Naslovna / Zdravlje

Biopsija otkriva vrstu promene u dojci, a ove 4 su najčešće

Priredio/la: D. T.|11:00 - 22. 01. 2022.

Lekar određuje kada treba da se uradi biopsija dojke, koja se izvodi na nekoliko različitih načina

rak dojke Biopsija dojke se radi, ako se primete promene tokom običnog manuelnog pregleda ili na mamografskom snimku Foto: Shutterstock

Biopsija dojke je postupak kojim se uzima mali deo tkiva dojke, kako bi se otklonile sumnje u neke bolesti dojke ili rak. Mali deo tkiva uzima se na posebnom iglom za biopsiju, ili tokom operacije i proverava u laboratoriji, posle čega se dobija patohistološki nalaz, koji negira ili potvrđuje prisustvo bolesti. Patolozi postavljaju definitivnu dijagnozu promene u dojci.

Kada se savetuje biopsija dojke

Biopsija dojke se radi, ako se primete promene tokom običnog manuelnog pregleda ili na mamografskom snimku, ako se vide naslage kalcijuma u ​​tkivu dojke (mikrokalcifikacije) ili masa ispunjena tečnošću (cista). Stručnjaci savetuju biopsiju i kada pacijentkinja uoči promene na bradavicama.

Lekar može preporučiti biopsiju i iz nekih drugih razloga. Na osnovu patohistološkog nalaza, utvrđuje se da li je reč o dobroćudnoj ili zloćudnoj promeni na dojci. Ukoliko je karcinom dojke otkriven u ranoj fazi, stopa petogodišnjeg preživljavanja je oko 97 odsto. Stručnjaci kažu, da najveći broj biopsija ne ukazuje na malignu bolest.

Vrste biopsija dojke

Postoji nekoliko procedura biopsije dojke. Vrste biopsije zavisi od vida promene na dojci. Biopsija dojke se može uraditi pod lokalnom ili opštom anestezijom.
Moguća je biopsija aspiracije finom iglom, koja se zove i punkcija dojke. Veoma tanka iglom, uzima se deo tikva koji je zahvaćen promenama, rez nije potreban. Na ovaj način se može utvrditi da li je tkivo ispunjeno tečnošću, kao kod ciste, ili je u pitanju čvrsta kvržica.

Biopsija dojke širokom iglom, tretman je tokom kojeg se primenjuje lokalna anestezija, pa se potom kroz mali rez, plasiranja igla, koja je povezana sa mehaničkim pištoljem za biopsiju. Uzimaju se mali delovi tkiva i šalju na patohistološku analizu.

Biopsija je moguća i tokom operacije, kada se uklanja deo ili celokupno sumnjivo tkivo. Nekada je teško naći sumnjivo tkivo, tada se primenjuje specijalna metoda, kako bi se putem rendgenskih snimaka otkrilo tkivo. Stereotaktična biopsija je metoda koja koristi 3-D snimke,  kako bi pronašla tačno mesto tumora ili sumnjivog područja.

Moguće je i biopsija uz pomoć vakuuma. Na grudima se pravi mali rez, kroz koji se u dojku ubacuje sonda. Uz pomoć magnetne rezonance, rendgenskih zraka ili ultrazvuka, sonda se vodi do sumnjivog tkiva. Biopsija može biti vođena i ultrazvukom. Ultrazvučni snimak, pomaže stručnjaku da usmeri iglu za biposiju na ciljano tkivo.

Koji su rizici biopsije dojke?

Sve navedene procedure nose određeni rizik. Moguće su modrice i blaga bol na mestu biopsije ili i krvarenje. U slučaju primene rendgenske metode, rizik od izlaganja radijaciji je veoma nizak. Moguće su i nuspojave, koje zavise od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Pre primene biopsije potpisuje se obrazac saglasnosti pacijenta na proceduru. Generalno biopsiji ne prethode nikakve pripreme, osim u slučajevima opšte anestezije, kada se ne dozvoljava upotreba hrane i pića pre intervencije. Lekar daje uputstva pacijentu, ne savetuje se upotreba losiona, krema, pudera, dezodoransa ili parfema na pazuh, na sam dan procedure.

Žene koje planiraju trudnoću treba pre biopsije to da kažu lekaru. Lekar mora da zna status alergija pacijenta, da li uzima neke lekove, pomoćna lekovita sredstva, biljne proizvode, suplemente i vitamineU slučaju da pacijent uzima lekove za razređivanje krvi, aspirin, ibuprofen ili druge lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, moguće je da će morati da prestane sa primenom ovih medikamenta pre biopsije.

Moguća i ambulantna biopsija dojke

Biopsija dojke se može uraditi ambulantno, kada pacijent ide kući posle procedure. Nekad je neophodan boravak u bolnici. Procedure se mogu razlikovati u zavisnosti od stanja pacijenta. Oporavak posle postupka zavisi od vrste biopsije. U slučaju opšte anestezije, posle intervencije se proverava i pažljivo prati stanje pacijenta. Ukoliko se biopsija radi u ambulantnim uslovima, pacijent mora imati pratnju, koja će mu pomoći da dođe kući.

Kada zatražiti lekarsku pomoć?

Bitno je da mesto biopsije posle procedure bude čisto i suvo. Šavovi i zavoj se uklanjaju na kontrolnom pregledu. Moguć je bol na mestu biopsije, pa pacijent dobija i lekove koji će smiriti i umanjiti bolove. Savetuje se i uzdržavanje od teških fizičkih aktivnosti, posle biopsije. U slučaju da posle biopsije dobijete temperaturu, ako se bol ne smiruje, obavezno zatražite lekarsku pomoć. Takođe ako se javi otok, crvenilo ili krvarenje na mestu biopsije zatražite lekarsku negu

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo