Naslovna / Prirodna medicina

Narodni lek za reumu koji ima svaka kuća, a preporučuju ga i lekari

Priredio/la: M. R. |12:00 - 28. 01. 2021.

Kupus može da pomogne kao obloga u smanjenju reumatskog bola, ali ga morate koristiti na adekvatan način

oblog od kupusa

Listovi kupusa od davnina se koriste kod reumatskih tegoba Foto: Shutterstock

Poznato je da je kupus namirnica koja je izuzetno hranljiva: bogat je vitaminom C, folnom kiselinom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, natrijumom i belančevinama kao i vitaminom B12. Preporučuju ga čak i lekari kao pomoć u slučaju ortopedskih povreda i posebno, reumatskih problema.

– U narodu se odavnina koristi sirov list kupusa za otoke i povrede. Jednom broju pacijenata pomaže oblog od kupusa kod trenutnih upala i otoka. List kupusa stavlja se na crvene, tople  i otečene, upaljene zglobove. Ali kod starih povreda ovaj narodni lek ne pomaže – kaže dr Dragan Milović, fizijatar.

Autoimuna bolest koju prate jaki bolovi

Reuma spada u autoimune bolesti, veoma loše utiče na kvalitet života i otežava svakodnevno funkcionisanje, a intenzivni bolovi u zglobovima, mišićima, kostima, kičmenom stubu ili čak i regiji glave (kostima lobanje), izuzetno su iznurujući. Razlozi pojavljivanja reume su raznoliki (genetska predispozicija, jaka prehlada, izloženost virusima i bakterijama, uslovi rada, fizički stres, način ishrane). Leči se adekvatnom terapijom i redukovanom ishranom.

Reuma ne voli hladno vreme

Istraživanja kažu da postoji veza između promene vremena i reumatskog bola, kao i pojačanog negativnog uticaja hladnoće na simptome i na samu bolest. Ako je vreme hladno i vlažno, bolovi su jači, a takođe se i sama reuma lakše podnosi leti, kada je suvo i toplije. Uzrok je promena vazdušnog pritiska, vlažnosti i temperature. Takođe, oboleli od reume često mogu pojavom jačeg bola u zglobovima ili mišićima da meteoropatski „predvide“ dolazak hladnijeg vremena ili padavina.

Na koji način pravilno koristiti kupus u slučaju reume

Pored adekvatne terapije, pomoć u lečenju reume prirodnim putem je istinski delotvorna i moguće je ublažiti simptome utrljavanjem prirodnih lekova u vidu tinktura, obloga i krema. Kako je u redukovanju bola važna svaka informacija koje može da olakša, evo objašnjenja na koji način obloge od kupusa mogu da vam pomognu protiv reumatskih bolova budući da pospešuju resorbovanje nagomilanih toksina.

Zanimljivo je da u slučaju ove bolesti kupus može da pomogne u oba oblika: i kao sirova namirnica i kao dobro poznati kiseli kupus. Ono što je važno je da ni u jednoj varijanti ne stavljate kupus direktno na kožu, jer može da izazove iritaciju. Obavezno pre privijanja obloga od kupusa, posebno ako vam je koža osetljiva, namažite sloj neke zaštitne kreme (Pavlovićeva mast, glicerinska krema).

Uputstvo:

  • Odstranite debele žile, list izvaljajte flašom tako da počne lučenje soka i privijte na obolelo mesto.
  • Umotajte suvom lanenom krpom i pričvrstite zavojem.
  • Oblog menjajte tri puta dnevno.

Još korisnih svojstava kupusa

Lokalno, kupus takođe možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Princip je siti: na zahvaćeno mesto stavite oblog i omotajte ga zavojem ili gazom. Ako imate glavobolju, na čelo možete da stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom.

Budući da je trenutno sezona kiselog kupusa, njegovo konzumiranje će vam pomoći u jačanju imuniteta.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo