Naslovna / Korona

Ruski lekari pronašli način da ne dođe do težeg oblika covida 19

Priredio/la: J. M.|7:00 - 18. 12. 2020.

Kako se zaštititi od covid-19 pre nego što vakcina bude dostupna svima?

Lekari dokazali uticaj određenih suplemenata i hrane na korona virus Foto: Shutterstock

Dok ne stigne vakcina – treba se zaštiti od covid 19. Ali kako? Odgovor se nalazi u tri komponente: cinku, selenu i vitaminu D, o čemu su opsežnu studiju uradili ruski lekari u saradnji sa naučnicima širom sveta. Evo šta oni kažu, kako i zašto ove tri komponente pomaži u prevenciji, ali u tome da oblik bolesti bude blaži ukoliko se zarazimo.

− Mnogi lekari veruju da koktel od tri komponente – cink, selen i vitamin D, pruža dobru antivirusnu zaštitu.
Uloga elemenata u tragovima u funkcionisanju imunološkog sistema i zaštiti od virusa je velika i odlučili smo da istražimo koliki je njihov značaj u težini toka covid 19- kaže Andrei Svistunov, doktor medicinskih nauka, profesor, prvi prorektor Univerziteta Sechenov.

− Budući da imamo bazu podataka o nekoliko stotina pacijenata sa ovom infekcijom koji su se lečili u našoj klinici, proverili smo koncentraciju mnogih elemenata u tragovima u njihovom krvnom serumu. Pronađena je jasna veza – što je niži nivo cinka i selena, to je teži tok bolesti. I obrnuto – sa normalnim sadržajem ovih elemenata u tragovima češće je postojao blagi tok covid-19. Očekivala se uloga cinka u ovoj studiji, ali ovo je prvi put da su dobijeni takvi opsežni podaci o važnoj ulozi selena u zaštiti od covid-19 – kaže dr Anatolij Skalni, profesor i šef laboratorije za molekularnu dijetologiju na Univerzitetu Sečenov i ideolog ove studije.

Namirnice bogate cinkom, vitaminom D i selenom Foto: Shutterstock

− Direktni antivirusni efekat cinka, uključujući i protiv koronavirusa, dobro je proučen. Inhibira njegovu reprodukciju (replikaciju) u ćeliji. Plus cink jača imunološki sistem, utičući na mnoge delove imunološkog sistema. Isti efekat ima i vitamin D. Dodatni unos ovog vitamina za prevenciju koronavirusne infekcije propisan je u mnogim zvaničnim preporukama. Selen takođe može uticati na imunitet, uključujući urođeni, koji igra veliku ulogu u covid-19. Pored toga, štiti pluća i zajedno sa cinkom je važan u smanjenju inflamatornog odgovora. Dobro znamo kakvu negativnu ulogu prekomerno zapaljenje igra u infekciji koronavirusom: oluja citokina je najvažniji faktor u njegovom teškom toku. I, možda, selen igra značajnu ulogu u njegovom slabljenju. Nakon pregleda ovih činjenica sa velikom međunarodnom grupom naučnika, došli smo do zaključka da su cink, selen i vitamin D optimalni za prevenciju COVID-19 i za njegovo lečenje od samog početka bolesti –  kaže dr Anatolij Skalni. On dodaje da su sve ove komponente važne za imuni sistem.

− Na kraju krajeva, sve ove komponente su važne za proizvodnju antitela i dobro funkcionisanje imunološkog sistema. O ovome smo napisali članak, objavljen u uticajnom naučnom časopisu „Nutrients“, a sada zajedno sa vodećim naučnicima, uključujući nobelovca Konstantina Novoselova , pripremamo knjigu o ulozi elemenata u tragovima u COVID-19. Biće objavljen u SAD-u i biće dostupan svim lekarima – kaže dr Anatolij Skalni.

Kako da se omogući ova trostruka zaštita?

Nažalost, stanovnicima većine teritorije Rusije nedostaje svaka od ove tri supstance – kaže Anatolij Skalni.
− Na primer, 30–40 odsto Rusa ima nedostatak cinka. Među starijim osobama sa dijabetesom, gojaznošću, čestim prehladama i hroničnim oboljenjima pluća, zlostavljačima jetre ili alkohola, deficit cinka i selena primećuje se u 60–80%. S obzirom na ovu situaciju, lekovi se mogu uzimati bez ispitivanja njihovog sadržaja u telu. Ali to se može učiniti ne duže od 3 meseca i u umerenim dozama. Za cink je 5-10 mg dnevno, za selen – 50 mcg, za vitamin D – dnevni unos od 600-800 IU (15-20 mcg). U svakom slučaju, ovo će ojačati imunološki sistem.
Ali bolje je, naravno, napraviti analizu i proveriti sadržaj komponenata „trostrukog koktela“ u telu. Svi oni se mogu odrediti u krvi, a u kosi se mogu naći i cink i selen. U slučaju ozbiljnog nedostatka, prijem je potreban duže, a doze – više. Za cink je 80 mg dnevno, za selen – 100-200 mcg. Ako je osoba zaražena koronavirusom, onda se takve doze mogu uzimati u roku od 3 nedelje – ovo će pomoći u lečenju. Ne zaboravite da se dobro hranite dovoljnom količinom hrane bogate ovim hranjivim sastojcima. Imajte na umu da su mnoge namirnice istovremeno bogate cinkom i selenom, a jaja su bogata sa sve tri.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Djana
21:03, 01. 01. 2021.
Odgovori

Sve super,samo ne vidim u tekstu vitamin C.

Shomy
18:29, 04. 01. 2021.
Odgovori

Svakog jutra jedno jaje organizmu snagu daje!

Maša
17:42, 11. 01. 2021.
Odgovori

Po savetu endokrinologa pijem 1 tabletu vitamina D od 1000 mil, i jednu tabletu vitamina koji sadrži cink,magnezijum i selen svaki dan,nemam nikakve tegobe,izlazim iz kuće u redovnu nabavku, naravno uz sve mere zaštite.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo