Naslovna / Lepota

Maske od gline za čišćenje kože vrlo su efikasne, ali pazite kako ih koristite

Priredio/la: I. V.|16:30 - 05. 03. 2021.

Glina je blagotvorna za kožu lica pa se trudite da se na njemu nađe bar dva puta nedeljno

Osobama sa suvom kožom maska od gline prijaće najviše jednom nedeljno Foto: Shutterstock

Žene već vekovima koriste glinu kako bi poboljšale zdravlje kože i kose. Maske za lice od gline obično se sastoje od jedne ili nekoliko vrsta glina, poput kaolina ili bentonita (vrsta gline dobijena iz vulkanskog pepela). Smatra se da ove maske imaju dosta korisnih efekata za našu kožu, a nekoliko studija otkrilo je da su efikasne za negu masne kože zbog sposobnosti apsorbovanja viška sebuma (masnoće) sa lica, održavanja i nege suve kože pa do sprečavanja nastajanja akni.

Maske od gline protiv akni obavezno praviti sa vrućom vodom

Maske od gline mogu da upiju masnoću sa kože lica i spreče pojavu blagih oblika akni, kao što su bubuljice, miteseri, milije… Ove vrste akni nastaju kada su pore zapušene prekomernom količinom nečistoće na koži ili sebumom. Za lečenje mitesera, akni ili drugih vrsta nepravilnosti, preporučuje se nanošenje mešavine gline u prahu i vruće vode. Toplota podstiče znojenje, širi pore i tako se oslobađa veća količina količini masnoća i nečistoća iz kože. Za teže, cistične akne, uvekse treba posavetovati sa dermatologom o najboljoj opciji lečenja, jer maska od gline neće ciljati osnovni uzrok akni, koji može da bude hormonalni. Nanošenje maske od gline na lice izvlači višak sebuma iz kože, odnosno iz pora, a zelena glina najbolja je za taj postupak „isušivanja“ epiderma. Ako imate prirodno masnu kožu, redovno nanošenje maske od gline, jednom ili dva puta nedeljno, može da vam pomogne u regulisanju viška masnoće na licu.

Crvena glina dobra je za suvu kožu

Crvena glina se preporučuje za suvu kožu. Prema studiji iz 2016. godine, kada se glina stvrdne ona  stvara film koji može da pomogne vašoj koži da zadrži vlagu. Međutim, istraživači su otkrili da kratkotrajna upotreba maske od gline maske nije dovela do značajnih promena u čvrstoći kože. Takođe, prekomerno korišćenje maski od glina može da isuši kožu pa ako već imate suvu kožu, trebalo bi da ograničite upotrebu takvih maski na najviše jednom nedeljno.

Elektricite izvlači toksine iz kože

Glina obično ima negativan električni naboj, odnosno elektricitet. Istraživanja ukazuju da ovaj negativni elektricitet može da joj pomogne da se veže za pozitivno naelektrisane toksine i teške metale poput žive i olova koji se nalaze u našem, nažalost, zagađenom životnom okruženju.

Dejstvo na dermatitis, psorijazu, ekcem i rozaceu

Prema studija iz 2017. godine, losion koji sadrži oblik bentonitne gline, nazvan kvaternijum-18 bentonit, ima potencijal da smanji simptome dermatitisa izazvanog otrovnim bršljanom i otrovnim hrastom. Takođe je utvrđeno da je primena bentonita na pelenski osip efikasnija od tradicionalnog tretmana nevenom. Ne postoje istraživanja koja bi ispitivala glinene maske kao tretman za druge poremećaje kože poput psorijaze, rozacee i ekcema. Međutim, pokazalo se da maske od gline pomažu u regulisanju simptoma. Istraživanja su dokazala da bentonitna glina može pomoći u lečenju čireva i posekotina, a studije na životinjama pokazuju da maske od gline mogu da pospeše  proizvodnju kolagenskih vlakana, što može da smanji bore i poveća čvrstoću kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo