Naslovna / Prirodna medicina

Trnjine čiste krv i pomažu u lečenju upale grla – napravite tinkturu

Priredio/la: I. V. |14:00 - 27. 12. 2021.

Cvet trnjine je koristan u lečenju problema kao što je kamen u bubregu, a čaj od listova ove biljke blagotvoran je u podsticanju apetita

trnjine Trnjine dobro čiste organizam i krvne sudove Foto: Shutterstock

Trnjine se divlji plodovi, u nauci se nazivaju još i prunus spinosa i smatraju se bliskim srodnicima divlje šljive, a njeni plodovi se skupljaju pred prve zimske minuse. Cvet, kao i plod ove biljke poseduju niz lekovitih prednosti, a koriste se i za komercijalnu proizvodnju mastila, a u industriji alkohola od njih se pravi džin ili likeri koji se piju posle večere.

Trnjine čiste krv

Što se tiče medicinskih prednosti trnjine, ovaj plod najefikasniji je kao sredstvo za čišćenje krvi, a  pomaže i u procesu detoksikacije organizma. Trnjina sadrži sledeća jedinjenja:-

  • Flavonoide
  • Tanine
  • Glikozid
  • Prunasin
  • Benz aldehid

Trnjine pomažu u detoksikaciji tela

Poznato  je da trnjina ima depurativna svojstva, što znači da je dobar čistač krvi. Ova biljka ima tendenciju da ukloni sve toksične supstance prisutne u krvi i zna se da je bogata rutinom, koji je jedno od glavnih jedinjenja koje pomaže u detoksikaciji. Takođe se zna da sprečava pojavu problema kao što su giht i reumatizam.

Trnjine poboljšavaju varenje

Trnjine su korisne za nesmetano varenje hrane i pomaže u prevenciji brojnih problema sa varenjem, kao što su zatvor i dijareja. Biljni čaj pripremljen od listova ove biljke blagotvoran je u podsticanju apetita.

Pomaže u lečenju brojnih problema sa bešikom i bubrezima

Poznato je da cvet ove biljke pomaže u procesu zadržavanja tečnosti, dok u isto vreme ima tendenciju da bude koristan u lečenju problema kao što je kamen u bubregu. Takođe pomaže u prevenciji brojnih grčeva u stomaku, dok u isto vreme ublažava probleme kao što je bol u nervima.

Trnjine imaju antiinflamatorna svojstva

Poznato je da trnjine pomažu u lečenju problema kao što je upala grla, a samim tim i za smanjenje upale izazvane u ždrelu zbog infekcije grla. Grgoljanje odvarom od listova ove biljke pokazalo se korisnim i kod upale krajnika, na primer, a može ublažiti probleme kao što je zapušenje usled prehlade ili očistiti sluz.

Tinktura od trnjina

U narodnoj medicini često se koristi domaća tinktura ili čaj od trnjine koju pomažu za čišćenje kvnih sudova, ali i snižavanje povišenog šećera u krvi.

Za tinkturu je potrebno 100 grama trnjina, pola litra jače rakije ili alkohol jačine 70 procenata. Plodove stavite u rakiju/alkohol, i to obavezno u staklenu teglu. Dobro zatvorenu teglu ostavite da odstoji na tamnom, hladnijem mestu. S vremena na vreme teglu promućkajte, a posle dve nedelje procedite sadržaj i pijete jednu kafenu kašičicu pomešanu sa pola decilitra vode ili čajem, i to tri puta na dnevno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo