Naslovna / Zdravlje

Iskustva žena obolelih od karcinoma jajnika poručuju – reagujte odmah na svaki simptom

Priredio/la: I. V.|15:00 - 15. 02. 2021.

Svaku promenu koja se ženi učini novom ili nenormalnom, kako kažu stručnjaci, trebalo bi doživeti kao alarm

rak jajnika Neredovna krvarenja najčešća su među ženama sa stromalnim tumorima jajnika Foto: Shutterstock

Pre nego što dobiju dijagnozu koja ukazuje na karcinom jajnika, žene obično osete razne simptome na koje bi odmah trebalo da reaguju. Ginekolozi imaju zlata vredan savet koji glasi „Dame, slušajte svoje telo!“. Svaku promenu koja se ženi učini novom ili nenormalnom, kako kažu, trebalo bi doživeti kao alarm, nešto na šta treba odmah reagovati i javiti se lekaru. Iskustva žena sa dijagnozom rak jajnika mogla bi da budu od velike pomoći, a evo šta bi trebalo da znate.

Kada sam ponovo videla krv, znala sam da nešto nije u redu

Neredovna krvarenja najčešća su među ženama sa stromalnim tumorima jajnika. Ta vrsta tumora proizvodi estrogen koji može izazvati periodično krvarenje, čak i nakon menopauze. Doktori ističu da je krvarenje pokazatelj samo u 1 odsto slučajeva raka jajnika i ne nalazi se visoko na listi simptoma na koje treba paziti. Ali, ne sme se ni zapostaviti.
– Menstruaciju sam imala na dve nedelje. Međutim, devet meseci pre ponovnog krvarenja izgubila sam menstruaciju. Kada sam opet videla krv, znala sam da nešto nije u redu – kaže Tamara kojoj je u 53. godini dijagnostikovan rak jajnika 4. stadijuma.
Žene koje imaju karcinom jajnika mogu da se susretnu sa problemom bolova u leđima. Kada se tečnost akumulira u karlici ili kada tumor počne da se širi u stomaku ili u karlici, on direktno nadražuje i tkivo u donjem delu leđa.

Bol u leđima budio me noću

– Jednog dana sam se vratila s posla s mučnim bolovima u leđima. Nisam mogla da sedim, nisam mogla da stojim. Bol je bio konstantan i toliko intenzivan da bi me budio čak i noću – priseća se Milena koja je neposredno pre dijagnoze imala veoma jake bolove u donjem delu leđa.
– Bol je bio toliko ozbiljan da mi je prekidao dan, bio je jači od bolova u leđima koje sam obično osećala sedeći za stolom po ceo dan. Morala sam svakodnevno da uzimam lek protiv bolova – priča Milena. Njen slučaj treba povezati sa savetom doktora koji kažu da iako mnogi od nas u jednom trenutku imaju bolove u leđima, ključno je prijaviti novi bol koji ne nestaje, posebno ako on nije povezan sa nekom fizičkom aktivnošću zbog koje smo naprezali leđa.

Mislila sam da je stomak nadut zbog nezdrave ishrane

– Sve je počelo kada mi se stomak naduo i nikako nije hteo da se vrati u normalno stanje. Počela sam da zanemarujem taj problem misleći da to ima veze sa mojom nezdravom ishranom. Ali, nadimanje nikako da nestane – kaže Marija (29). Kada je dva meseca kasnije posetila svog ginekologa, tumor na stomaku porastao je do veličine lubenice, prekrivajući desni jajnik i bubreg.
Stana, koja sada ima 55 godina, takođe je imala problem sa nadutim stomakom koji je doveo do dijagnoze.
– Znala sam da se ugojim toliko da ne mogu da zatvorim rajsferšlus na pantalonama. Ali, mislila sam da starim i, s obzirom na to da sam naglo izgubila menstruaciju, zaključila sam da je u pitanju menopauza – navodi Stana i dodaje da je u roku od nekoliko meseci izgledala kao da je u šestom mesecu trudnoće. Ginekolog joj je otkrio ascites, nakupljanje tečnosti koja se javlja u abdomenu nekih ljudi sa bolestima jetre ili rakom.

Jak nagon, a rezultat samo par kapljica

Nekoliko nedelja pre ustanovljene dijagnoze, Vera je osećala stalni nagon za mokrenjem.
– Na svakih pola sata sam odlazila do toaleta, ali kada bih pokušala da mokrim ništa se ne bi desilo, samo par kapljica. Obično pijem dosta vode tokom dana, pa ionako često idem do toaleta, ali, problem je počeo da eskalira. Na poslu nisam mogla ni da sedim na sastancima. Bilo je baš neprijatno – ističe Vera.
Natašu je mučila gorušica, a Milja je imala gasove šest meseci pre nego što je ustanovljeno da ima rak jajnika. Oba problema, baš kao i zatvor, uobičajena su među pacijentima sa karcinomom jajnika koji imaju opštu nelagodu u abdomenu, zbog lokacije tumora.
– Sećam se da sam brzo osećala sitost. Uvek sam naručivala istu salatu i lako bih je pojela, ali odjednom sam došla u situaciju da mogu da pojedem samo pola porcije – Milenin je slučaj kojoj je u 32. godini otkriven rak jajnika praćen izraženim gubitkom apetita pa samim tim i kilograma.

Zanemarila sam grčeve, podsećali me na menstrualne

Branka je ceo život imala bolnu menstruaciju, praćenu grčevima. A kada su grčevi počeli da je muče dok je uveliko bila u menopauzi, nije na njih previše obraćala pažnju.
– To je problem na koji se navikneš još u najranijoj mladosti, pa kad se javljao i kada više ne bi trebalo jer sam izgubila ciklus, nisam previše paničila. A to je bila greška – upozorava Branka koja naglašava da je vrlo lako zanemariti simptome raka jajnika. Nisu retki slučajevi kada tumori koji rastu u karlici uzrokuju bolove u donjem delu stomaka. A pošto neprijatan osećaj može da podseti na grčeve u menstrualnom ciklusu, mnoge žene pretpostavljaju da su ti stomačni problemi benigni.

– Kad sam osetila pritisak u plućima, već sam bila u fazi 3 ili 4 – „vraća film“ unazad Marica koja je s vremena na vreme imala problem sa disanjem, posebno kada legne. Kako su joj doktori objasnili – rak jajnika u kasnoj fazi može da dovede do problema sa disanjem, jer kako tumori rastu, oni počinju da pritiskaju pluća i ometaju disanje obolele osobe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo