Naslovna / Vesti

Kombinovanje vakcina za zaštitu od covid 19 zvanično odobreno u EU

Priredio/la: S. M.|14:30 - 08. 12. 2021.

Korišćenje različitih vrsta vakcina poznato je kao heterologna vakcinacija i sada se, za bolju zaštitu od covid 19, mogu kombinovati različite vakcine, odoborene u EU

kombinovanje vakcina EMA odobrila mešanje covid 19 vakcina odobrenih u EU Foto: Shutterstock

Kombinovanje vakcina protiv covid 19 dobilo je zeleno svetlo od Evropske agencije za lekove (EMA). EMA je u zajedničkom saopštenju sa European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) istakla da korišćenje različitih vrsta vakcina može biti primenjeno bilo za prvu ili drugu dozu, kao i za treću dozu vakcinacije. Inače, korišćenje različitih vrsta vakcina, poznato je kao heterologna vakcinacija.

Kombinovanje vakcina daje dobre nivoe antitela

Kako bi pružili naučnu osnovu i dodatno obezbedili fleksibilnost šemama vakcinacije, EMA i ECDC su, u saradnji sa ekspertima EU pregledali dostupne dokaze. Nakon toga su pružili tehničke preporuke i savete o heterolognoj vakcinaciji protiv covid 19, bilo za prve doze doze ili kao pojačivač. Dokazi iz studija o heterolognoj vakcinaciji sugerišu da kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitela protiv SARS-CoV-2. Takođe, pružaju i veći odgovor T-ćelija nego korišćenjem iste vakcine (homologna vakcinacija ) bilo u primarnom ili dopunskom režimu.

Kombinovanje vakcina istraživano samo na odobrenim vakcinama u EU

Upotreba virusne vektorske vakcine, kao druge doze u šemama primarne vakcinacije, ili upotreba dve različite mRNK vakcine, manje je proučena. Trenutno su u toku istraživanja kako bi se obezbedilo više dokaza o dugoročnoj bezbednosti, trajanju imuniteta i efikasnosti heterolognih vakcina. Iako istraživanja nisu razmatrala druge vakcine, koje još uvek nisu licencirane u EU, istraživanje heterolognih kombinacija ovih vakcina će se uzeti u obzir u budućnosti, ako budu licencirane i ako bude dostupno više dokaza.

Maske i izolacija i dalje glavne mere

Čak i uz vakcinaciju, druge mere kao što su fizičko distanciranje, obezbeđivanje adekvatne ventilacije u zatvorenim prostorima, održavanje higijene ruku i respiratornih mera, odgovarajuća upotreba maski za lice i ostanak kod kuće kada smo bolesni, ostaju glavni stub odgovora na covid 19, posebno jer varijante poput Delta nastavljaju da se šire, a nove varijante kao što je Omikron nastavljaju da se pojavljuju, ističu iz EMA.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo