Naslovna / Zdravlje

Čir na koži posledica je loše cirkulacije, povrede ili infekcije

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 16. 01. 2022.

U težim slučajevima čirevi mogu da postanu duboke rane, koje idu kroz mišićno tkivo, a ponekad mogu da zahvate čak i kosti i zglobove

čir na koži Foto: Shutterstock

Čir na koži je otvorena rana do koje dolazi usled povrede, slabe cirkulacije, pritiska ili infekcije. U zavisnosti od uzroka, ovo stanje može da potraje i duži vremenski period. Ako se čirevi ne leče, a radi se o ozbiljnijem obliku, može da dođe do jače infekcije i drugih komplikacija.

Kako izgleda čir na koži i koji su simptomi

Čir na koži najčešće izgleda kao okrugla, otvorena rana. Varira po veličini, težini, i obično su to manje povrede na koži. U teškim slučajevima, čirevi mogu da postanu duboke rane, koje idu dalje kroz mišićno tkivo. Ponekad, mogu da zahvate čak i kosti i zglobove. Simptomi pojave čireva na koži su:

  • promena boje kože
  • svrab
  • pojava kraste
  • oticanje kože u blizini čira
  • suva ili perutava koža oko čira
  • bol ili osetljivost u blizini pogođenog područja
  • bistar, krvav ili gnojni iscedak iz čiraneprijatan miris koji dolazi iz okoline
  • gubitak kose ili dlaka u blizini čira

Čir na koži najčešće se javlja kao neki od ovih vrsta

Postoji nekoliko vrsta čireva koji mogu da se jave na koži.

Venski čirevi na koži  – Radi se o plitkim, otvorenim ranama koje se razvijaju na koži potkolenice kao rezultat loše cirkulacije krvi. Oštećenje delova „ventila“ unutar vena nogu sprečava povratak krvi u srce. Krv se skuplja u potkolenicama, što dovodi do oticanja, otok vrši pritisak na kožu, a to može izazvati čireve.

Arterijski (ishemični) ulkusi kože – Nastaju kada arterije ne isporuče dovoljno krvi, odnosno kiseonika kroz nju donjim udovima. Bez stalnog snabdevanja kiseonikom, tkiva jednodstavno odmiru i nastaje čir. Arterijski ulkusi mogu da se formiraju na spoljašnjoj strani skočnog zgloba, stopala i prstiju.

Neuropatski čirevi na koži i dijabetesno stopalo – Neuropatski čirevi na koži su česta komplikacija dijabetesa. Vremenom, povišeni nivoi glukoze u krvi mogu da izazovu oštećenje nerava. To rezultira smanjenim ili potpunim gubitkom osećaja u rukama i stopalima. Ovo stanje se naziva neuropatija i javlja se kod otprilike 60-70 procenata osoba sa dijabetesom. Neuropatski čirevi na koži nastaju iz manjih rana, kao što su plikovi ili male posekotine. Osoba sa neuropatijom povezanom sa dijabetesom možda neće shvatiti da ima čir dok ne počne da curi tečnost ili se ne inficira, u kom slučaju može primetiti poseban miris. Posebno je česta pojava dijabetesnog stopala.

Dekubitusi i dekubitusni čirevi – Dekubitusni čirevi nastaju kao rezultat stalnog pritiska na kožu ili trenja koja je iritiraju. Tkiva kože mogu da izdrže određeni pritisak, ali svako prekomerno povećanje dovodi do poremećaja cirkulacije, smrti ćelija tkiva i na kraju formiranja čira. Ako se ne leče, dekubitusni čirevi mogu da izazovu teško oštećenje tetiva, ligamenata i mišićnog tkiva.

Buruli čir – Buruli čir je stanje izazvano bakterijom Micobacterium ulcerans. Infekcija ovom bakterijom može da formira velike čireve na rukama i nogama. Ako se ne leči, Buruli čir može dovesti do trajnog fizičkog oštećenja i invaliditeta.

Zastojni (stasis) dermatitis – Zastojni gravitacioni (stasis) dermatitis je stanje koje izaziva upalu, iritiranu kožu i čireve na nogama. To je rezultat nakupljanja tečnosti usled loše cirkulacije. Prema Nacionalnoj asocijaciji za ekceme, zastojni dermatitis je češći kod žena nego muškaraca i ljudi starijih od 50 godina.

Šta izaziva čireve na koži?

Različiti čirevi na koži imaju i različite osnovne uzroke. Oni se kreću od loše cirkulacije do bakterijskih infekcija. U početku, čir na koži može izgledati kao blaga iritacija ili blago promenjeni deo kože. Vremenom, tkivo će početi da se raspada, formirajući plitku ranu sa otokom, bolom, crvenilom i sakupljanjem sekreta.

Dijagnostikovanje i lečenje inficiranog čira na koži

Čir na koži se može dijagnostikovati na osnovu njegovog izgleda, odnosno fizičkog pregleda. Treba ispitati medicinsku istoriju i simptome koji mogu da budu različiti od osobe do osobe. Od njih zavisi i lečenje, ako stručno lice proceni da je potrebno. Ako je čir manji i ne pokazuje znake infekcije, može da dođe u obzir lečenje kod kuće, ispiranje hidrogenom i mazanje nekom antibiotskom mašću. Tretmani za blage oblike čireva se fokusiraju na sprečavanje infekcije. Neka vam čir bude čistim i pokrivenim nčim sterilnim, ako ne curi.

Znaci inficiranog čira su otok, bol, curenje sadržaja ili neprijatan miris. U tom slučaju vam je apsolutno potrebna lekarska pomoć, nikako se nemojte lečiti na svoju ruku! Lečenje teških oblika čireva podrazumeva najpre uklanjanje mrtvog tkiva kako bi se stimulisao proces zarastanja. Koriste se i oralni ili lokalni antibiotici za lečenje bilo koje druge  bakterijske infekcije, kao i lekovi za bolove po potrebi.

Poboljašanje cirkulacije kao prevencija

Loša cirkulacija je glavni faktor razvoja čira na koži. Poboljšanje i održavanje normalne cirkulacije može pomoći u lečenju i prevenciji čireva. Evo nekih načina koji mogu da poboljšaju cirkulaciju i samim tim spreče i nastanak čireva:

  • nošenje kompresijskih čarapa
  • podizanje nogu
  • prestanak pušenja
  • redovno vežbanje
  • održavanje zdrave telesne težine

Komplikacije čireva i jače infekcije

Ako se osoba ne leči, a to je potrebno, čirevi na koži mogu da pređu u hronične rane ili opasne infekcije. Komplikacije nelečenih čireva na koži mogu da dovedu do stanja kakva su:

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo