Naslovna / Psihologija

DANAS JE DAN MUŠKARACA! Šta im je potrebno za sreću?

Priredio/la: J. M.|15:07 - 19. 11. 2020.

Rad ima vrednost za muškarce, jer dobar posao podržava muške vrednosti. Muškarac, međutim, mora znati da podrži sebe, da se vrati svojoj suštini, da zna šta hoće i na poslu i u ljubavi, kažu stručnjaci

uspešan menadžer Foto: Pixabay

Međunarodni dan muškaraca prvi put je obeležen 19. novembra 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Ciljevi proslave Dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dečaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, isticanje pozitivnih muških uzora. To je takođe prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dečacima, ali i proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

Radost zbog samog sebe

Šta jednog muškarca može da učini srećnim? Šta žele muškarci? Jer, da se ne lažemo, nama ženama potrebni su srećni muškarci. Dr Josif Fridanovski, naš poznati psihoterapeut i savetnik za partnerske odnose, o tome kako da muškarac bude srećan, za Informer kaže:

– Vreme je da se muškarci udalje od starinskih stereotipa i da se prilagode novom vremenu i vrednostima. Što se bolje prilagode, biće srećniji i zadovoljniji. Sreća je širok pojam i promenljiva kategorija, ali radost je nešto što se tiče unutrašnjeg bića i muškarac to treba da upozna i spozna u sebi. Ako se hvata za spoljne modele efikasnosti i dostignuća, to je sve kratkog daha i ne može da ga usreći na duge staze. Biće uspešan, doći će do para i statusa ali to je samo „ego trip“. Slika koju on zadovoljava nije on sam. Zato treba da radi na duhovnosti.

Nova „muškost“

Ipak, mnogo muškaraca postalo je veoma pasivno, veoma povučeno. Zašto?
– Muškarac mora da prihvati nove izazove i da se adaptira u muško-ženskom svetu. Bespotrebno su se muškarci pasivizirali i izgubili onu muškost. Muškost nije samo kada ste siloviti i agresivni, već je muškost kada ste odlučni i znate šta hoćete. Mislim da muškarac mora da razvije tu novu „muškost“. Sa partnerkama bi trebalo da budu iskreniji, da malo rade na toj verbalnoj inteligenciji jer su muškarci tu generalno hendikepirani. Zaboravite na stare šablone i modele, prilagodite se novom vremenu. Imam klijente koji zarađuju i po pet šest puta više od svojih žena, ali su opet inferiorni. Postavlja se pitanje zbog čega. Ne treba da budu ni superiorni, ali ne ni inferiorni. Muškost ne zavisi od spoljnih uticaja, ona je unutrašnja stvar. Ako muškarac sebe doživljava kao muškarca i ceni svoje kvalitete, ako može da stane iza sebe, a ne da se krivo predstavlja, onda je zadovoljan. Neka muškarci investiraju u duhovnost i emocionalnu inteligenciju i biće im lepše i lakše – kaže dr Fridanovski.

Ko ume da voli i radi, psihički je normalna ličnost

– I za muškarca, kao i za ženu, važno je zadovoljstvo sopstvenim funkcionisanjem. To se odnosi na sposobnost i mogućnost ličnosti da funkcioniše blizu svog punog emocionalnog, fizičkog i intelektualnog kapaciteta. To je ono što donosi unutrašnji mir i mera je, ujedno i potvrda, našeg zdravlja. Frojd je davno rekao da je onaj ko ume da voli i radi, psihički normalna ličnost. I u skladu sa tim je zadovoljstvo koje se crpi iz rezultata dobro obavljenog posla i ljubavi, dobrih odnosa sa bližnjim, bitna stavka za očuvanje zdravlja. A za psihički zdravu osobu bližnji je cilj, a nikako ne sredstvo – kaže za Informer docent dr sc. med. Danijela Tiosavljević, psihijatar.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo