Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Ovaj narodni recept UBLAŽIĆE simptome GASTRITISA

Priredio/la: P. Ž.
19:00 - 30. 10. 2020.

Čaj je najstarija, najjeftinija, najdostupnija i najprirodnija terapija za zapaljenje sluzokože želuca

fitoterapija čaj gastritis Biljna mešavina ublažiće gastritis Foto:Shutterstock

Ako imate neprijatan ukus u ustima posle jela, podrigujete, sve vam se gadi, nadimate se i gubite apetit, sva je prilika da imate zapaljenje sluzokože želuca, jedno je od najčešćih želudačnih oboljenja koje se naročito javlja u jesen. Ili, stručno rečeno – gastritis.

Spisak uzroka zbog kojih dolazi do upale sluzokože želuca poveliki je – od hrane, alkohola, preko nesteroidnih lekova protiv upala, zatim zbog stresa, pa sve do bakterije helikobakter pilori.

Oboljenje često ne daje simptome, a kad se oni jave, to su najčešće bol u stomaku, gorušica, neprijatan zadaha iz usta, odvratnost prema hrani ili sitost posle samo nekoliko zalogaja. U težim slučajevima nagrižena sluzokoža želuca može i da prokrvari.

Konvencionalna terapija za ovo oboljenje na prvom mestu podrazumeva lekove koji neutrališu želudačnu kiselinu i, u slučaju bakterije, antibiotike. Osim njih, dobre rezultate u lečenju daje i paralelna primena fitoterapije, a kako je čaj najstariji narodni lek za gastritis, najjeftiniji, najdostupniji i najprirodniji, ljudi ga najčešće i koriste.

Kura traje četiri nedelje, pa se pauzira nedelju dana

U apotekama postoje gotove mešavine koje piju oboleli od gastritisa, a kao pojedinačne biljke navode se kantarion, hajdučka trava i kamilica, ali postoje još neke lekovite biljke koje pomažu da se slobodne kiseline iz želuca neutrališu i omoguće normalan metabolizam.

Najbolji efekti se postižu biljnom mešavinom 30 grama kantariona, 30 grama hajdučice, 50 grama lanenog semena, 20 grama plućnjaka, 20 grama kamilice i pola kašičice kima. Dve ravne kašike uveče se preliju sa 5 decilitara hladne vode i stave u frižider. Ujutro se zagreju do ključanja i tokom dana se piju na prazan stomak.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend