Naslovna / Zdravlje

Šta je paraliza sna i kako da je izbegnete

Priredio/la: P. Ž.|21:00 - 29. 11. 2020.

Da li ste se nekad probudili, a nekoliko minuta niste mogli da se pomerite? Svega ste svesni, ali telo neće da sluša vaš mozak. Najverovatnije ste imali paralizu sna

Paraliza sna

Tokom paralize sna često nas obuzme i strah Foto: Shutterstock

Osećaj bespomoćnosti, otežanog disanja i strah mogu da se jave kada zapadnete u stanje paralize sna. Niste jedini, ovu pojavu 30 odsto populacije doživi barem jednom u životu.

Da li je paraliza naznaka nekog većeg problema?

Prema istraživanjima, u većini slučajeva, paraliza spavanja je jednostavno znak da se vaše telo ne kreće mirno kroz faze spavanja. Retko je paraliza spavanja povezana sa većim psihičkim problemima.

Kako paraliza sna nastaje?

U REM fazi sna naši mišići su nepokretni, ali se oči pokreću velikom brzinom. Tada sanjamo. Kada faze spavanja ne idu nomralnim tokom onda vi postanete svesni da su vaši mišići „isključeni“ i da ne možete da se pokrenete.

Šta je uzrok nastanka paralize sna?

Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi mogla detaljno da razlože šta je uzrok nastanka. Ona se najčešće se događa ukoliko ste poremetili ritam spavanja ili ukoliko ste neispavani. Ali, paraliza sna se javlja i ako vas muče neki psihički problemi kao što su anksioznost, napadi panike, narkolepsija.

Kako da sprečite paralizu sna?

Da biste izbegli ovakvo stanje morate da imate redovan san. Spavajte od šest do osam sati dnevno i trudite se da svako veče ležete u isto vreme. Ukoliko praktikujete vežbe ili idete na treninge, najbolje bi bilo da ih ne radite barem četiri sata pre spavanja. Takođe, ljudi koji su navikli da spavaju na leđima imaju veću predispoziciju da dođe do paralize sna.

Ukoliko vas ovaj problem muči hronično, najbolje je da potražite pomoć lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo