Naslovna / Vesti

Virusolog Ana Gligić: Treba primiti vakcinu, ali godinama ćemo čekati onu koja daje doživotni imunitet

Priredio/la: E-Klinika|23:32 - 08. 12. 2020.

Nijedna vakcina ne štiti sto odsto, ali ako primite bilo koju vakcinu nećete nikada razviti kliničku sliku koja može dovesti do teške hospitalizacije ili letalnog ishoda, kaže virusolog

Ana Gligić, virusolog foto: Printscreen TV N1

Naš čuveni virusolog Ana Gligić, koja je ispitivala i borila se protiv epidemije variole vere i mišije groznice, gostujući u emisiji „Pressing“ na TV N1 govorila je o vakcinama protiv korona virusa, o tome koje su najbolje, najbezbednije, ali i o tome da li smo blizu kraja epidemije, odnosno da li se trenutno nalazimo u piku zaraze ili nas čeka još jedan novi veliki porast broja obolelih.

Na pitanje da li ima osećaj da smo došli do pika koji neće dramatično da raste ili ne treba biti optimista, dr Gligić je rekla:

− Slušala sam prognoze SZO koje upozoravaju da nas čeka još jedan pik u januaru i februaru. Ne znam zašto tako misle, ja mislim da smo doši do vrha, da sada „igramo“ na tom vrhu, ali da je počelo da se spušta. Tako se ponašaju prirodno žairišne prirodne infekcije i one kada prođu taj jedan pik, padaju na neki tolerantni minimum kada možemo da skinemo barijere koje smo sami sebe psotavili. Ali to naravno nećemo moći potpuno, jer virus vreba iz prirode i čak iako ga stvaimo pod kontorolu, vakcinama i prokužavanjem, nemojte misliti da će to biti zauvek. On će se pojavljivati u prirodi na svakih od 6 do 7 godina, ali ne daj Bože u ovakvoj formi kao sada.

Vakcinacija i za one koji su preležali covid

Kada je reč vakcinama koje se trenutno ispituju u Srbiji – Fajzer i Sputnjik, Ana Gligić je rekla:

− Mi još ne znamo dovoljno o virusu i vakcinama, ali s obzirom na iskustvo moramo verovati da su vakcne efiksne i da stvaraju imunitet i da neće davati posledice. Fajzerova i Moderna vakcina same prave viruse koji bombarduje naš imuni sistem. Kažu da su ove vakcine efiksana 90 posto. Kineska, oksfordska i ruska vakcina su vakcine koje su napravljene na nosaču, tako što je iskorišćen jedan adeno virus na koga se ugradilo „parče“ korone koje će bombardovati imuni sistem čioveka da stvara antitela. Za te nove vakcine koje su napravljene – RNK i one na nosačima, nisu potrebna tako obimna istraživanja kao za klasične vakcine. I kada ih primimo, vrlo je važno da se i dalje pridržavamo mera, jer će vakcine pomoći da brže savladamo virus. Ove vakcine prema izjavama stručnjaka i sa istoka i sa zapada ne daju imunitet koji traje više od dve godine. Zato se postavlja pitanje da li treba vakcinisati one koji su preležali covid? Treba, zato što kod nekih ljudi sama bolest u blagoj formi nije davala dovoljan imunitet, da bi se došlo do 60,70 odsto imunog stanovništva. Drago mi je što je premijerka rekla da će vakcine uzeti od nekoliko proizvođača, jer će to smanjiti uticaj antivaksera – rekla je Ana Gligić.

Čekaćemo godinama na doživotni imunitet

A o tome kada možemo da očekujemo vakcinu koja će čovečanstvu dati trajni imunitet na korona virus, Ana Gligić je rekla:

Trajna vakcina treba tri, četiri godine da se ispituje na ljudima da bi dobila licencu. Nijedna vakcina ne štiti sto odsto, ali ako primite bilo koju vakcinu nećete nikada razviti kliničku sliku koja može dovesti do teške hospitalizacije ili letalnog ishoda. Ako ste na primer, bili u kontaktu sa koronavirusom sa živine, vaš organizam to pamti i ne bi trebalo da se razvije teška klinička slika. Interakcija organizma i vakcine zavisi od samog čoveka, ako je date nekome ko je na izdisaju i ima sto boljki, ona neće reagovati isto kao kod drugih. Kod ovih vakcina koje će stići ne bi trbalo da bude jakih nuspojava. Uglavnom je to bol na mestu aplikacije i crvenilo, zatim može da se oseća slabost, jedan do dva dana, ali to je sve u procentima ispod pet na 100 vakcinisanih. Temperatura je vrlo retka i traje jedan dan, ne penjući se više od 37,2.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo