Naslovna / Korona

Sojevi korona virusa ubuduće će se zvati po slovima grčkog alfabeta, a ne po državama

Priredio/la: I. V.|12:00 - 01. 06. 2021.

Kako bi sprečila diskriminaciju, stigmu i mržnju, Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da se nove mutacije korona virusa zovu po slovima grčke abecede, a ne po mestima gde su registrovane, jer, „španskoj groznici“ iz 1918. se, na primer, ni danas ne zna poreklo

sojevi korona virusa-nova imena-grčki alfabet Od sada će sojevi virusa nositi imena kao što su Alfa, Beta, GamaFoto: Schutterstock

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će imena za nove, opasnije sojeve korona virusa, koji se povezuju sa zemljom u kojoj su prvi put registrovani, zameniti imenima po slovima grčkog alfabeta. SZO se, kako se navodi, odlučila na ovaj korak kako bi se izbegla stigmatizacija i diskriminacija. Epidemiolog SZO Maria Van Kerkhova, o usvajanju novih imena rekla je „nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti“.

Umesto britanski soj, biće alfa mutacija

Prema SZO, za sada postoje 4 zabrinjavajuće mutacije korona virusa, u javnosti poznate kao UK/Kent (B.1.1.7) ili britanski soj, Južna Afrika (B.1.351) odnosno južnoafrička mutacija, Brazil (P.1) ili brazilski soj i Indija (B.1.617.2) ili indijska varijanta SARS-CoV-2. Sada će ovi sojevi dobiti imena kao što su Alfa, Beta, Gama, odnosno Delta, na osnovu hronološkog redosleda otkrivanja. Kako je SZO saopštila, svaki sledeći soj korona virusa dobiće sledeće ime/slovo grškog alfabeta.

Naučna imena biće zadržana

Odluka da se usvoji ovakav sistem imenovanja usledila je nakon višemesečnog razmatranja sa stručnjacima, koji su u obzir uzeli čitav niz drugih mogućnosti, poput imena grčkih bogova, koje je, na primer, predložio bakteriolog Mark Pallen. SZO je naglasila da postojeća naučna imena, koja uključuju brojeve, rimska slova i tačke, a koja prenose važne naučne informacije, neće biti zamenjena, već će se i dalje koristiti u istraživanju.

– Iako imaju svoje prednosti, ova naučna imena često se teško izgovaraju i zaboravljaju, pa se dešava i greška u izveštavanju. Kao rezultat toga, ljudi često pribegavaju nazivima varijantama po mestima na kojima su otkriveni, što je stigmatizirajuće i diskriminatorno – smatraju u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, i, da bi se to izbeglo i pojednostavila javna komunikacija, SZO podstiče nacionalne vlasti, medije i druge da usvoje ova nova imena.

Za „špansku groznicu“ iz 1918. se i dalje ne zna odakle potiče

Istorijski gledano, bolesti su često dobijale imena po mestima na kojima su se razvijale i nastajale, poput virusa ebole, koji je ime dobio po reci u državi Kongo. Međutim, takve asocijacije mogu da budu štetna za ta mesta/države, i često su netačna, kao što je slučaj sa „španskom groznicom“ iz 1918. godine, čije poreklo još uvek nije poznato. Tokom maja meseca, indijska vlada je, na primer, naredila platformama društvenih medija da uklone sadržaj koji se odnosi na „indijsku varijantu“ korona virusa. Vladin nalog je naveden kao primer osetljivosti na optužbe da su nadležni pogrešno postupali i rukovodili poslednjim talasom epidemije.

Mržnja prema ljudima azijskog porekla

Takođe, antiazijski zločin iz mržnje porastao je kao rezultat pandemije i asocijacija između covid 19 i mesta njegovog prvog izbijanja u Vuhanu, u Kini. Američke antiekstremističke grupe navode da je porast napada na ljude azijskog porekla u SAD delom zasluga višeg predsednika Donalda Trumpa, koji je covid 19 nazvao „kineskim virusom“. Zbog toga je Trumpov naslednik, predsednik Joe Biden, potpisao tokom maja meseca Zakon o zločinima iz mržnje kako bi se zaštitili svi oni koji su pretrpeli napad tokom pandemije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo