Naslovna / Zdravlje

Lipidni status daje uvid u nivo holesterola i triglicerida

Priredio/la: D. T.|15:00 - 28. 01. 2022.

Holesterol i trigliceridi su lipidi, ili masnoće veoma bitne za vitalne funkcije organizma, ali i štetne kada ih je previše

lipidni status test Foto: Shutterstock

Lipidni status ili lipidni profil je grupa testova, kojom se određuje nivo holesterola i masnoća u krvi u cilju da se spreči rizik od kardiovaskularnih bolesti. Procedura uključuje proveru nivoa holesterola, triglicerida, LDL (lošeg holesterola) i HDL (dobrog holesterola). Raspon ukupnog holesterola manji od 200 mg/dL, određuje se kao normalna vrednost kod odraslih osoba.

Lipidni status je test koji se preporučuje nekim grupama ljudi

Holesterol i trigliceridi su lipidi, ili masnoće veoma bitne za vitalne funkcije organizma, ali i štetne kada ih je previše. U najtežim slučajevima mogu oštetiti arterije, dovesti do ateroskleroze i tako delovati na normalan rad srca.

U slučajevima jake genetske predispozicije za kardiovaskularne bolesti predlaže se provera lipidnog statusa. Lekar može predložiti test osobama koje su iz raznih razloga spadaju u visokorizične grupe. Faktori rizika su visok krvni pritisak, dijabetes i preddijabetes, prekomerna telesna težina, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti. Lipidni profil je i test koji se savetuje svima koji koriste velike količine trans masti u ishrani, osobama koje su tokom dužeg vremenskog perioda izložene jakom stresu i onima koji imaju visok nivo ukupnog holesterola.

Lipidni status i dodatni testovi

Lipidni profil je i regularan test osoba koje se leče od kardiovaskularnih bolesti, kako bi se utvrdilo da li terapija daje rezultate. Stručnjak može preporučiti uz proveru lipidnog statusa i elektrokardiogram ili EKG, koji proverava rad srca. Moguć je i test opterećenja kada pacijent radi određene vežbe, a stručnjak putem EKG prati srčanu funkciju. Ehokardiogram je takođe jedna od metoda, koja daje uvid u rad srca.

U nekim slučajevima biće potrebna i kateterizacija srca kojom se snimaju srčane šupljine, veliki krvni sudovi i koronarne arterije. Uz lipidni status, često se proveravaju i vrednosti krvnog pritiska, utvrđuje nivo glukoze u krvi.

Kako se tumače rezultati lipidog statusa?

Rezultati se izražavaju u miligramima po decilitru krvi (mg/dL). Raspon ukupnog holesterola kod odraslih, kada su u pitanju normalne vrednosti iznosi manje od 200 mg/dL, granično visoke vrednosti su od 200 do 239 mg/dL i visoke od 240 mg/dL.

Rasponi LDL ili lošeg holesterola za odrasle su optimalne, ako su manje od 100 mg/dL (toliki bi trebalo da nivo LDL-a za osobe sa dijabetesom ili srčanim oboljenjima.) Približno optimalne vrednosti su od 100 do 129 mg/dL, granično visoke od 130 do 159 mg/dL, visoke od 160 do 189 mg/dL, veoma visoke od 190 mg/dL i više. Sve ove navedene brojke su opšte smernice.

Nivo HDL ili dobrog holesterola trebalo bi da iznosi više od 40 mg/dL. HDL masti smanjuju rizik od srčanih bolesti, nivo od 60 mg/dL ili više se smatra dobrom zaštitom od srčanih bolesti.

Visoki nivoi triglicerida, dovode se u vezu sa većim rizikom od srčanih oboljenja. Normalne vrednosti su manje od 150 mg/dL, granično visoke od 150 do 199 mg/dL, visoke od 200 do 499 mg/dL i veoma visoke iznad 500 mg/dL.

Šta sve može da utiče na rezultate?

U zavisnosti od rezultata, zdravstveni radnik odlučiće da li su potrebne promene životnih navika (prestanak pušenja, zdravija ishrana, fizička aktivnost) ili lekovi za smanjenje nivoa holesterola. U slučaju visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, veći je rizik od srčanih oboljenja.

Lipidni status, proverava se preko uzorka krvi iz vene na ruci. Na rezultate mogu da utiču bolesti, stres, primena nekih lekova. Pre provere lipidnog statusa, na nekih 12 do 14 sati, ne savetuje se unos tečnosti i hrane. U slučaju da koristite biljna sredstva, vitaminine ili suplemente, naglasite to lekaru pri pregledu. Rezultati testa mogu da variraju u zavisnosti od uzrasta, pola,zdravstvenog stanja pacijenta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo