Naslovna / Korona

Čitaoci pitaju: Da li vakcinisane osobe mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi, odgovor ima Ivana Rodić

Piše: Marijana M.Rajić|8:57 - 27. 09. 2021.

Zvanična preporuka Instituta za transfuziju Srbije precizno navodi ko i kada, nakon covid 19 infekcije ili dobijene vakcine, može dobrovoljno dati krv

Ivana Rodić, Institut za transfuziju krvi Srbije, vakcina covid 19 Ivana Rodić, Institut za transfuziju krvi Srbije: Nedostaje krv svih grupa, vakcinisane osobe mogu biti davaoci Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Preporuku za postupak po kome dobrovoljni davaoci krvi, koji su primili covid 19 vakcinu ili preležali covid, mogu da daju krv, Institut za transfuziju krvi Srbije objavio je još u januaru ove godine i od tada nije bilo nikakvih promena. Nevezano za aktuelni talas covid 19, krv svih grupa uvek je neophodna Institutu kako bi svi pacijenti bili adekvatno zbrinuti.

Ko sve može dati krv i koje uslove davalac mora da ispuni

Sve osobe koje su primile vakcinu protiv covid 19 i žele da dobrovoljno daju krv, moraju da zadovolje opšte kriterijume za doniranje krvi. Kao što je poznato, dobrovoljni davalac krvi može biti svaka osoba starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. To znači da je potrebno da se zadovolje sledeći kriterijumi – da je osoba zdrava, dobrog opšteg stanja, teža od 50 kg, telesne temperature manje do 37°C, pulsa između 50 – 100/min, krvnog pritiska ne višeg od 24/14 kPa i ne nižeg od 13,3/8,66 kPa – potvrđuje za eKlinika portal Ivana Rodić, načelnik Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnog davalaštva krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije, a sve povodom špekulacije koje su se pojavile na društvenim mrežama da „vakcinisane osobe ne smeju da daju krv mesec dana od prijema vakcine“.

Nivo hemoglobina je ključan

Ivana Rodić takođe navodi da nalaz na plućima i srcu mora da bude uredan, ždrelo mora da bude  bez upale, a limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju biti uvećane. Nivo hemoglobina mora biti iznad 135 g/L (Hct = 0.38) za muškarce, i iznad 125 g/L (Hct = 0.4) za žene. Propisani interval između dva davanja krvi je 3 meseca (12 nedelja) za muškarce, i 4 meseca (16 nedelja) za žene.

Kada možete dati krv u zavisnosti od toga koju vakcinu ste primili i imali covid 19

Načelnica Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnog davalaštva krvi  Ivana Rodić detaljno objašnjava kada se krv može dati u odnosu na to kojom vakcinom je dobrovoljni davalac imunizovan, ako ispunjava prethodno navedene uslove:

– Ukoliko ste primili vakcinu proizvođača Pfizer/BioNTEC ili Sinopharm, koje spadaju u grupu mRNK vakcina, ili inaktivisanih vakcina, nema odlaganja davanja krvi, možete je dati odmah. Ako ste primili vakcinu proizvođača AstraZeneca ili Sputnik V, sa virusnim vektorom, davanje krvi se odlaže za 2 nedelje. Osobe koje su preležale covid 19 mogu dati krv nakon mesec dana ukoliko su bili prisutni blaži simptomi, a ukoliko je osoba imala teže simptome praćene upalom pluća, mora se sačekati 3 meseca do doniranja krvi – kaže za  eKlinika portal Ivana Rodić.

Pretpostavlja se, kako navodi naša sagovornica, da je špekulacija i insinuacija o tome da „vakcinisane osobe protiv covid 19 ne smeju 4 sedmice da daju krv“, izvučena iz konteksta zvaničnog obaveštenja o preporukama Instituta za transfuziju Srbije, gde se navodi da „ukoliko dobrovoljni davalac krvi nema informaciju koju vakcinu, odnosno kog proizvođača je primio, davanje se odlaže za 4 sedmice“.

Potrebna krv svih grupa

Uprkos mnogobrojnim pozivima Instituta za transfuziju krvi Srbije, sagovornica eKlinika portala Ivana Rodić kaže da je značajno smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi i u sali Instituta, ali i na akcijama koje se organizuju na terenu.

Smanjene su rezerve svih krvnih grupa, i zato pozivamo sve zdrave građane, starosne dobi od 18 do 65 godina da dobrovoljno daju krv, kako bismo mogli da zbrinemo sve pacijente kojima je za lečenje neophodna – apeluje Ivana Rodić, načelnik Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnog davalaštva krvi Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo