Naslovna / Prirodna medicina

Tinkture su veoma lekovite, ali o načinu pripremanja i upotrebe, morate biti informisani

Priredio/la: M. R. |16:30 - 11. 02. 2021.

Tinkture su vekovima poznat i delotvoran način upotrebe lekovitih biljaka

Tinkture bi trebalo čuvati u hermetički zatvorenoj staklenoj ambalaži ali na tamnom mestu. Foto: Shutterstock

Tinkture su alkoholni ekstrakti iz lekovitog bilja ili drugih namirnica u  tekućem obliku. Za njihovo pripremanje se obično koristi mešavina vode i alkohola sa ciljem da se izvuče što više korisnih sastojak, a ova kombinacija tečnosti služi i kao konzervans. U odnosu na količine, dobija se jači ili slabiji koncentrat.

Način pripreme tinktura je uglavnom isti za sve biljke

Biljke koje koristite za pripremanje mogu da budu suve ili sveže, iseckane, usitnjene ili samlevene (u prahu), a odnos mešavine vode i alkohola prema količini odabrane biljke može da varira od 25 odsto do 90, ako se prave smolaste tinkture. Sve tinkture se pripremaju uglavnom na isti način: odnos ako je suva biljka u pitanju je 1:5 (1 deo biljke i 5 delova tečnosti), a ako je sirova, može da bude 1:2 (1 deo biljke, 2 dela tečnosti). Rok trajanja pripremljene tinkture je najmanje dve godine.

Oprez – tinkture su veoma lekovite ali ne sme svako da ih koristi

Veoma je važno naglasiti da se zbog dejstva alkohola tinkture uglavnom ne preporučuju trudnicama, dojiljama i deci, u kom god obliku da se koriste i za koju namenu. Takođe, napominjemo da se vezano za količinu koju biste upotrebljavali obavezno informišete u stručnoj literaturi, ili konsultujete sa osobom koja poznaje lekovite trave i ovakve proizvode. Tinkture se drže na tamnom mestu, u zatvorenoj staklenoj ambalaži.

Peršun

Zbog svojih korisnih svojstava, peršun bi trebalo da bude obavezni deo zdrave ishrane. Bogat je količinama grupa vitamina A i B, kao i vitaminom C. 100 g peršuna sadrži čak 1000 mg kalijuma, što opet potpomaže čišćenju i detoksikaciji kompletnog organizma od nagomilanih štetnih materija koje se metabolički skupljaju, razlažu ili izbacuju. Pomaže kod anemije, reumatskih oboljenja, gihta, žutice, ekcema, utiče na manje stvaranje i razgradnju celulita, snižava povišenu temperaturu, čisti jetru, jača apetit, daje snagu, energiju i bistri um. Peršun je značajan prirodni čistač našeg tela.

Tinktura od peršuna

Priprema i upotreba:

100g sitno iseckanog peršuna preliti sa 100g čiste komove rakije ili razblaženog apotekarskog alkohola i staviti da stoji 7 dana u mračnom prostoru. Procediti i koristiti.

Ova tinktura se koristi kao prirodno i delotvorno sredstvo za čišćenje lica od akni i mitisera, treba ih čistiti svakodnevno, ujutru i uveče.

Kleka

Kleka je još poznata i kao klekovina, borovica, smreka, smrča, fenja, crna smrekinja. U pitanju je zimzelen grm visine od 0,5 do 7 m. Ima šiljate, bodljikave listiće (iglice), zeleni plodovi su jajastog oblika, a zreli su okrugli i tamnocrno – ljubičaste boje. Imaju smolast i aromatičan miris i gorko – sladak ukus. Čitava biljka je lekovita, ali se najčešće koriste plodovi, potpuno zreli. U narodu se koristi kao lek i za proizvodnju rakije klekovače. Lekovitost kleke je dobro poznata, a koristi se protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih organa, poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca i bubrega. Upotrebljava se i kao diuretik, protiv nazeba, kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, protiv znojenja. Ako se koristi kao obloga, pomaže protiv reumatizma i sličnih bolesti. Klekovača je poznata aromatična rakija koja se upotrebljava i kao lek i kao dezinfekciono sredstvo. Etarsko ulje kleke olakšava iskašljavanje a ima i antibakterijsko dejstvo.

Važna napomena: upotreba kleke se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima. 

Tinktura od kleke

Priprema i upotreba:

100 g samlevenih bobica preliti sa 0,5 l nekog alkohola (rakija ili konjak). Ovako potopljena kleka stoji do pet dana na tamnom mestu. Kada omekša, sadržaj procedite i koristite.

Tokom nedelje tikntura se uzima jednom ili dva puta, 15 do 20 kapi. Konzumira se sa šećerom, vodom, u čaju, supi ili mleku. Za obloge, nanosi se direktno na kožu ili se gaza natopi tinkturom.

Kopriva

Ova biljka u sebi sadrži veliku količinu magnezijuma, kalcijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma i gvožđa. Takođe je bogat izvor i vitamina A i C. Neki od najpoznatijih načina korišćenja koprive su su čajevi i tinkture jer su najzgodniji za korišćenje a predstavljaju dobar koncentrat. Kopriva pomaže u poboljšanju krvne slike, probavnim problemima, smanjenju migrena, regulisanju anemije, urinarnim infekcijama, delotvorna je kod ekcema, pomaže kod reumatizma i arteroskleroze. Posebno je efikasna u rešavanju problema sa kosom (ojačava teme i sprečava pojavu peruti). Sadrži i flavionide koji su korisni za celokupan organizam.

Tinktura od koprive

Priprema i upotreba:

U teglicu stavite naseckane listove koprive, napunite je skoro do vrha i prelijte alkoholom. Sve promešajte i dobro hermetički zatvorite. Ostavite na hladnijem i tamnijem mestu. Priprema ove tinkture traje duže od ostalih, čitavih mesec dana. Na svakih nekoliko dana protresite teglicu kako bi se masa promešala. Nakon četiri sedmice, otvorite i procedite. Dobro bi bilo da teglica ima i dozer za broj kapi jer će vam to olakšati korišćenje. Piprema traje duže ali se isplati sačekati – iskustva korisnika kažu da je tinktura od koprive možda i najdelotvornija u rešavanju navedenih problema.

Ako je nanosite na teme ili tretirate kosu, ne bi trebalo da izazove kontraindikacije (dva puta nedeljno, uz pranje i ispiranje). O svakom drugom doziranju i upotrebi se konsultujte u odnosu na problem koji imate, budući da je ova tinktura izuzetno jaka. Mnoge trudnice koje imaju problem sa anemijom misle da ova tinktura sigurno može da im pomogne, ali za njih i za decu je bolje konzumiranje čaja ili lagane čorbice od koprive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo