Naslovna / Zdravlje

Imunitet zavisi i od toga koliko često imate stolicu. Evo kako da rešite problem

Piše: V. Marić Brajković|8:00 - 04. 11. 2020.

Ako imate manje od tri stolice nedeljno, patite od zatvora. Da problem ne bi postao još veći, treba da promenite način ishrane i povećate unos tečnosti

žena drži rolnu papira u toaletu Foto: Shutterstock

Opstipacija (konstipacija, zatvor) je neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu.  Prema statistikama, to je globalni problem, jer svaka treća osoba na planeti pati od poremećaja pražnjenja creva.

Ubrzan tempo života, strah i stres  doveli su do toga da zatvor postane jedan od najčešćih probavnih problema u industrijski razvijenim zemljama sveta – kaže Milka Raičević, nutricionista.

Učestalost pražnjenja creva zavisi od brojnih faktora, kako unutrašnjih (individualni, psihološki), tako i spoljašnjih (način i vrsta ishrane, fizička aktivnost).

Zašto dolazi do zatvora?

Zatvor može da se javi „izolovano“ ili u sklopu određenih oboljenja. Akutna opstipacija traje kratko, i obično nastaje u toku povišene temperature i povraćanja, zbog gubitka tečnosti, posle neke operacije, ili promene načina ishrane, ili načina života uopšte kao što su  neadekvatna ishrana, fizička neaktivnost, alkohol.

– Što se tiče hronične opstipacije, ona predstavlja mnogo veći problem, jer je često praćena teškoćama i kada je u pitanju dijagnostika, ali i terapija. Jer, mogu da je uzrokuju i neka ozbiljna oboljenja – bolesti organa za varenje, metaboličke bolesti, endokrini, ali i psihogeni poremećaji kao što je depresija. Postoje slučajevi i kada osoba svesno odlaže pražnjenje creva, iz raznih razloga, što nakon izvesnog vremena kao posledicu ima zatvor – objašnjava nutricionista.

I neki lekovi, dodaje, mogu da uzrokuju poremećaj stolice, kao antacidi (protiv kiseline u želucu), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), sedativi, preparati gvožđa…

Prvi simptomi raka jajnika

Ne ignorišite bol u stomaku Foto: Shutterstock

Kakve posledice na zdravlje ostavlja opstipacija?

– Redovno pražnjenje creva je preduslov dobrog zdravlja, jer oslobađa organizam „opasnog materijala“ – raznih otrova iz hrane, lekova, cigareta, vazduha. Ako nema pražnjenja bar svakog trećeg dana, imuni sistem je u vanrednom stanju,  što je u  ovoj situaciji s covidom 19 veliki problem.  Pored nadutosti i bolova u stomaku, posledice zatvora mogu da budu hemoroidi, kao i ranice na spoju analne kože i sluznice. Nertko, uz njega idu i glavobolja, zadah iz usta, problemi sa kožom, umor, malaksalost… – objašnjava Milka Raičević.

Ukoliko je zatvor dugotrajan, to zahteva obavezan odlazak lekaru i određene pretrage. Moguće je da se u njegovoj osnovi krije neki ozbiljniji problem, koji zahteva dodatne analize i lečenje. Zbog toga je veoma važno da se pregledi obave blagovremeno, na primer, zatvor može da bude pratilac oboljenja štitne žlezde.

Šta preduzeti?

Nutricionista savetuje da unosite  mnogo vlakana, jer su namirnice koje ih sadrže – najbolji prirodni laksativ. Topiva vlakna (ima ih u celeru, pšeničnim mekinjama, pasulju) su mnogo bolja od netopivih, jer povlače u sebe vodu i omekšavaju stolicu. Izvanredan laksativ su i suve šljive, pune topivih vlakana, kao i sok od šljiva. Neophodno je piti puno tečnosti. Značajno je i da se smanji unos masnoća, ali i da se pripazi na začine. Pored pravilne ishrane, bavljenje fizičkom aktivnošću je od izuzetnog značaja.

– Važan je i svakodnevni odlazak u toalet u isto vreme čak i kad nemate stolicu. Masirajte stomak  u smeru kazaljke na satu kao, a pomoći će i ako  postavite malu stolicu ispod nogu kako bi olakšali pražnjenje – savetuje nutricionista

Hrana koju treba konzurmirati

Svakodnevno treba konzumirati hranu bogatu biljnim vlaknima.

Smokve– sadrže vlakana topiva u vodi koja regulišu  probave. Sveže i suve smokve sadrže  magnezijum  važan za normalnu peristaltiku creva.

Šljive– bogate su vitaminima A, C i E i mineralima. Pomažu kod problema s opstipacijom sadrže vlakana

Umesto belog hleba, savetuje nutricionista treba jesti hleb od celog zrna žitarica, smeđi pirinač umesto belog, jer su iz njega uklonjena vlakna.

Vlaknima je bogato zeleno lisnato povrće (spanać, kupus, kelj, brokoli), korenasto povrće, krompir u ljusci, pasulj, grašak, bob, tikvice, paradajz, voće (koštunjavi plodovi, jabuke, narandže). Ove namirnice deluju blagotvorno na pražnjenje creva. Poželjna je i hrana koja potpomaže crevnu floru – acidofilni napici kao što su jogurt, kefir (korisne bakterije u njima koje pomažu da se obnovi biokultura u crevima).

voće i povrće

Ishrana bogata voćem i povrćem olakšva muke sa probavom Foto: Shutterstock

Šta treba izbegavati?

Treba izbegavati gazirane napitke, kao i one koji sadrže kofein – ograničiti unos kafe na jednu-dve šoljice dnevno. Ne preporučuju se jako začinjena, posebno ljuta jela, kao ni konzumiranje namirnica za koje je potvrđeno da mogu da izazovu određene tegobe poput nadutosti, težine u stomaku, grčeva.

– Sve osobe koje imaju problema sa „neurednom“ probavom, morale bi da povedu računa o tome da u organizam unose dovoljno tečnosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji pate od zatvora uglavnom piju  malo vode, a telo to nadoknađuje tako što izvlači vodu iz stolice i čini je suvom i tvrdom. Najbolja je voda! Ona je izvor života, osnovni izvor aktivnog biološkog kalcijuma, a uz to je i odličan laksativ – ističe Raičević.

Da bi korist od unetih vlakana bila potpuna, veoma je važno da se pije dovoljna količina vode, kako bi se potpomogao prolazak stolice kroz creva. Potrebno je najmanje osam čaša tečnosti dnevno. Naravno, u obzir dolaze i supe, čorbe (posebno od povrća koje ima dosta vlakana), sveže ceđeni sokovi, čajevi (dosta biljaka ima laksativno dejstvo).

 Pijte i  mineralne vode  koje su bogate magnezijumom, kao i smutije od voća  i povrća, kao i bistre supe  koje omekšavaju  stolicu, olakšavaju i ubrzavaju  njen prolazak kroz creva.

Kada je pražnjenje moguće samo uz lekove

– Sve zavisi od uzroka i trajanja problema. Kada je neophodno, koriste se lekovi – takozvani omekšivači stolice. Ukoliko je razlog opstipacije dijagnostikovan kao medicinski, potrebno je da se slede uputstva lekara. Ipak, upotreba lekova dugoročno nije poželjna, jer stvara svojevrsnu zavisnost. Naime, telo vremenom „odbija“ da samo pokrene creva – objašnjava nutricionista.

žena drži šolju čaja

Kod probavnih smetnji mogu da pomogne čaj od sene Foto: Shutterstock

Da li su biljni čajevi za bolju probavu rešenje?

Da, mada u svemu treba imati meru.

– Takođe treba koristiti čajeve po uputstvu. Kod neredovne stolice mogu da pomognu biljni čajevi od maline, majorana, raži, ovasa … Priroda nudi kao spas i lekovitu biljku senu, koja je dokazano efikasna u sprečavanju i lečenju zatvora. Ona sadrži prirodne laksativne materije koji moćno deluju u slučaju hronične opstipacije – kaže Raičević.

Ovaj čaj može da se primeni i kod hemoroida, kada je potrebno da stolica bude mekše konzistencije, ili kod pacijenata posle hirurških zahvata. Važno je napomenuti da nakon uspostavljanja normalne funkcije creva treba prekinuti sa primenom čaja do sledeće prilike kada to bude bilo potrebno.

Čaj od sene ne bi trebalo da se koristi tokom trudnoće i dojenja, zapaljenja mokraćne bešike ili materice, ulceroznog kolitisa, kao ni u slučaju nagle pojave bolova u stomaku nepoznatog uzroka (jer mogu da budu posledica nekog akutnog stanja: na  primer, upale slepog creva – apendicitisa ili „vezanih creva“ (ileusa), a ne preporučuje se ni za decu mlađu od 12 godina – napominje sagovornica.

Šta kaže aromaterapija

Lečenje aromaterapijom je dugačak proces ozdravljenja tela uma i duše.

– Dok ne posetite svog aromaterapeuta preporučujem  eterična  ulja kao što su pepermint, đumbira, divlje mirođije, limunova trava, oraščića, pačulija, kima, majorana i divlje žalfije. Trudnicama se aroma ulja ne preporučuju, a osobe koje imaju teža oboljenja i na terapiji su lekovima moraju prethodno da konslutuju aromaterapeuta – savetuje nutricionista i daje preporuku kako da koristite aromaterpaiju za probleme sa probavom.

Kako se upotrebljavaju aroma ulja

Organska ulja mogu da se konzumiraju,  jedna kap ulja rastvori se u čaši vode – konzumirajte jednom do dva puta dnevno.

Ako nanosite ulje na  kožu, kožu  stomaka  – pomešajte sa kokosovim, maslinovim i nekim drugim uljem, pa tu smesu utrljavajte laganim pokretima na stomak u smeru kazaljke na satu.

– Pozitivne misli, smeh, san, sirova hrana unos voća i povrća je neophodna za naše zdravlje. Lečite uzrok, a ne posledice – naglašava Milka Raičević.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mara Mihajlović
17:04, 11. 11. 2020.
Odgovori

Mnogo ste pomogli, hvala na korisnim savetima

Jelena Milentijević
18:53, 11. 11. 2020.
Odgovori

Hvala! To nam je cilj 🙂

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo