Naslovna / Korona

Brzo širenje Omikron soja moglo bi da stvori opasnije varijante, upozorava SZO

Priredio/la: I. V. |10:30 - 05. 01. 2022.

Najgore što može da se desi sa virusom je da se širi i mnogo umnožava, jer to mu daje mogućnost i da mutira, a upravo kroz taj scenario prolazi ceo svet, posebno Evropa u kojoj dnevno ima po nekoliko miliona novozaraženih

brzo širenje omikron Brzo širenje omikron sloja međua ljudima mogao bi da bude uzrok nastanka mnogo opasnijih varijanti Foto: Shutterstock

Brzo širenje Omikron varijante i sve veći broj slučajeva inficiranih ovih sojem širom sveta mogao bi da poveća rizik od pojave nove, opasnije varijante korona virusa, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija u Evropi. Dok se varijanta širi poput požara širom sveta, izgledalo je da je daleko manje ozbiljna nego što se prvobitno strahovalo i izazvala je nadu da bi se pandemija mogla prevazići i život vratiti u normalu.

Brzo širenje Omikron soja moglo bi da ima suprotan efekat

Ali, zvaničnik SZO za hitne slučajeve Catherine Smallwood zvučala je tako da se njena izjava za AFP protumačila kao pretnja kada je rekla da bi sve veće stope zaraze mogle da imaju suprotan efekat.

Što se više Omikron širi, što se više prenosi i što se više replicira, veća je verovatnoća da će stvoriti novu varijantu. Sada, Omikron soj jeste smrtonosan, može da izazove smrt… možda malo manje nego Delta varijanta, ali ko može da kaže kakva će biti sledeća varijanta korona virusa – rekla je  Smallwood.

Evropa je registrovala više od 100 miliona covid 19 slučajeva od početka pandemije i više od 5  miliona novih slučajeva u poslednjoj nedelji 2021. godine.

Omikron bi mogao da bude veća pretnja nego Delta soj

– Mi smo u veoma opasnoj fazi, vidimo da stope zaraze značajno rastu u zapadnoj Evropi, a kompletan uticaj na takvo širenje infekcije još nije jasan – istakla je Catherine Smallwood i takođe primetila da, iako „na individualnom nivou verovatno postoji smanjen rizik od hospitalizacije nficiranih Omikron varijantom, u poređenju sa Delta sojem, generalno, Omikron bi mogao da predstavlja veću pretnju zbog ogromnog broja zaraženih ljudi“. 

Kada vidite da broj slučajeva raste tako značajno, to će verovatno izazvati kod mnogo više ljudi  tešku bolest, završiće u bolnici i možda će umreti – rekla je Smallwood.

Velika Britanija se juče suočila sa upozorenjima o predstojećoj bolničkoj krizi zbog nedostatka osoblja izazvanog talasom infekcija Omikron sojem, s obzirom na to da je dnevni broj covid 19  slučajeva u zemlji po prvi put premašio 200.000. Smallwood je rekla da očekuje da će se taj scenario odigrati i u drugim evropskim zemljama.

– Čak i u dobro osposobljenim zdravstvenim sistemima postoji stvarna borba koja se odvija u ovom trenutku, i verovatno će se ona odigravati širom regiona dok Omikron povećava broj inficiranih slučajeva – upozorila je predstavnica SZO Catherine Smallwood.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo