Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Prvi slučaj: Gorile u zoo vrtu u San Diegu pozitivne na covid 19

Priredio/la: I. V.
10:29 - 13. 01. 2021.

Gorile otežano dišu i kašlju, ali se, za sada, dobro snalaze sa infekcijom covid 19

gorile Prvi prirodni prenos infekcije covid 19 zabeležen u Kaliforniji Foto: Shutterstock

Posle tigrova, lavova, mačaka, pasa i nerca, gorile su sledeća vrsta životinja obolela od SARS-CoV-2, van laboratorijskih studija. U jučerašnjem saopštenju za medije Zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji, navodi se da su dve gorile pozitivne na covid 19 i da je virus verovatno na njih prešao od osoblja sa asimptomatskom infekcijom. Istraživačke studije do sada su potvrdile da su neki primati, osim ljudi, podložni infekciji SARS-CoV-2, ali ovo je prvi poznati slučaj prirodnog prenosa na majmune, odnosno gorile i nije poznato da li će imati bilo kakvu ozbiljnu reakciju.

Otežano dišu i kašlju, ali se snalaze

Nakon što su prošle nedelje dva člana porodice gorila u zoološkom vrtu počela da kašlju, ispitivanje uzoraka fekalija potvrdilo je prisustvo korona virusa.
– Pored otežanog disanja i kašljanja, gorile se dobro snalaze. Zajedno su u karantinu, jedu, piju i nadamo se potpunom oporavku – rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorka Safari parka u zoološkom vrtu u San Diegu.

Verovatno zaražene od asimptomatskog člana osoblja

Sumnja se da su se gorile zarazile od asimptomatskog člana osoblja, uprkos tome što su se svi zaposleni pridržavali svih preporučenih mera predostrožnosti, uključujući i sigurnosne protokole covid 19 iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC i javnog zdravstva okruga San Diego, kao i da su nosili ličnu zaštitnu opremu kada su bili u blizini gorila.

Zoo vrt već mesec dana zatvoren

Safari park u zoološkom vrtu u San Diegu, kao i mnogi javni objekti, zatvoren je za javnost od 6. decembra prošle godine. Stanište primata u Safari parku u zoo vrtu omogućava gorilama da u svakom trenutku budu na sigurnoj udaljenosti od svih posetilaca i ne predstavljaju rizik po javno zdravlje.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend