Naslovna / Zdravlje

Otkrivene neočekivane prednosti masnoća kod dijabetesa tipa 2

Priredio/la: I. V. |17:00 - 13. 01. 2022.

Masnoće u organizmu ne moraju nužno da pogoršaju dijabetes tipa 2, čak mogu da igraju zaštitnu ulogu, otkrivaju naučnici sa University of Geneva

dijabetes tipa 2 Naučnici otkrili da ciklus skladištenja i mobilizacije masti omogućava ćelijama da se prilagode višku šećera Foto: Shutterstock

Dijabetes tipa 2 je glavni problem globalnog javnog zdravlja, s obzirom na to da je skoro 10 odsto  svetske populacije pogođeno ovom bolešću. Preterano sedeći način života i preterano kalorična ishrana podstiču razvoj ove metaboličke bolesti, menjajući funkcionisanje ćelija pankreasa i čineći regulaciju šećera u krvi manje efikasnom. Međutim, mast, koja se često navodi kao idealni krivac, mogla bi da se „rehabilituje“. Jer, zaista, mast ne mora nužno da pogorša bolest, i čak može igrati zaštitnu ulogu, otkrivaju naučnici sa .

Dijabetes tipa 2 mogao bi da se odloži zbog ovog biloškog mehanizma

Proučavajući beta ćelije pankreasa koje proizvode insulin, naučnici sa University of Geneva (UNIGE) u Švajcarskoj, pokazali su da su ove ćelije manje patile zbog viška šećera, kada su prethodno bile izložene masnoćama. Istražujući ćelijske mehanizme, istraživači su otkrili kako ciklus skladištenja i mobilizacije masti omogućava ćelijama da se prilagode višku šećera. Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Diabetologia, ističu neočekivani biološki mehanizam koji bi se mogao koristiti kao poluga za odlaganje početka dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je rezultat disfunkcije beta ćelija pankreasa, koje su odgovorne za lučenje insulina. Ovo narušava regulaciju nivoa šećera u krvi i može dovesti do ozbiljnih komplikacija na srcu, oku i bubrezima. Sedamdesetih godina prošlog veka, mast je izdvojena i pojavio se koncept lipotoksičnosti – izlaganje beta ćelija mastima izazvalo bi njihovo propadanje. U skorije vreme, višak šećera je takođe okrivljen za oštećenje beta ćelija i podsticanje razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, dok krivica šećera više nije upitna, uloga masti u disfunkciji beta ćelija ostaje dvosmislena. Koji su onda ćelijski mehanizmi uključeni?

– Da bismo odgovorili na ovo ključno pitanje, proučavali smo kako se ljudske i mišje beta ćelije prilagođavaju višku šećera i/ili masti – objašnjava Pierre Maechler, profesor na Odseku za ćelijsku fiziologiju i metabolizam i u Centru za dijabetes University of Geneva, koji je vodio ovaj istraživački rad.

Kada mast „pruži ruku“ beta ćelijama

Da bi razlikovali efekat masti od šećera, naučnici su izložili beta ćelije višku šećera, masti, a zatim i kombinaciji i masti i šećera. Toksičnost šećera je prvo potvrđena – beta ćelije izložene visokim nivoima šećera luče mnogo manje insulina nego normalno.

– Kada su ćelije izložene i prevelikim količinama šećera i previše masti, one skladište masnoću u obliku kapljica, u iščekivanju manje prosperitetnih vremena. Ono što je iznenađujuće, pokazali smo da ova zaliha masti, umesto da pogorša situaciju, omogućava da se lučenje insulina vrati na skoro normalne nivoe. Adaptacija beta ćelija na određene masti bi tako doprinela održavanju normalnog nivoa šećera u krvi – naglašava Lucie Oberhauser,  istraživač na Odeljenju za ćelijsku fiziologiju i metabolizam na University of Geneva.

Dijabetes tipa 2 može se sprečiti ako se masnoe koriste kao izvor energije

Daljnjom analizom ćelijskih promena o kojima je reč, istraživački tim je shvatio da kapljice masti nisu statične rezerve, već mesto dinamičkog ciklusa skladištenja i mobilizacije. A zahvaljujući ovim oslobođenim molekulima masti, beta ćelije se prilagođavaju višku šećera i održavaju skoro normalno lučenje insulina.

Ovo oslobađanje masti zapravo nije problem, sve dok ga telo koristi kao izvor energije. Kako  biste izbegli razvoj dijabetesa, važno je dati ovom korisnom ciklusu šansu da bude aktivan, na primer, održavanjem redovne fizičke aktivnosti – istakao je profesor Pierre Maechler. Naučnici sada pokušavaju da utvrde mehanizam kojim ova oslobođena mast stimuliše lučenje insulina, u nadi da će otkrivanje tog načina odložiti nastanak dijabetesa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo