Naslovna / Lepota

Maska od šafrana, jogurta i meda „budi“ i posvetljuje kožu

Priredio/la: M.R.|14:20 - 14. 04. 2021.

U sastojke koji su vekovima korišćeni u cilju održavanja lepote, spada i šafran – najskuplji začin na svetu

maska od šafrana - sjajna koža - posvetljenja koža Maska od šafrana i jogurta vraća sjaj koži Foto: Canva

Šafran ima dokazana lekovita svojstva čiji koreni se nalaze u ajurvedskoj medicini, uzgaja se od davnina i bio je poznat još u Solomonovo vreme, 960 godina pre n.e. Može da otkloni menstrualne grčeve i da pomogne muškarcima kod problema sa plodnošću, ublažava depresiju i stres, a poznat je i kao afrodizijak. Ako se koristi lokalno, kao maska, na primer, može da pomogne u nezi suve kože, depigmentacije ili pojave akni.

Samo odabrani cvetovi idu u začin

Šafran se dobija od cvetova krokusa koji cveta samo dve nedelje u godini. Da bi se došlo do samo jednog grama začina, potrebno je nekoliko stotina cvetova. Svaki cvet ima tri zlatnonarandžasta žiga i samo se oni koriste za proces dobijanja začina. Izuzetno mala količina šafrana daje svakom jelu neverovatno egzotičnu boju, aromu i ukus, a najvažnije je da ne sadrži nikakve aditive, i da ga možete dodati i u čaj ili kafu.

Miks šafrana, jogurta i meda

Maska od šafrana i jogurta vašu kožu učiniće sjajnom i bukvalno će je posvetleti. Korišćenje jogurta, bogatog cinkom i vitaminima B grupe, koji sadrži prirodnu mlečnu kiselinu, kao i njegovo kombinovanje sa medom bogatim enzimima, omogućiće da dejstva šafrana zaista dubinski prodru u kožu. Med je prirodni ovlaživač koji će održavati kožu mekom i gipkom. A šafran jeste skup, ali njegove prednosti su izvanredan kvalitet i to što je izuzetno mala količina potrebna, za šta god da ga koristite.

Sastojci za masku

  • ½ šolja jogurta (po mogućstvu organskog)
  • 3 kašike sirovog meda
  • 1 kašičica šafrana

Priprema

Mešajte jogurt, med i šafran dok ne smesa postane bledozlatne boje. Zatim četkom nanesite blagim potezima na čistu, opranu kožu. Ostavite masku na licu 15 do 20 minuta i isperite je mlakom vodom, a za to vreme nemojte da pravite grimase.
Možete da dodate i nekoliko kapi limuna, prstohvat šećera i nekoliko kapi kokosovog ulja – efekat će biti još bolji.
Pomešajte sve sa gore navedenim sastojcima i ostavite da odstoji 10 minuta pre nanošenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
evica
19:23, 10. 07. 2021.
Odgovori

Ovo moram da probam, vec veceras, deluje mi savrseno, sve su to odlicni sastojci, a posle nanesem kremu Magija pcele, koja je takodje potpuno prirodna , odlicna kombinacija.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo