Naslovna / Korona

Antivirusni lekovi nisu za svakog ko dobije covid 19 pozitivan test

Priredio/la: I. V. |10:30 - 27. 12. 2021.

Antivirusni lekovi propisuju se za tačno utvrđene kategorije ranjivih pacijenata, i to ako uspeju da savladaju sve izazove koji su pred njima

antivirusne pilule Antivirusne pilule ne treba da uzima svako ko je pozitivan na covid 19 Foto: Shutterstock

Antivirusni lekovi za lečenje covid 19 infekcije svetu su dostupni u ovom trenutku, i to dve opcije, dva leka koja je  američka Uprava za hranu i lekove FDA nedavno odobrila – jedan je Molunupiravir farmaceutske kuće Merck, a drugi je Paxlovid koji stiže iz kompanije Pfizer. Novozaraženi pacijenti sa covid 19 infekcijom ubuduće imaju i ovu mogućnost lečenja, ali kod kuće.

Antivirusni lekovi imaju svoj izazov i nisu za svakoga

Ali, ova pogodnost lečenja kod kuće dolazi sa izazovom, jer – pilule se moraju uzeti što je pre moguće kada se pojave simptomi. Znači, pred zaražaneom osobom je izazov testiranja, dobijanja  recepta i početak uzimanja tableta u kratkom roku. Stručnjaci upozoravaju da antivirusne pilule nisu za svakoga ko dobije pozitivan PCR test. Lekovi su namenjeni osobama sa blagim ili umerenim oblikom covid 19 za koje postoji veća verovatnoća da će se ozbiljno razboleti. Tu spadaju stariji ljudi i oni sa drugim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti srca, rak ili dijabetes, koji ih čine ranjivijim. Oba odobrena antivirusna leka su za odrasle, dok je Paxlovid dozvoljen i za decu od 12 i više godina.

Ko ne treba da uzima lekove za covid 19

Molnupiravir lek nije odobren za upotrebu kod dece, jer bi mogao da ometa rast kostiju. Takođe se ne preporučuje trudnicama zbog potencijalnih urođeni mana. Paxlovid lek se ne preporučuje pacijentima sa teškim problemima bubrega ili jetre. Takođe možda nije najbolja opcija za neke jer može biti u interakciji sa drugim receptima koje pacijent uzima. Takođe, antivirusne pilule nisu dozvoljene za ljude hospitalizovane sa covid 19 infekcijom.

Kada se uzimaju antivirusni lekovi

Uzimanje lekova se mora započeti što je pre moguće, u roku od pet dana od početka simptoma. Kašalj, glavobolja, temperatura, gubitak ukusa ili mirisa i bolovi u mišićima i telu su među najčešćim znacima. Stručnjaci savetuju svima da se testiraju čim osete neki od navaedenih simptoma covid 19. Ako se čeka do situacije kada neko počinje da gubi dah, na primer, to je već kasno za kućnu terapiju, jer, kako naglašavaju infektolozi, tada je propuštena šansa za dejstvo ovih lekova.

Kako se nabavljaju antivirusni lekovi

Lekovi se dobijaju na recept koji izdaje zdravstveni radnik. U SAD, na primer, se planira da se i farnaceutima u apotekama dozvoli testiranje brzim testom i odmah prepišu lekovi u istom trenutku po dobijajnju rezultata.

Očekuje se da će ovi lekovi biti efikasni i protiv Omikron varijante jer ne ciljaju na S protein gde se nalazi većina zabrinjavajućih mutacija ove varijante. Obe pilule inače deluju na različite načine kako bi sprečile razmnožavanje korona virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo