Naslovna / Korona

Britanski naučnici zabrinuti zbog novog soja korona virusa iz Nepala koji bi otežao putovanja u inostranstvo

Priredio/la: I. V.|12:00 - 04. 06. 2021.

Novi soj korona virusa koji stiže iz Nepala, već je registrovan u Portugaliji, Velikoj Britaniji, SAD i Indiji, a zbog toga što se ne zna kako i koliko postojeće covid 19 vakcine deluju na njega, britanska vlada, zbog mera opreza,  ponovo će praviti „zelenu listu“ za putovanja u inostranstvo

korona virus-nepalski soj- indisjki soj virusa Foto: Shutterstock

Nakon jučerašnjeg izvešataj britanskog Daily Maila o novoj soju korona virusa koji potiče iz Nepala i njegovom navodonom širenju evropskim zemljama, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da „nije upoznata sa bilo kojom novom mutacijom SARS-CoV-2 koja je otkrivena u Nepalu“. Javnost je upozorena na pojavu novog soja iz Nepala, posebno zbog toga što se strahuje da je otporan na postojeće covid 19 vakcine, kako piše Daily Mail, ali i zbog toga što bi širenje virusa moglo da utiče na putovanja u inostranstvo ovog leta.

Portugalija bi mogla iz zelene da pređe u crvenu zonu

Ova vest stiže kada je britanska vlada planirala da ažurira svoje zelene i crvene liste turističkih destinacija. Portugalija je bila samo jedna od 12 zemalja i teritorija dodatih na zelenu listu, kada je uveden sistem „semafora“, a putnici su mogli da posećuju ovu zemlju bez potrebe za karantinom. Ali, sada postoji zabrinutost da bi se ovo moglo promeniti jer bi Portugalija mogla da izgubi zeleni status zbog izveštaja da je tamo otkrivena nova, nepalska varijanta, i ukoliko stopa zaraze u zemlji bude rasla.

Šta do sada znamo o novom soju iz Nepala

SZO je saopštila da tri potvrđena soja korona virusa u Nepalu potiču iz Indije i Velike Britanije, s trenutno dominirajućom varijantom Delta (B.1.617.2.), registrovanim prvi put u Indiji. Naučnici su navodno, kako prenose britanski mediji, upozorili nadležne na novu varijantu i njenu otpornost na vakcine.

Nepalski soj je, kako su saopštili, mutacija Delta varijante (indijskog soja). Delta varijanta B.1.617.2, poznata i kao VOC-21APR-02, prvi put je otkrivena u Indiji u martu 2021. To je jedna od tri srodne varijante virusa. Druge dve varijante – nazvane B16171 i B16173 i dalje su klasifikovane kao „varijanta pod istragom“. Delta varijanta, prema saopštenju SZO, ostaje pod oznakom „zabrinjavajuća varijanta“ ili opasna i lako prenosiva, a javno zdravstvo Velike Britanije  smatra da je taj soj sada dominantan u zemlji. Rani dokazi takođe ukazuju da to može dovesti do povećanog rizika od prijema u bolnicu u poređenju sa sojem koji potiče iz Kenta (britanskim). Do 2. juna ukupno je registrovano 12.431 slučaj varijante Delta, što je za 79 odsto više u odnosu na ukupno 6.959 iz prethodne nedelje.

Član odbora SAGE britanske vlade za Daily Mail rekao je da zvaničnici „nemaju razloga da budu preterano zabrinuti, istakavši da postoje hiljade varijanti, jer ovaj virus se stalno menja”. Očekuje se da će britanska vlada, kako je najavljeno, izmeniti zelenu listu putovanja, a Boris Johnson će u ponedjeljak, 14. juna, saopštiti širi izveštaj o covid 19 mapi putovanja tokom ovog leta. Trenutno se zna da će Portugalija sa zelene biti prebačena u narandžastu, rizičniju zonu.

Da li je mutacija iz Nepala već u prisutna Velikoj Britaniji?

Dr Jeff Barrett, direktor Inicijative za genomiku covid 19 na Wellcome Sanger Institute rekao je da je mutacija K417N, prvi put identifikovana u Nepalu, viđena u brojnim zemljama, uključujući i UK.

Ovaj Delta + K417N soj viđen je u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Portugaliju, SAD i Indiju. Takođe je primećeno jednom u Nepalu (koji radi vrlo malo sekvenciranja) i 14 puta u Japanu, od čega je 13 uzoraka iz aerodromskog karantina putnika iz Nepala – potvrdio je dr Barrett. Nadležni u Velikoj Britaniji priznaju da jednostavno ne znaju potencijal da li aktuelne covid 19 vakcine mogu da pobede ovaj soj i ne žele da rizikuju kako se bliži 21. jun i razmatranja četvrte faze otključavanja te zemlje.

Da li je nepalska varijanta slična bilo kojoj drugoj?

Dr Barrett je takođe rekao da je mutacija primećena i u drugim varijantama, uključujući onu koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi.

Ova mutacija je prisutna u Beta soju (B.1.351) prvobitno registrovanom u Južnoj Africi, i veruje se da je to razglog zašto vakcine slabije deluje na Beta soj (južnoafrički). Zbog ove mogućnosti i zato što se Delta čini prenosivijom od Beta soja, naučnici ga pažljivo nadgledaju – dodao je dr Barrett.

Zašto Svetska zdravstvena organizacija nije preimenovala ovu varijantu?

Stručnjaci koji sarađuju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom razvili su oznake za varijante koje se često kolokvijalno nazivaju prema mestima na kojima su prvi put otkrivene. SZO je juče izjavila da „nije upoznata sa bilo kojom novom varijantom SARS-CoV-2 koja je otkrivena u Nepalu“ i ponovila da su potvrđene varijante u opticaju su: Alpha (B.1.1.7), Delta (B.1.617.2) i Kappa (B.1.617.1). Prevlađujuća varijanta, koja je trenutno u opticaju u Nepalu, je Delta (B.1.617.2), saopštila je SZO.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
melanija
23:43, 04. 06. 2021.
Odgovori

Pa mi i dalje nemamo mira, ako stize novi soj, znaci malo ce popustiti mere, pa ce onda da zategnu, i naravno bit cemo opet krivi, ja ne odustajem od opc acerole, jaca imunitet i nadiknadjuje vitamin C.

Rada
14:25, 07. 06. 2021.
Odgovori

Dobar izbor

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo