Naslovna / Vesti

Sputnik V za decu biće 10 puta blaža od one za odrasle

Priredio/la: S. M.|Izvor: TASS|11:18 - 02. 12. 2021.

Krajem oktobra objavljeni su rezultati prve faze ispitivanja vakcine Sputnik V za decu, a testiranje je pokazalo da preparat stvara dobar ćelijski imunitet

sputnik V za decu Sputnik V za decu vakcina pokazala dobre rezultate na testiranju Foto; Shutterstock

Sputnik V za decu, vakcina protiv covid 19 za uzrast od 6 do 11 godina, biće 10 puta blaža nego ona za odrasle. To je za agenciju TASS izjavio direktor Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Alexander Gintsburg.

Sputnik V za decu zvaće se Sputnik 2M

Prema rečima direktora Gintsburga, još uvek se razmišlja o imenu vakcine za decu.

– Nismo još smislili ime. Postoji mogućnost da se vakcina zove Sputnik 2M jer je ranije postojala vakcina Sputnik M. Možda bude i neki potuno drugačiji naziv. U svakom slučaju, radiće se i na tome jer o svemu vodimo računa – izjavio je Gintsburg.

Odluka za mesec dana

Sputnik V se može razblažiti pet ili 10 puta. Prema Gintsburgovim rečima, dokumenti za dobijanje dozvole za sprovođenje kliničkih ispitivanja ove vakcine već su dostavljeni ruskom Ministarstvu zdravlja. On je dodao da odluka o izdavanju dozvole za sprovođenje kliničkih ispitivanja traje u proseku oko mesec dana, i izrazio je uverenje da će odluka o upotrebi vakcine za decu stići i pre tog roka. U Moskvi su krajem oktobra objavljeni rezultati prve faze ispitivanja vakcine Sputnik V za decu, a testiranje je pokazalo da preparat stvara dobar ćelijski imunitet.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo