Naslovna / Lepota

Izaberite adekvatan tretman i način lečenja u odnosu na stadijum rozacee

Priredio/la: M.R. |17:00 - 24. 03. 2021.

Iako ne postoji lek za rozaceu, rani tretmani mogu da spreče njeno pogoršanje i da je učine manje primetnom

Koža sa rozaceom i zdrava koža Foto: Shutterstock

Postoji čitava paleta mogućnosti lečenja ovog neugodnog hroničnog stanja kože a stručno lice će, u odnosu na stadijum i rasprostranjenost rozacee, napraviti efikasan plan u cilju postizanja što boljih rezultata. Mogućnosti se kreću od proverenih oralnih i lokalnih lekova, do lasera i svetlosne terapije.

Blaga rozacea

Simptomi prvog podtipa – eritematotelangiektatične rozacee, jesu jako crvenilo koje postaje trajno i vidljivi krvni sudovi koji ukazuju na već popucale kapilare. Ovu fazu mnogi ne leče lekovima, već prvenstveno savetuju izbegavanje okidača: preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti ali i velikoj hladnoći, alkohola i stresa.

Molli Vanner, dermatolog opšte bolnice Massachusetts u Bostonu, kaže da su impulsni laseri sa bojom ili KTP (kalijum-titanil-fosfat) laseri, kao i intenzivno pulsirano svetlo, najbolji načini za uklanjanje vidljivih krvnih sudova u ovoj fazi. Obično su potrebna dva do četiri tretmana, u zavisnosti od rasprostranjenosti popucalih krvnih sudova.

Što se tiče upotrebe medikamenata, mišljenja su podeljena jer beta blokatori koji su u lečenju rozacee pokazali efikasnost, mogu da izazovu kontraindikacije. Ni američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nije posebno odobrila njihovu upotrebu u lečenju ovog stanja. Estrogen, takođe, uz konsultaciju lekara, može da se koristiti kada valunzi utiču negativno i pogoršavaju rozaceu. Mađutim, hormonska terapija takođe nosi određene rizike, kaže dr Vanner i napominje da to ipak nije strategija koju dermatolozi često primenjuju.

Umerena rozacea

Prištići i male bubuljice uz crvenilo na licu su obeležja drugog podtipa – papulopustularne rozaceje. Ovaj tip uključuje lokalne tretmane i lekove koji treba da utiču na smanjenje upale i učestvuju u uklanjanju simptoma:

Antiinflamatorni gelovi na bazi azelaične kiseline (finacea i azalek) koji utiču na neravninе, lezije i otoke

Lokalni antibiotici iz grupe metronidazola takođe pomažu u kontroli nepravilnosti na koži, smanjenju upala i crvenila

Ponekad se koriste i drugi lokalni lekovi, poput benzoil peroksida, retinoida i natrijum sulfacetamida, sumpornih losiona. Oralni antibiotici poput tetraciklina i doksiciklina često budu prepisani u cilju smanjenja upale, ali produžena upotreba može izazvati rezistenciju na antibiotik, kao i pojavu gljivica.

Teška rozacea

Kod treće podvrste rozacee – fimatozne (phymatosa), najveći problem je zadebljanje i povećanje tonusa i naslaga kože posebno oko nosa, koja u najozbiljnijem stadijumu može da izgleda kao veći, crveni grozd. U kombinaciji sa lokalnim i oralnim lekovima, laseri su dobar tretman za ovaj podtip, kaže dr Vanner i napominje da oni postižu dobre reziltate u uklanjanju viška kože i poboljšanju kontura nosa. Dermatolog kaže da se dodatno tkivo može ukloniti i hirurškim putem, ali da zadebljanje nosa treba lečiti ranije budući da teži stadijumi mogu da prouzrokuju otežano disanje ili druge ORL probleme. Nije isključena ni pojava psiholoških problema zbog grubog i estetski problematičnog izgleda kože i lica.

Regija očiju i srodni problemi

Očna rozacea (ocularis) može da rezultira krvavim beonjačama, pojačanim efektom suznih očiju i suza, osetljivošću na svetlost i zamagljenjem vida, a uključuje i pojavu crvenila u regiji oko očiju. Tretmani uključuju upotrebu veštačkih suza, oralnih antibiotika, kao i svakodnevno čišćenje trepavica odgovarajućim preparatima. Ukoliko su simptomi dugotrajni i intenzivni, dobro je u lečenje uključiti i oftalmologa.

Budite uporni

U tretiranju ovog stanja morate biti strpljivi i uporni – moguće je da će proći nedelje ili čak i meseci dok ne primetite poboljšanje. Genetska predispozicija je važan faktor rizika, a ono što svako od nas može da uradi u prevenciji je izbegavanje navika koji utiču na pucanje kapilara i pojavu crvenila kao što su: pojačano konzumiranje alkohola (posebno vina), izlaganje previše toplom ili hladnom vremenu, redovna nega kože proverenim preparatima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo