Naslovna / Korona

Svetski stručnjaci razmatraju ko će biti kandidat za 3. dozu covid 19 vakcine

Priredio/la: I. V.|11:00 - 20. 07. 2021.

U fokusu imunokompromitovani pacijenti koji nisu izgradili dovoljno odgovora antitela na covid 19, nakon početnih doza vakcine

covid 19 - treća doza- ko su kandidatiza treću dozu Imunokompromitovani pacijenti imaju slabiji odgovor na vakcinaciju. Foto: Shutterstock

Savetodavni komitet američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC razmotriće da dodatnu, treću dozu  covid 19 vakcine obezbedi za imunokompromitovane ljude, one se najslabijim imunitetom, kako bi ih zaštitili od infekcije covid 19.

Kako se nametnula „treća doza“

Tokom sastanka 22. jula, grupa će razgovarati o kliničkim dokazima za davanje dodatnih doza onima sa slabim imunološkim sistemom. U Americi se, na primer, mali procenat odraslih Amerikanaca, od oko 2 do 4 odsto njih, smatra imunokompromitovanim zbog transplantacije organa, lečenja karcinoma i bolesti kao što su reumatološka stanja, HIV i leukemija. Treća doza vakcine, kao tema među svetskom zdravstvenom i naučnom javnošću, nametnula se onog trenutka kada je kompanija Pfizer najavila prošle nedelje da će tražiti odobrenje za davanje treće „dopunske“ vakcine, kako bi se ljudi zaštitili od zarazne Delta varijante korona virusa.

U fokusu pacijenti sa najslabijim imunitetom

Kako je najavljeno, sastanak koji će se održati sledeće nedelje neće se baviti Pfizer planom ili odobrenjem Uprave za hranu i lekove FDA za široku primenu treće doze vakcine. Umesto toga, savetodavni odbor će razmotriti da li treba da ažurira svoje kliničke smernice za imunokompromitovane pacijente koji nisu izgradili dovoljno odgovora antitela na covid 19, nakon početnih doza vakcine.

Niko iz studijske grupe nije dobio covid 19

Imunokompromitovani pacijenti imaju slabiji odgovor na vakcinaciju. Na osnovu nedavne studije, objavljene u časopisu New England Journal of Medicine, koja je obuhvatila pacijente sa presađenim organima u Francuskoj, a koji su primili Pfizer covid 19 vakcinu, stopa antitela bila je oko 4 odsto nakon prve doze, 40 procenata nakon druge  i 68 odsto posle treće doze. Nijedan od 101. pacijenta nije dobio covid 19 nakon primanja tri doze vakcine, a nakon treće doze nisu zabeleženi ozbiljni neželjeni efekti.

– Međutim, veliki deo pacijenata ostaje u riziku od covid 19. Treba održavati barijerne mere i podsticati vakcinaciju rođaka ovih pacijenata, napisali su autori studije.

Izrael promenio prvobitni plan

Izrael je juče revidirao svoj plan za primenu treće doze covid 19 vakcine i saopštio da će, suprotno nedavnoj najavi, onkološki pacijenti zapravo trebalo da budu vakcinisani samo sa dve doze vakcine. Početkom prošle nedelje Izrael je počeo da daje treću dozu vakcine Pfizer/BioNTech pacijentima sa ugroženim imunološkim sistemom, uključujući ljude koji su imali transplantaciju srca, pluća i bubrega i neke pacijente obolele od raka.

Međutim, izraelsko Ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da je, nakon pregleda podataka o stotinama pacijenata sa onkoloških odeljenja, preporuka da se u ovoj fazi ne vakcinišu pacijenti sa rakom.

Gotovo 90 procenata pacijenata, koji su primali hemoterapiju, razvili su antitela nakon dve doze covid 19 vakcine,  a nivo antitela im je ostao visok nekoliko meseci nakon vakcinacije. Pored toga, vakcinacija bi mogla imati neželjene efekte, koji bi mogli da utiču na onkološki tretman – navodi se u „pojašnjenju“ zdravstvenim fondovima i bolnicama koje vakcinišu stanovništvo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana
21:22, 20. 08. 2021.
Odgovori

Pomozite mi u odabiru trece vakcine.Totalno Sam sludjena,a IMAM 70 GODINA.Prmila OBE doze Sinofarma.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo