Naslovna / Ishrana

Strog post se ne preporučuje svima, može dodatno da ugrozi zdravlje

Piše: Iva Nenezić|12:30 - 16. 03. 2021.

Namirnice životinjskog porekla, kojih se strogo uzdržavamo tokom posta, sadrže određene nutrijente koji su nam od vitalne važnosti

Anemične osobe ne bi trebalo da strogo poste Foto: Shutterstock

Veliki, Časni ili Uskršnji post podrazumeva, između ostalog i uzdržavanje od hrane životinjskog porekla, poput mesa, mleka i mlečnih proizvoda i jaja. Ovaj režim, međutim, ne preporučuje se određenim kategorijama stanovništva – deca u razvoju, trudnicama i dojiljama, kao i osoba sa hroničnim i bolestima u akutnoj fazi…

Zašto je važan unos nekih namirnica

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, namirnice životinjskog porekla sadrže određene nutrijente koji su nam od vitalne važnosti.

Proteini su od velikog značaja za izgradnju ćelija, dok su mlečni proizvodi značajni za sistem za varenje. Oni sadrže i kalcijum, mineral neophodan za pravilan razvoj koštanog tkiva, dok su jaja dobar izvor belančevina – kaže za eKliniku nutricionista Branka Mirković.

Iz tog razloga se, kako kaže, nekim osobama ne preporučuje da se podvrgnu strogom postu.

Deca u razvoju, trudnice i dojilje, kao i osobe sa hroničnim bolestima i bolestima u akutnoj fazi, kao i oni kod kojih je režim ishrane tokom posta u sukobu sa preporučenom ishranom ne bi trebalo da budu na strogom postu. Ovakav režim ne treba da primenjuju ni stara lica, kao ni osobe u terminalnim fazama bolesti – kaže nutricionista.

Kako da postimo, a da sačuvamo zdravlje

Kako kaže, da li će post ugroziti zdravlje osoba iz ovih kategorija, zavisi, na prvom mestu, od dužine i vrste posta.

Dijabetičari, kardiovaskularni bolesnici, kao i osobe koje imaju pridružene bolesti, oni sa oboljenjima digestivnog trakta i osobe sa imunosistemskim bolestima ne bi trebalo da strogo poste, već, ako to žele, treba post da primenjuju u kraćem trajanju – objašnjava Branka Mirković.

Nekim hroničnim bolesnicima, prema njenim rečima, posebno se preporučuje unos mlečnih proizvoda, jer one pogoduju digestivnom traktu. Lišavanje organizma ovih namirnica moglo bi, prema tome, posredno da dovede do pogoršanja njihovog stanja.

– Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 moraju da imaju uravnoteženu ishranu, na način da odnos unešenih ugljenih hidrata i proteina bude izbalansiran – kaže naša sagovornica.

Post se, takođe, ne savetuje jednoj grupi ljudi koja nije vidljiva u zdravstvenom sistemu.

– Onima koji imaju sniženo gvožđe, strogi post u dugom trajanju bi mogao da ugrozi zdravlje – kaže dr Mirković.

Prema njenim rečima, unosom povrća bogatog gvožđem, ovaj nedostatak ne može da se nadoknadi, jer su to molekuli biljnog porekla.

Tokom posta je, takođe, pojačan unos ugljenih hidrata i skroba jer jedemo više hleba, krompira i mahunarki, što ovim osobama dodatno šteti.

– Unos velike količine ugljenih hidrata oduzima minerale, kao što su kalcijum, cink, gvožđe i drugi. Da bi se ugljeni hidrati svarili, oduzimaju se vitamini i minerali iz tela. Tako, manjak kalcijuma, na primer, može da prouzrokuje loše stanje zuba i skeleta. Ukoliko je manjak gvožđa veliki, on može da se nadoknadi samo intravenski ili intramuskulatorno – objašnjava nutricionista.

Da li suplementi pomažu

Suplementi mogu da nadomeste nedostatak određenih nutrijenata, ali samo u kraćem periodu, a najadekvatnija suplementacija mnogo košta.
Iz ovih razloga, osobama koje spadaju u navedene kategorije strog post se ne preporučuje. Vernici mogu da dobiju blagoslov, uz skraćene posta, pa je to način da ostanu dosledni sebi i svojim verovanjima, a da organizmu ne naškode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo