Naslovna / Zdravlje

Kako se pravilno KAŠLJE i vežbe da vam bude lakše!

Priredio/la: J. M.|8:00 - 28. 11. 2020.

Kašalj je zaštitni refleks u telu koji održava disajne puteve čistim. Ali od kašlja može da se malaksa, da nas boli celo telo. Evo kako sebi da pomognete…

Jedna od glavnih tegoba koje se javljaju kod virusnih infekcija, a naročito kod Covid- 19 je kašalj. Dosadni, uporni kašalj. Bilo produktivan ili suv, kašalj može da izazove bolove u celom telu, da dovede do isrpljenosti i malksalosti. Evo šta kažu ruski stručnjaci na portalu woman.ru,  kako se se pravilno kašlje i koje vežbe pomažu da se izborite sa kašljem.

Šta je zapravo kašalj?

Kašalj je pojačani izdah kroz usta, koji se javlja kada disajni putevi pokušavaju da se oslobode spoljašnjeg stimulusa. Kašalj je zaštitni refleks u telu koji održava disajne puteve čistim. Uzrokovan je kontrakcijom mišića u disajnim putevima zbog iritacije posebnih receptora. Prašina, suv vazduh, komadići hrane, sluz, gnoj – mogu delovati nadražujuće. I onda kašljemo.

Mehanizam kašlja je sledeći:

– Strani agens ulazi u respiratorni trakt

– Resperatorna sposobnost se smanjuje

– Receptor za kašalj je nadražen

– Javlja se kašalj

Vrste kašlja

Kašalj je obično nehotična reakcija tela, ali može biti izazvan i silom. Najčešći uzrok kašlja je prehlada ili virusna infekcija. Kašalj može biti produktivan i neproduktivan.

Produktivni  kašalj je “vlažni” kašalj u kojem se sluz lako čisti. Zajedno sa izlučenom sluzom, patogeni se izlučuju iz tela. Stoga se produktivni kašalj ne može suzbiti.

Neproduktivan je suv kašalj. Sa ovim kašljem osećate jaku iritaciju u grlu, čestu potrebu za kašljanjem, ali kašlja nema. Suv kašalj mora se prevesti u produktivan.

Važno je znati da bilo koja vrsta kašlja izaziva zabrinutost, jer kašalj nije sama bolest, već simptom bolesti. Ako kašljete, morate potražiti lekara radi dijagnoze i pravilnog lečenja.

Kako pravilno kašljati ako imate produktivan kašalj

Produktivan kašalj karakteriše iskašljavanje sluzi. Ne treba ga suzbijati lekovima koji blokiraju refleks kašlja i tako sprečavaju kašalj. Sluz bi trebalo nesmetano da izlazi iz respiratornog sistema i tako kašalj zapravi čisti ovaj sistem.

Kada osetite kako se sluz visoko podiže u grlu, udahnite kratko i duboko 2-3 sekunde. To će dovesti do kontrakcije mišića grkljana i povećanja tonusa bronhijalnih mišića. Tada se trbušni mišići refleksno kontrahuju i dolazi do prinudnog izdisaja. Zajedno sa njim, sluz se odvaja i izlazi. Nemojte čvrsto stiskati usne – ovo će sprečiti ispuštanje sluzi.

Vežbe ublažavanje produktivnog kašlja

Foto: Woman.ru

–  sedite na stolicu

– stopala stavite u širini ramena

– nagnite se malo napred

– držite leđa ravno

– stavite laktove na kolena

– ruke okrenute prema napred

– opušten vrat

Udahnite duboko 10 puta kroz nos!

Kako pravilno kašljati ako imate neproduktivni suvi kašalj

Neproduktivni suvi kašalj često uzrokuje mučne kontrakcije dijafragme bez kašlja. Može biti praćeno jakim golicanjem u grlu zbog upale sluzokože respiratornog trakta. Da biste ublažili suv kašalj, uradite ovo:

– pijte dosta vode

– dišite često, plitko. Duboki udisaji izazivaju refleks kašlja

– progutajte pljuvačku zadržavajući dah, u nekoliko navrata

Vežba za ublažavanje suvog kašlja:

Foto: Woman.ru

– priđite zidu na daljinu oko 30 cm.

– Gurnite jednu nogu napred, blago savijte u kolenu

– Podignite ruke gore, savijte ih u laktovima

– Stavite ruke na zid

– Stavite glavu na ruke

– Držite leđa ravno

Udahnite duboko 10 puta kroz nos

Foto: Woman.ru

Vežba 2

– Sedite okrenuti ka naslonu stolice

– Savijte ruke u laktovima, stavite ih na naslon stolice

– Nagnite se malo napred, leđa držite uspravno

– Stavite glavu u ruke

Udahnite duboko 10 puta kroz nos

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo