Naslovna / Korona

Čitaoci pitaju: Da li muškarci koji su u procesu vantelesne oplodnje mogu da se vakcinišu protiv covid 19, evo odgovora

Piše: B. Lazić |8:00 - 19. 04. 2021.

 Naučnici i dalje istražuju da li covid 19 izaziva mušku neplodnost

Prof. dr Aleksandar Milošević, specijalista urolog Prof. dr Aleksandar Milošević, specijalista urologFoto: Youtube K1, Canva

Nema dokaza u dosadašnjim studijama koji ukazuju na to da vakcina protiv covid 19 uzrokuje mušku neplodnost. S tim u vezi, razne medicinske organizacije preporučuju da i muškarci, kao i žene, koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji vantelesnom oplodnjom treba da se vakcinišu protiv ove pošasti.

 I muškarci koji se spremaju za vantelesnuoplodnju (VTO) mogu da se vakcinišu. Dovoljno je mesec dana posle druge doze vakcine da se uđe u proces vantelesne oplodnje – rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo i direktorka Centra za vantelesnu oplodnju.

Isto mišljenje deli i prof. dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju (RSK za BMPO), ginekolog Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“. Ona je za eKlinika istakla da postoji zvaničan stav o vakcini protiv covid 19 i lečenju neplodnosti kod muškaraca.

Muškarci mogu da se vakcinišu sa bilo kojom vakcinom, i mogu da nastave da se leče od neplodnosti mesec dana od primljene druge doze – rekla je prof. dr Mitrović Jovanović.

Prof.dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju

Prof.dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju
Foto: Yotube TV Kurir i Shutterstock

Istraživanja pokazuju da covid 19 može uticati na normalnu funkciju sperme

Sa druge strane, istraživanja su pokazala da obolevanje od koronavirusa može da utiče plodnost kod muškaraca. Prof. dr Aleksandar Milošević, specijalista urolog kaže da rezultati spermograma posle preležanog covid 19 pokazuju smanjen broj i slabiju pokretljivost spermotozoida. To je sličan efekat kao i posle bilo koje infekcije, bolesti ili gripa, kada dolazi do opadanja seksualne funkcije i smanjenog broja spermatozoida.

Bavim se lečenjem steriliteta i imam oko 10 pacijenata koji su u procesu lečenja. Posle preležanog covid 19 došlo je do pogoršanja rezultata spermograma. Kod svih pacijenata je došlo do smanjenja broja i pokretljivosti spermatozoida. Ponovo sam tim pacijentima uveo terapiju koja traje tri meseca- rekao je dr Milošević.

Prema njegovim rečima sada se čeka da prođe vreme kako bi se proverili, efekti terapije.

On kaže i da je jedini način da muškarac sazna da li je covid 19 ostavio posledice na njegovo reproduktivno zdravlje, da uradi spermogram.

– Mesec, mesec i po dana nakon oporavka od koronavirusa mogu da provere spermogram. To je jedini način – rekao je naš sagovornik.

Ohrabrujuće je to što prof. dr Aleksandar Milošević smatra da su to prolazni rezultati koji će se vratiti u normalne vrednosti.

Mislim da je to reverzebilan proces da dolazi do privremenog oslabljenja spermograma, ali da nema trajnih posledica, ali je još rano govoriti o tome. Potrebno je nekoliko meseci da se vidi da li dolazi do poboljšanja – rekao je naš sagovornik.

Zabrinjava što nauka još uvek ne zna da li kod adultne dece, koji su  pre puberteta bili inficirani sa covid 19 može doći do steriliteta. Zauške su dovodile do muškog steriliteta i važno je to znati, ali je prerano još o tome govoriti, kaže dr Aleksandar Milošević. To će se znati, kako napominje, tek za 5 do 10 godina, kada se urade razne studije.

Normalne vrednosti spermatozoida smanjene za poslednjih 20 godina duplo

Inače poslednjih dvadesetak godina došlo je do smanjenja broja spermatozoida, na šta utiče više faktora, među kojima je najvažnije – nekretanje. Spermatozoidi su veoma osetljivi i zavise od aktivnosti. Više faktora utiče na smanjenje broja i pokretljivosti spermatozoida, ali se to dešava i kod drugih bolesti.

Normalne vrednosti spermograma su se promenile. Dok su pre dvadesetak godina bile od 20 miliona do 250-300 miliona, granica se spustila. Sada su normalne vrednosti od 10 miliona do 150 miliona broja spermatozoida. Pokrettljivost treba da bude veća od 50 odsto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo