Naslovna / Zdravlje

ANA test krvi otkriva proteine koji ukazuju na autoimunu bolest

Priredio/la: J. M.|15:00 - 27. 12. 2021.

Neka antitela pokreću imuni sistem da napadne sopstveno tkivo i to su autoantitela koja čine osnovu autoimunih bolesti

ANA test krvi ANA ili antinuklearna autoantitela su antitela koja uzrokuju da imuni sistem napadne jezgra ili centre za obradu sopstvenih ćelija i tkiva tela Foto: Shutterstock

Test krvi na antinuklearna autoantitela ANA test identifikuje specifičan protein, što pomaže u postavljanju dijagnoze određenih stanja. Lekari ga često koriste da bi iz dijagnoze isključili lupus ili druge autoimune poremećaje. Imuni sistem proizvodi antitela koja se bore protiv neželjenih “napadača” kako bi telo održalo zdravim. Međutim, ova mreža ćelija, organa i proteina ponekad pogrešno identifikuje sopstveno tkivo kao pretnju i napada ga. Tada se radi ANA test i ako su ovi proteini prisutni, onda može biti reč o autoimunoj bolest, kao što je, na primer lupus.

Šta je ANA test krvi, a šta su antinuklearna autoantitela?

ANA test meri nivoe antinuklearnih autoantitela u krvi, a pozitivan rezultat može ukazivati na autoimunu bolest. Uopšteno govoreći, antitela su proteini koji upućuju imune ćelije da ciljaju i napadaju strane ćelije i čestice. Ćelije imunog sistema obično reaguju na antitela i to im omogućava da razlikuju čestice koje pripadaju telu i druge koje mogu da naškode. Međutim, neka antitela pokreću imuni sistem da napadne sopstveno tkivo. Oni se nazivaju autoantitela i oni su osnova autoimunih bolesti. ANA ili antinuklearna autoantitela su antitela koja uzrokuju da imuni sistem napadne jezgra ili centre za obradu sopstvenih ćelija i tkiva tela. Jezgro ćelije sadrži njen genetski materijal.

ANA test krvi i autoimuna stanja

Osoba sa visokim nivoom ANA možda ima autoimuno stanje. Lekari ponekad ova stanja nazivaju reumatskim bolestima povezanim sa ANA, a tu spadaju:

− sistemski eritematozni lupus ili lupus
Sjogrenov sindrom, u kojoj imuni sistem napada pljuvačne i suzne žlezde, što dovodi do suvoće u ustima i očima
− sistemsku skleroza, ili skleroderma, koja uzrokuje zadebljanje kože uz druge potencijalne probleme
− mešovitu bolest vezivnog tkiva, kao što je lupus ili sistemska skleroza, u kojoj se zajedno javljaju brojni autoimuni problemi
− Rainaudov fenomen, u kojem autoimuni proces utiče na protok krvi i uzrokuje da prsti menjaju boju na niskim temperaturama

Lupus i ANA test krvi

ANA test krvi obično daje pozitivan rezultat kod osobe sa lupusom, što je autoimuna bolest. Američki koledž za reumatologiju objavio je istraživanje u kome se kaže da je više od 95 odsto ljudi sa lupusom pozitivno na ANA. Kao rezultat toga, lekari smatraju da je test veoma osetljiv na ovo stanje, a negativan ANA test je često potvrda da pojedinac nema lupus. Međutim, nemaju svi sa pozitivnim ANA rezultatom lupus. Osoba može imati ANA u krvotoku bez autoimunog poremećaja. Zato, kao deo dijagnoze, lekar će takođe morati da razmotri sve ostale simptome i izvrši fizički pregled.

Simptomi lupusa

Simptomi lupusa se razlikuju po vrsti i težini i mogu biti povremeni. Osoba može doživeti simptome koji uključuju bol u mišićima i zglobovima, i to u vratu, butinama, ramenima, nadlakticama. Dalje, simptomi lupusa su umor i gubitak energije, problemi sa pamćenjem – zaboravnost i konfuzija. Jedan od simptoma lupusa je i osip na koži, uglavnom na licu, rukama i stopalima. Lekari obično kažu da je to osip u obliku leptira. Ovakav osip je često osetljiv na sunce, pa je zaštita od neophodna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Petar ciric
11:07, 28. 12. 2021.
Odgovori

Kompliment.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo