Naslovna / Prirodna medicina

Čaj koji pomaže da se izleče pluća posle preležanog covid 19

Priredio/la: J. M.|9:00 - 14. 03. 2021.

Čajevi mogu mnogo da nam pomognu, ali moramo da znamo kako koja biljka deluje, kaže za eKliniku narodni travar i daje recept za čaj koji oporavlja pluća posle teških pneumonija

Plućnjak, moćna biljka Foto: Shutterstock

Upala pluća je jedna od najčešćih i najopasnijih posledica covid 19. Većina onih koji su preležali covid 19, mesecima kasnije oseća slabost i teško diše, a sve to je rezultat ozbiljnog oštećenja pluća koje je naneo virus korona. Pored saveta lekara, koje svako ko je preležao koronu treba da poštuje, nije loše olakšati tegobe i prirodnim metodama, čajevima od biljaka za koje je naučno dokazano da pomažu lečenju i oporavku.

Oprezno sa upotrebom lekovitog bilja i čajeva

Čaj od zove, omana i plućnjaka idealna je kombinacija koja pomaže da pluća ponovo budu u punoj snazi. Narodni travar Momčilo Antonijević godinama se bavi lekovitim biljem, a na svom Youtube kanalu „Snaga bilja“, redovno savetuje i upoznaje nas sa svim blagodetima koje lekovite biljke mogu da nam donesu. Uz pažljivo proučavanje, kako narodne medicine tako i naučnih istraživanja, Antonijević kao jednu od najboljih kombinacija za izlečenje pluća posle covid 19 navodi čaj od zove, omana i plućnjaka ili umesto plućnjaka, cvet divizme. Jer, neke biljke mogu da imaju kontraefekat ukoliko imate neke pridružene bolesti, uzimate neku terapiju…

− Biljke mogu da pomognu i mogu da budu pomoćna terapija, ali u slučaju ozbiljnih stanja i bolesti, naročito upale pluća, nikako se ne lečite na svoju ruku, već se obavezno obratite lekaru. Pored toga, informišite se o svakom čaju dovoljno, kako biste znali da li je za vas ili nije. U slučaju lečenja pluća posle covid 19, oman, plućnjak i zova fantastična su kombinacija. I zova i oman deluju antivirusno, ali i inače deluju blagotovorno na pluća i disajne organe. Ali, ukoliko ste imali hepatitis ili cirozu jetre, onda se iz ove kombinacije izbacuje plućnjak, a umesto njega dodaje cvet divizme, koji se, takođe, već dugo koristi za lečenje disajnih organa, jer sadrži sluz koja oblaže bronhije i sprečava neprijatni nadržaj kod suvog kašlja. Ova biljka pomaže i kod iskašljavanja – kaže Antonijević i dodaje:

Momčilo Antonijević, narodni travar Foto: Printscreen

− Takođe, sa korenom omana treba biti oprezan. Oman jeste još jedan narodni lek protiv upale pluća, kašlja, bronhitisa i alergijskog rinitisa. Izgleda kao suncokret, ima žute cvetove, a možemo da kažemo da „dezinfikuje“ organe za disanje. Preporučuje se onima koji puše, koji imaju problem sa upalom pluća, bronhitisom, alergijama… Oman sadrži veliku količinu inulina, pa se preporučuje onima koji imaju dijabetes, ali oni koji imaju poremećaj šećera u krvi i piju lekove treba da budu oprezni, jer kada se oman udruži sa lekovima može da proizvede suprotan efekat. Savetuje se oprez i onima koji imaju visok krvni pritisak. Ako nemate ove probleme, onda slobodno pijte veoma korisnu kombinaciju zova, oman, plućnjak.

Kako se sprema čaj od omana, plućnjaka i zove

Nabavite po 50 grama od svake biljke, pomešajte sve zajedno u jedan veći sud i stavite u tegle u kojima će vam mešavina i stajati. Jednu supenu kašiku ove mešavine prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Procedite i popijte toplo, a pijte tri do četiri puta dnevno, mesec dana. Osim ovog čaja, svakome ko je preležao koronu ja bih savetovao i da pije i nešto za razređivanje krvi, a to je čaj od karanfilića i đumbira, i da jede sremuš. Sada nam ide proleće, sremuša već ima i tek će ga biti, pa pravac na pijacu − kaže za eKliniku narodni travar Momčilo Antonijević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo