Naslovna / Fitness

Sve prednosti fitnesa u vodi

Priredio/la: M. R. |20:00 - 17. 02. 2021.

Ovaj vid fizičke aktivnosti je u svetu izuzetno popularan a pored spa i wellness objekata, sastavni je deo obaveznog programa u rehabilitacionim centrima

Postoji čitav spektar razloga zašto bi akvafitnes mogao da bude vaš izbor kao odabrani vid rekreacije. Vežbanje u vodi jedna je od aktivnosti koja se može upražnjavati i kod nas uz nadzor sertifikovanih stručnjaka. Pored korisnih kardio karakteristika, važna je činjenica da ne opterećuje zglobove. Voda stvara dodatni otpor pokretima što pojačava efekat vežbanja ali u isto vreme i opušta, pa je jasno da ova kombinacija vežbi ima odličan uticaj na zdravlje.

Bolja cirkulacija, manji napor, maksimalan učinak

Za osobe koje pate od problema sa zglobovima, hidroterapija je idealan oblik terapije. Hidrostatički pritisak deluje na bolju cirkulaciju jer stimuliše protok krvi. Samim tim, na ovaj način se utiče na efikasno spuštanje krvog pritiska, a dugoročno se smanjuje i puls u stanju mirovanja. Prednost je u tome što je srce stimulisano da održava zadovoljavajući nivo svoje aktivnosti, a manje je  opterećeno.

Dinamika otpora vode tokom treninga je intenzivna, međutim, voda stvara veći otpor od vazduha i čini da mišiće rade više. Treba znati i da telo, dok je u vodi, praktično telo teži samo šestinu svoje mase i zbog toga svi pokreti postaju lakši. Stoga, iako vaši mišići rade jače to nećete ni osetiti, iako vam se u prvi mah čini da trošite mnogo više snage jer proizvodite i više otpora.

Trening koji obično traje od 45 minuta do najviše sat vremena, ostaje aerobni, što znači da se izbegavaju prekomerni napori. Pored toga, voda utiče na regulaciju toplote tela što ubrzava metabolizam. Sagorećete više kalorija: 30 minuta akvabika sagoreva približno 600 kalorija, što je, u odnosu na izbor aktivnosti, ekvivalent vremenu od sat i po vežbanja van vode. Koordinacija pokreta će vam biti mnogo bolja, moći ćete da uradite mnogo toga što ne možete „na suvom“ zbog visokog nivoa tzv. „bestežinskog stanja“. Takođe, mogućnost povreda za razliku od drugih aktivnosti je svedena na minimum.

Benefiti za psihičko zdravlje

Pored značajnih efekata na bolju kondiciju, boravak u vodi nam daje osećaj lakoće koji pomaže da zaboravimo loše događaje. Za razliku od tradicionalnih grupnih treninga poput aerobika ili plesa, akvabik nije takmičarski. Nećete imati opterećenje da ste nešto „zabrljali“, ne morate da brinete da li vas neko osuđuje ako vidi da ste napravili neki pogrešan potez ili pokret. Ova presija često negativno utiče na vežbače i ljudi gube fokus ako brinu da li će ići u korak sa svima ostalima.

Voda deluje umirujuće i utiče na opuštenije stanje duha. Akvabik više nego ostale aktivnosti dovodi do oslobađanja endorfina, hormona zadovoljstva. Već posle nekoliko minuta vežbanja osećate se dobro, lagano, ispunjeno, baš kao „riba u vodi“.

Nove opcije vežbanja u vodi

Kako sve više korisnika otkriva blagodeti vežbanja u vodi, fitnes klubovi, spa centri ali i lečilišta širom sveta unapređuju spektar specijalizovanih časova – od vode koja teče, do akva joge ili akva tai-či-ja. Praktično, nema ograničenja kako možete da se krećete u vodi: tu su skakanje, hodanje, trčanje, boks, ples, biciklizam… Još jedan novi vid aktivnosti je plutanje. Ono dovodi do dubokog opuštanja ili se koristiti za efikasne osteopatske tehnike (oslobađanje tenzije u telu), posebno u lečenju sa specijalizovanim terapeutima.

Jedan od novih vidova akvabika je vožnja bicikla u vodi Foto: Shutterstock

Iskustvo sa Tenerifa

Centar za rehabilitaciju Oceano na Tenerifima jedan je od vodećih zdravstvenih objekata u kojima su akvabik i terapija plutanjem važan deo rehabilitacionih ali i rekreativnih zdravstvenih programa. Njihovi bazeni su idealni za ovu svrhu jer se pune svežom morskom vodom iz Atlantskog okeana zagrejanom do željene temperature, u zavisnosti od aktivnosti. Sadržaj soli u morskoj vodi pojačava sve opisane efekte ove aktivnosti u običnoj vodi u bazenima. U slanoj vodi ćete izgubiti i manje minerala, što je inače neizbežno tokom dužih perioda plivanja.

Takođe, koriste i akvabajk (bicikle u vodi), a posebno interesantna je i ugradnja podvodnih zvučnika. U vodi muziku „slušamo“ preko kostiju a ne putem slušnog aparata, i to čini da telo koje je u vodi oseća prijatne vibracije.

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo