Naslovna / Zdravlje

Podočnjaci su izraženiji ako su združeni sa nekim bolestima, ističe dr Slavica Vučetić

Priredio/la: Srećko Milovanović|8:57 - 12. 01. 2022.

Iako podočnjaci nisu opasni, već više estetski problem, oni  ipak mogu da ukažu na pojavu nekih ozbiljnijih oboljenja

podočnjaci dr Slavica Vučetić: Podočnjaci nekada mogu biti znak nekih bolesti poput bolesti srca, bubrega, sinusa ili hormonskih poremećaja. Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Podočnjaci ili tamni kolutovi ispod očiju za mnoge su sinonim i posledica umora i nedostatka sna. Iako ovo može biti jedan od uzroka, postoje i drugi razlozi za tamne podočnjake, kao što su alergije ili prirodni proces starenja. Tamni krugovi ispod očiju mogu izgledati ljubičaste ili plave do tamnosmeđe ili crni, u zavisnosti od boje kože. Ovi krugovi su retko razlog za zabrinutost, i više se smatraju estetskim problemom, ali, u nekim slučajevima, tamni krugovi ispod očiju mogu ukazivati na potrebu za promenom načina života, kao što su poboljšanja navika spavanja ili ishrane.

Podočnjaci su „kesice“ na donjim kapcima

– Podočnjaci su otoci ispod očiju ili “kesice” na donjim kapcima. Često su tamno prebojene. Koža ispod očiju je tanka i tu nema uobičajenog masnog tkiva. U tom delu postoji puno sitnih krvnih sudova i limfnih žlezda, i nekada se krvni sudovi mogu nazirati kroz tanku kožu. Podočnjaci nastaju nakupljanjem tečnosti ili otokom krvnih sudova na donjim kapcima – objašnjava za portal eKlinika oftalmolog dr Slavica Vučetić.

Podočnjaci mogu biti znak ozbiljnih bolesti

Dr Vučetić naglašava da uzrok nastanka podočnjaka može biti bezazlen, ali i da može ukazivati i na određene bolesti.

– Uzroci mogu da budu bezazleni kao što su umor, nesanica, loše spavanje, nedovoljan unos tečnosti, loša ishrana, dugotrajno konzumiranje alkohola i cigareta. Međutim, podočnjaci nekada mogu biti i znak nekih bolesti, poput bolesti srca, bubrega, sinusa ili hormonskih poremećaja – upozorava doktorka Vučetić i dodaje da su podočnjaci izraženiji ukoliko su združeni sa nekim bolestima.

– To su najčešće “testasti edemi”. Kada postoji neadvekatan rad srca ili bubrega  posledično dolazi do nakupljanja vode u organizmu, pa i u kapcima. Čest slučaj je i kod poremećaja rada žlezdi sa unutrašnjim lučenjem, a jedan od primera je štitna žlezda – ističe u razgovoru za eKlinika portal oftalmolog dr Slavica Vučetić.

Ako su otoci na kapcima praćeni otocima u drugim delovima tela, naročito na nogama, kako kaže naša sagovornica, treba se obratiti lekaru.

– Lekar će otkloniti sumnju u pravilno funkcionisanje srca, bubrega, štitne žlezde i drugih organa, koji utiču na metabolizam vode u organizmu. Treba uvek biti oprezan i pratiti i eventualne druge promene u organizmu i na telu – navodi dr Vučetić.

Podočnjaci su i deo procesa starenja, a kod mladih se brzo povlače

Dr Vučetić podseća da su podočnjaci deo procesa starenja kod ljudi. Gubitak masnog tkiva i stanjivanje kože oko očiju deo su procesa starenja. Ove promene mogu učiniti da tamni krugovi izgledaju definisanije kod starijih osoba.

– Mada se mogu pojaviti u svakoj životnoj dobi, podočnjaci se obično shvataju kao znak starenja. To je i prirodn,o jer sa godinama dolazi do smanjivanja tonusa kože i gubitka kolagena, koji je zadužen za elastičnost kože – podseća dr Vučetić.

S druge strane, i mladi mogu da imaju podočnjake, ali je kod njih situacija mnogo lakša nego kod starijih osoba.

– Kao što sam već naglasila, podočnjaci se mogu javiti u svakoj životnoj dobi, pa i kod mladih osoba. Kod mladih, glavni razlog za pojavu podočnjaka je hroničan umor i neispavanost. To je u današnje vreme i sa ritmom savremenog života sve izraženije. Ipak, kod mlađih osoba se oni brzo povlače – kaže dr Vučetić.

I genetika ima bitnu ulogu u pojavi podočnjaka

Podočnjaci mogu biti nasledni. Istraživanje je otkrilo da ako neko ima tamne krugove ispod očiju, sigurno ih ima i kod nekih drugih članova porodice, tako da i genetika može da igra bitnu ulogu u pojavi podočnjaka kod nekoga.

– Genetska predispozicija svakako ima važnu ulogu. Često se ova pojava viđa kod više članova porodice i to ukazuje na naslednu komponentu – smatra oftalmolog Slavica Vučetić.

Podočnjaci se razlikuju po veličini i boji

Naša sagovornica ističe da podočnjaci mogu da se razlikuju po veličini, ali i nijansi boje. Mogu da se razlikuju po tome da li su natečeni ili naduveni, veliki ili mali. Dr Vučetić navodi i da se mogu razlikovati i po prebojenosti kože i da variraju od žute do ljubičaste i crne boje, koji su prvi znak starenja.

Fizička aktivnost i dovoljno vode umanjiće pojavu podočnjaka

Podočnjaci se leče tako što se prvo rešavaju njihovi primarni uzroci. Promena životnih navika, dovoljno sna, kvalitetna ishrana, otklanjanje stresa, sve je to dobar način da se rešimo podočnjaka, savetuje dr Vučetić.

– Važno je boraviti što češće u prirodi, vežbati i ne zanemarivati fizičku aktivnost. Takođe, potrebno je i unošenje vode u organizam. Sve će to vremenom dovesti do povlačenja podočnjaka – isitiče dr Vučetić i podseća da se podočnjaci, u domenu kozmetologoije, mogu lečiti i nekim prirodnim metodama.

– Hladne obloge na očima, kesice crnog čaja i kolutovi krastavaca mogu biti od velike pomoći. Tu su i posebne kreme za regiju oko očiju. Vitamini, naročito C i E, kao i masaža lica su takođe bitna stavka u tretmanu podočnjaka. Na kraju ostaju hirurški zahvati za one kojima ovaj estetski problem previše smeta – kaže oftalmolog dr Slavica Vučetić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo