Naslovna / Psihologija

U braku ili vezi budite bolja strana samih sebe – imaćete zdraviji odnos

Priredio/la: D.T.|19:00 - 16. 04. 2021.

Ljudska bića su upućena jedna na druge, i iako ne vole da priznaju, pomoć je nekada neophodna i najjačima, a lepa reč i pažnja – svima

veza -partnerski odnos- brak Svom partneru uvek budite podrška Foto: Unsplash

Poverenje, prijateljstvo, ljubav su neophodne osnove svake zdrave veze i braka. Vera u sebe je osnova svega, ali ne i samozaljubljenost i samodovoljnost, koji nekada mogu biti glavni neprijatelji kvalitetne veze. Imati prijatelja, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od nas. Ko to ne može da prihvati nema prijatelja, pisao je Duško Radović, a mi dodajemo ni dobru vezu ili brak. Ukoliko ima razumevanja i zdravih emocija sve se može popraviti u braku, koji kao i sve ima svoje uspone i padove. Spremnost da se prilagodite potrebama drugog i da pomognete su osnovne komponente zdrave veze, kažu stručnjaci.

Naučite jezik ljubavi vaše druge strane

Biti dobar suprug ili supruga zavisi od toga šta doživljavamo kao sreću. Psiholozi savetuju da pokušate drugu stranu da sagledate u njenoj celini. Ljudi na razne načine ispoljavaju ljubav, ona je nekad akt uslužnosti, pa nekom može mnogo značiti skupljanje rublja, iznošenje smeća, sređivanje stana, ili briga da u kolima ima dovoljnih količina benzina.

Pažlja i pomoć

Obratite pažnju na sitnice koje znače vašem partneru, nekad vam one ne budu teret. Na primer ako neko kaže: „Ne znam, kada ću stići da uradim sev ove fotografije“, pokušajte da pomognete jer tako šaljete psihičku podršku. Ukoliko vidite da neko brine da li će stići da pripremi jelo na vreme, vi mu pomognite tako što ćete iseći namirnice, poručuju bračni terapeuti. Ukoliko niste sigurni kada i kako možete pomoći, pitajte.

Budite fleksibilni

Ponekada je neophodno uložiti u vezu dodatnu energiju. Brak je često prilagođavanje partneru, deci, okolnostima. Prihvatite da često nešto neće biti baš onako kao što ste mislili ili da ne može baš uvek sve bude po vašem.

Ne žalite se

Uviđajan supružnik će uvek da vidi da se trudite i da nastojite i najteži i najdosadniji posao da uradite dobro. Ukoliko se stalno žalite, druga strana neće to smatrati aktom ljubavi, čak može da vremenom izazove suprotan efekat i da se javi razočarenje.

Učestvujte u nečemu u korist svog partnera

Motivišite partnera da prevaziđe strah ili odugovlačenje kada je u pitanju neki posao, čak iako niste za to previše zainteresovani. Na primer, ako smatrate da savetovanje s bračnim partnerom nešto od čega nemate koristi, pokušajte da izađete u susret drugoj strani i odete zajedno kod bračnog savetnika. Čak iako imate obe leve noge, idite zajedno na časove plesa, drugoj strani će to mnogo značiti. Ipak, ako vam nešto ne prija, komunicirajte otvoreno sa partnerom i izložite svoje sumnje ili nedoumice.

Budite jasni kada nemate vremena

Ukoliko želite da budete od koristi, ali nikako nemate vremena ove sedmice, otvoreno recite, ali na prvi način. Na primer, ako vidite da ima dosta neopranog suđa, budite jasni i recite da zbog obaveza ne možete u datom momentu da pomognete, ali da ćete nastojati da to nadoknadite sledećeg dana. I obavezno tako i uradite, ne pružajte drugoj strani samo obećanja.

Pokažite poštovanje

Jasno pokažite poštovanje kada vidite šta druga strana čini za vas. Ukoliko neko voli poklone, kupite mu neočekivano pa i neku sitnicu, ili ga samo držite za ruke. Jednostavno i smisleno hvala može mnogo značiti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo