Naslovna / Zdravlje

Koliko puta možete da popijete pilulu za “jutro posle”

20:00 - 05. 11. 2020.

Ovaj vid hitne kontracepcije je veoma efikasan, ali se ne preporučuje kao redovan oblik kontrole rađanja

Lekari ne preporučuju ovu pilulu kao redovni oblik kontrole rađanja Foto: Shutterstock

Pilule za “jutro posle” ili “plan B” ukoliko ste imali seksualni odnos bez zaštite, gotovo nikada ne izlaze iz mode. Možete ih nabaviti u apoteci, bez recepta, ali obavezno uz savet farmaceuta. Preporučuje se, takođe, da pre odlaska u apoteku savet potražite i od svog ginekologa. Ali, koliko puta zapravo možete da koristite ovu tabletu i da li uzimanje ove hormonske bombe može da ima neželjene efekte?

Doziranje

Obično je potrebno uzimati samo jednu dozu svaki put posle seksulanog odnosa bez zaštite. U nekim slučajevima, međutim, možda ćete morati da uzmete više od jedne doze. “Plan B” ili “tableta za jutro posle” je oblik hitne kontracepcije. Ove tablete za nužnu kontracepciju mogu smanjiti rizik od trudnoće za 75–89%, ali samo ako ste je popili u roku od tri dana posle seksa. Moguće je ove pilule uzimati i do 5 dana nakon seksa, ali ona postaje manje efikasna što duže se čeka.

Pilulu možete uzimati onoliko često koliko je potrebno da bi sprečili neplaniranu trudnoću. Nema značajnih zdravstvenih rizika povezanih sa upotrebom ove tablete za hitnu kontracepciju, ali lekari ne preporučuju ovu pilulu kao redovni oblik kontrole rađanja, jer je manje efikasan od drugih metoda.

Za razliku od redovnih pilula za kontracepciju, koje sadrže progesteron i estrogen, pilula za jutro posle sadrži samo progestin (sintetički progesteron). Još jedan razlog zbog kojeg lekari ne preporučuju čestu upotrebu “plana B” je taj što može dovesti do toga da menstrualni ciklusi postanu neredovni ili da dođe do manjih krvarenja i između menstruacija.

Žena treba da uzme samo jednu dozu „plana B“ nakon svake epizode seksa bez kontracepcije. Uzimanje dodatnih doza ne čini tablete za hitne kontracepcije efikasnijim. Izuzetak je ako osoba ubrzo nakon uzimanja pilule povraća. To znači da pilula nema vremena da uđe u sistem i hormoni ne mogu da deluju kako bi sprečili trudnoću. U ovom slučaju potrebno je uzeti još jednu dozu „pilule za jutro posle“. Takođe ako žena ima seksualni odnos bez kontracepcije i nekoliko dana posle uzimanja “pilule za jutro posle”, trebalo bi da uzme još jednu dozu kako bi smanjila rizik od trudnoće nakon novog odnosa.

Mogući rizici i neželjeni efekti

Pilula “Plan B” je upotrebi više od 30 godina. Ove hitne kontraceptivne tablete ne nose isti rizik kao kontinuirano uzimanje drugih oblika hormonske kontrole rađanja. To je zato što hormoni ostaju u čovekovom sistemu mnogo kraći period nego što je to slučaj kada se uzima redovne pilule za kontrolu rađanja. Primarni rizik povezan sa upotrebom „plana B“ je neplanirana trudnoća, jer je manje efikasan od drugih oblika kontrole rađanja.

Drugi rizik je rizik od neredovnih menstruacija, posebno ako osoba redovno uzima “pilulu za jutro posle”. Takođe, ove tablet nisu jeftine, pa su ostale metode verovatno isplativije. Kratkoročni neželjeni efekti koji mogu nastati usled upotrebe kontraceptivnih tableta za jutro posle su: vrtoglavica, umor, glavobolja, krvarenja između menstruacija, mučnina, grčevi u stomaku, osteljive grudi, povraćanje.
Ovi neželjeni efekti treba da traju samo nekoliko dana, a menstrualni ciklus može zakasniti do 7 dana. Ako period ne dođe posle nedelju dana, najbolje je napraviti test na trudnoću. Ne postoje dugoročni rizici upotrebe tableta za jutro posle, a takođe ove tablete ne utiču na buduću plodnost žene.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo