati na promenu navika u ishrani kada su u pitanju pacijenti sa ovom predispozicijom.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend