Naslovna / Prirodna medicina

Vasa Pelagić: Majčina dušica, narodni lek za kašalj

Priredio/la: J. M.|9:00 - 16. 01. 2021.

Za lako iskašljavanje, majčinu dušicu je naš narod koristio od davnina. Ova biljka ljubičastih sitnih cvetova divno miriše, pa se od nje prave i etarska ulja…

Kod kašlja i bolesti disajnih organa pomaže majkina dušica Foto: Shutterstock

Vasa Pelagić bio je lekar i narodni prosvetitelj koji svojom knjigom „Pelagićev narodni učitelj“ nije želeo da širi nazovilekarstvo, već je opisivao samo bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana.

Jedna od tih biljaka je majčina dušica (Thymus serpyllum), koju naš narod zove i bakina dušica i divlji bosiljak. Pelagić je u svom „Narodnom učitelju“ pisao da je majčina dušica jedna od najpoznatijih i u narodu veoma omiljenih lekovitih biljaka.

− Raste kao polegao gust žbunić, na suvim, sunčanim, prisojnim, kamenitim obroncima, na suvim livadama, na šumskim čistinama i drugde. Cveta preko celog leta i vrlo je prijatnog i aromatičnog mirisa. Od majkine dušice sakupljaju se zeljasti izdanci u cvetu (Serpylli herba), suše na promaji, u hladovini, i potom dobro zapakuju da se očuvaju i miris i boja. U njima ima etarskog ulja, tanina, gorkih i drugih sastojaka – kaže Pelagić.

Čaj protiv kašlja i izbacivanje sluzi

Od majčine dušice sprema se čaj koji naročito pomaže kod kašlja. A pored toga, veoma prijatan miris čini da ispijanje čaja od majčine dušice bude i pravo uživanje, pa ga možete piti i ako nemate nekih tegoba. A čaj protiv kašlja Vase Pelagića priprema se ovako:

− Za lakše iskašljavanje i za izbacivanje nagomilane sluzi u organima za disanje dobro je načiniti biljnu smesu od majčine dušice i korena jagorčevine (po 15 grama) i lišća podbela (20 grama). Sve treba isitniti i od toga uzeti punu kašiku, preliti šoljom ključale vode i ostaviti da stoji 15–20 minuta u poklopljenom sudu, potom procediti, blago zasladiti i piti polako, u gutljajima, toplo, bar 2–3 šolje dnevno.

Protiv grčeva u stomaku

Majčina dušica upotrebljava se još i za jačanje stomaka, protiv grčeva u organima za varenje i sl. U obliku jačeg odvara koristi se za ispiranje i dezinfekciju usta, i grla, polnih organa, za obloge kod kožnih oboljenja i dr. Destilacijom pomoću vodene pare iz majčine dušice može se dobiti etarsko ulje (Aetheroleum). Ova mirišljava tečnost sadrži fenolska jedinjenja (karvakrol, timol) i zbog toga ima izrazita antiseptična svojstva – pisao je Vasa Pelagić u svom „Narodnom učitelju“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo