Naslovna / Vesti

Sputnik V covid 19 vakcina efikasna 96,3 procenata, pokazala nova studija

Priredio/la: S. M.|12:37 - 17. 11. 2021.

Efikasnost Sputnik V vakcine merena je na osnovu  podataka više od 1,2 miliona vakcinisanih ljudi, a štiti i od Delta soja

sputnik V Ruska Sputnik V vakcina pokazala se visokoefikasnom, čak i protiv Delta soja Foto: Shutterstock

Sputnik V covid 19 vakcina ispitivana je u novoj studiji, a rezultati su pokazali njenu visoku bezbednost i efikasnost od 96,3 odsto, na više od 1,2 miliona vakcinisanih ljudi. Rezultate je saopštio Ruski fond za direktna ulaganja, a istraživanje je obavljeno u Belorusiji.

Sputnik V vakcina efikasna na Delta soj

Ruski fond za direktna ulaganja saopštio je da je ruska vakcina protiv covid 19 Sputnik V pokazala 96 odsto efikasnosti i visok bezbednosni profil na osnovu studije vakcinisanih u Belorusiji. Efikasnost Sputnik V vakcine merena je na osnovu podataka uzetih od više od 1,2 miliona ljudi vakcinisanih sa dve komponente vakcine, u periodu od januara do septembra 2021. Visoka efikasnost Sputnik V potvrđena je na dejstvo Delta varijante, koja preovladava u Belorusiji od jula ove godine.

Belorusija prva registrovala vakcinu iz Rusije

– Novi podaci dopunjuju prethodne podatke o visokoj efikasnosti i bezbednosti Sputnik V covid 19 vakcine tokom kampanje vakcinacije u Belorusiji, između januara i jula 2021, pokazujući da je ruska vakcina pokazala 97,2 odsto efikasnosti protiv covid 19 na osnovu podataka od više od 860.000 ljudi, navodi se u saopštenju. Belorusija je bila prva strana država koja je registrovala Sputnik V i koristila ga za vakcinaciju stanovništva.

Registrovan i Sputnik light

Ruski fond  i partneri su omogućili transfer tehnologije za lokalizaciju proizvodnje Sputnik V od strane beloruske kompanije Belmedpreparaty company, koja uspešno proizvodi Sputnik V. U aprilu 2021. vakcinu proizvedenu u Belorusiji je odobrilo Ministarstvo zdravlja.  Jednodozna vakcina Sputnik Light (lajt), prva komponenta Sputnik V zasnovana na humanom adenovirusu serotipa 26, takođe je registrovana u Belorusiji u aprilu ove godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna
14:44, 17. 11. 2021.
Odgovori

Moze li se kao buster doza,promeniti vakcina,i koja bi bila,ili da sacekamo light varijantu

Zivojin
20:57, 17. 11. 2021.
Odgovori

Drago mi je da je tako jer sam primio sve tri doze ove vakcine

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo