Naslovna / Korona

Izrael registrovao podvarijantu Delta soja koja im je stigla iz Evrope

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 10. 2021.

Izrael je planirao da ublaži turističke restrikcije i otvori granice nakon pada broja novozaraženih slučajeva, ali, sada je u fokusu nova mutacija

delta soj- mutacija Nova subvarijanta Delta soja je retka Foto: Shutterstock

Izrael je potvrdio slučaj podvarijante Delta soja korona virusa koji je ranije prijavljen u nekim evropskim zemljama, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja. Varijanta AY 4.2. koja je otkrivena u brojnim evropskim zemljama, identifikovana je u Izraelu, saopšteno je kasno sinoć iz ministarstva.

Otkrivena mutacija je dosta retka

Kako je saopšteno, prenosnik je bio 11-godišnji dečak, koji je doputovao iz Evrope, a slučaj je identifikovan na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu. Dečak je stavljen u karantin i nisu otkriveni dalji kontakti, saopštilo je ministarstvo.

AY 4.2. varijanta se pojavila nekoliko puta u Velikoj Britaniji. Francois Balloux, profesor biologije računarskih sistema na University College London rekao je za AFP agenciju da je ova subvarijanta Delta soja retka i da ne predstavlja isti rizik od značajno povećanog prenošenja kao drugi sojevi.

Sa 11.000 dnevno, broj inficiranih pao na 1.487

Inače, nova mutacija otkrivena je dok Izrael razmatra ublažavanje restrikcija u turizmu, nakon pada broja inficiranih slučajeva. Raniji plan za ponovno otvaranje granica pao je u vodu usred porasta broja slučajeva zaraženih Delta sojem. Podsećamo da je krajem avgusta i početkom septembra broj novih slučajeva premašio 11.000 dnevno, a trenutno je 1.487 novozaraženih  dnevno.  Takođe, izraelske vlasti pokrenule su i agresivnu kampanju za vakcinaciju građana trećom dozom  vakcine Pfizer-BioNTech.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo